Élelmezési válság alakulhat ki a világ egyes régióiban

aszály
Szembe kell nézni az aszály visszafordíthatatlan hatásaival
Vágólapra másolva!
Pár nap rendkívüli hőség is elég lehet ahhoz, hogy élelmezési válság alakuljon ki a világ egyes régióiban, állítja az a tanulmány, amely nemrég jelent meg.
Vágólapra másolva!

A legrosszabb helyzetben az alacsony bevételű országok vannak

A Nature Human Behaviour című angol tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzőinek legfontosabb megállapítása az, hogy a közhiedelemmel ellentétben nemcsak egy-egy rosszabbul sikerült betakarítási időszak vagy aszályos év, hanem néhány nagyon meleg nap hatására is több millióan kerülhetnek az éhezés küszöbére.

– mutatott rá a tanulmány legnagyobb részét jegyző Carolin Kroeger, az oxfordi egyetem kutatója.

Az aszály egyre gyakrabban visszatérő jelenség az európai kontinensen ( a kép illusztráció) Forrás: Szent István Egyetem

A tudós megállapítása szerint egy hét indiai hőség mintegy 8 millió embernek okoz élelmezési vészhelyzetet, míg

a további 150 vizsgált országban – főleg a trópusi- és szubtrópusi területeken – van olyan, ahol egy ugyanilyen hosszú hőségperiódus több millió embert sodorhat az éhezés peremére.

A legsérülékenyebbek ebből a szempontból azok az emberek, akiket darabbérben vagy teljesítménybérben fizetnek. A tanulmány a nyugat-indiai Bengál államban dolgozó nőket említi példaként, akiket az elszállított téglák darabszáma alapján fizetnek és ha túl meleg van, akkor felére eshet a jövedelmük. A legrosszabb helyzetben az alacsony bevételű országok vannak, amelyek többnyire mezőgazdaságból élnek és az időjárás változásai miatt kiszolgáltatottak.

Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek

Kroeger számítása szerint 2021-ben mintegy 470 milliárd munkaóra veszett el a nagy meleg miatt, ami a föld minden egyes dolgozójára kivetítve körülbelül másfél hétnek felel meg. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy az ukrajnai háború és az indiai rizskivitelnek a rossz idő miatt bekövetkezett csökkenése következtében az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek.

– állapították meg a tanulmány szerzői. – Az elmúlt két évben sorra dőlő hőmérsékleti rekordok hatása hosszú távú hatást gyakorolhat ezekre a jelenségekre, ugyanakkor ennek ellensúlyozására némi reményt lát abban, hogy védekezésként megsokszorozhatnák a termelőket védő biztosítások számát, illetve munkajogi intézkedések is javíthatnának a dolgozók helyzetén.

Szembe kell nézni az aszály visszafordíthatatlan hatásaival Forrás: photolib.noaa.gov

Az ENSZ megbízásából dolgozó klímakutatók adatai azt mutatják, hogy

a 2080-ig terjedő időszakban több száz millió embernek kell majd minden évben szembenéznie egy legalább 30 napos – akár életveszélyt is magában hordozó – hőségperiódussal

még akkor is, ha sikerülne a párizsi klímaegyezményben vállalt 2 Celsius-fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedést.

(MTI/AFP)