Júliustól szabadabb kezet kapnak a svájciak a farkasok kilövésében

farkas
Két farkas harcának a kimenetele is kétséges
Vágólapra másolva!
Július elsejétől szabadabb kezet kapnak a svájci lakosok a farkasok kilövésében a svájci kormány által pénteken bemutatott vadászati rendelet alapján.
Vágólapra másolva!

Lejjebb szállították a kilövés feltételét jelentő limitet

A módosított rendelet elsősorban azon területeken könnyíti meg a farkasok kilövését, ahol a vadon élő állatok korábban kimutatható kárt okoztak a lakosoknak. Míg eddig legalább tíz haszonállat megölése volt a határ, a gazdák ezentúl már akkor is fegyvert ragadhatnak,

ha hat haszonállatukkal végzett farkas.

Európa legtöbb országában védett fajnak számít a farkas (Canis lupus) Forrás: Shutterstock

Ezen kívül megengedett lesz az állatok lelövése akkor is, ha egy farkas lakott területen, házak közelében bukkan fel, és látszólag nem riad vissza az emberektől, ezáltal ugyanis veszélyt jelenthet a lakosokra.

Tavaly több száz haszonállatot ragadtak el Svájcban a kóborló farkasok

A legfrissebb adatok szerint 2022 végén 26 falkában mintegy 250 farkas élhetett Svájcban, a legtöbb a kelet-svájci Graubünden kantonban. Tavaly haszonállatok százait, köztük főleg juhokat ragadtak el.

A farkasok az elmúlt években hazánk területén is felbukkantak, elsősorban az Északi-középhegység vidékén Forrás: Bükki Nemzeti Park/Kozma Attila

A CHWolf állatvédelmi egyesület szerint Olaszországban és Franciaországban még több farkas él: míg a francia földeken 300-400 példányról tudni, addig Olaszországban 800-1000 között lehet a farkasok száma. Mivel a határok a hegyekben húzódnak, a ragadozók gyakran vándorolnak át a szomszédos országokból Svájcba.

(Forrás: MTI/dpa)