Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csodaszer, ami meghosszabbíthatja a nagytestű kutyafajták élettartamát

kutya örökbefogadás
Egy innovatív gyógyszer meghosszabbíthatja a nagytestű kutyafajták élettartamát
Vágólapra másolva!
A kutyák világában létezik egy megrázó ellentét: a nagyobb kutyák, mint például a toronymagas bernipásztor vagy és az „óriási" dán dog, gyakran lényegesen rövidebb élettartammal rendelkeznek, mint a kisebb fajták, például a tacskók vagy a pomerániaiak. Ez az egyenlőtlenség a szelektív tenyésztés eredménye, ám hamarosan csökkenhet egy úttörő kutatásnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A készítmény egy hormont céloz meg

Egy San Franciscó-i székhelyű biotechnológiai startup, a Loyal most egy olyan kísérleti készítmény kifejlesztésén dolgozik, amelynek

célja, hogy meghosszabbítsa a nagytestű kutyafajták élettartamát és javítsa az életminőségüket.

A vállalat gyógyszerének nemrégiben a gyógyszerfelügyelet, az FDA is bizalmat szavazott, miszerint az „ésszerű elvárásokkal rendelkezik a hatékonyságra vonatkozóan". Ez persze nem azt jelenti, hogy az FDA szerint a gyógyszer működik, hanem hogy az előzetes adatok alapján elindulhat a készítmény szélesebb körű vizsgálata.

A nagyobb kutyafajták gyakran lényegesen rövidebb élettartammal rendelkeznek, mint a kisebb társaik Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Sean Murphy

A Loyal három-hat havonta történő beadásra tervezett készítménye az úgynevezett IGF-1 hormont célozza, amely a növekedéshez, az anyagcseréhez és végső soron a kutyák méretéhez kapcsolódik.

Hatása azonban nem korlátozódik a kutyákra: módosítása kisebb organizmusokban, például férgekben és legyekben is élethosszabbító hatást mutatott ki, de a kutatók szerint az emberi fejlődésben is kritikusan fontos lehet.

A humán növekedési hormon (HGH) mellett az IGF-1 elengedhetetlen ahhoz, hogy egy gyermek megfeleljen a növekedési „mérföldköveknek" és normális magasságot érjen el. Az egyensúly azonban kényes; embereknél mind a túl magas, mind az alacsony szintek növelhetik a halálozási kockázatot.

A szelektív tenyésztés hibái

Egyes kutyafajtáknál az IGF-1 koncentrációja nincs egyensúlyban: a csivaváktól a masztiffokig a kutyák mérete jobban különbözik egymástól, mint bármely más emlősfaj a Földön. Mindez az IGF1 gén mutációjának köszönhető, amelyet a tudósok több mint tizenöt évvel ezelőtt jeleztek először.

Német dog Forrás: Wikimedia Commons

– mutattak rá a tudósok a ZME Science online tudományos portálnak. – A jelenlegi szélsőséges méretkülönbségek azonban csak a közelmúltban (körülbelül az elmúlt kétszáz évben) jelentek meg annak eredményeként, hogy az ember egyre inkább részt vett az új fajták létrehozásában.

Hozzátették: ez magyarázza, hogy ma élő, legnagyobb fajták akár negyvenszer nagyobbak a legkisebbeknél. A túlzott szelektív tenyésztés azonban sok fajtánál sok bajt okozott.

A fajtatiszta ebek genetikai sokféleségének hiánya növelheti az olyan örökletes betegségek kockázatát, mint a rák és a vakság.

A nagyon nagytestű fajták, például a dán dogok és az angol masztiffok várható élettartama ma már csak hét-nyolc év körül van. Összehasonlításképpen: egy átlagos kutya tíz-tizenhárom évig él.

Néhány év múlva forgalomba kerülhet

A WIRED szerint a Loyal korai tanulmányai ígéretesek: a százharminc kutyával végzett kísérletek az IGF-1 szintjének csökkenését mutatták ki jelentős mellékhatások nélkül, két esetben kisebb emésztési zavaroktól eltekintve.

Most, hogy az FDA zöld utat adott, a következő lépés a gyógyszer szélesebb körű tesztelése lehet, amire néhány éven belül sor kerülhet.

Egy innovatív gyógyszer meghosszabbíthatja a nagytestű kutyafajták élettartamát Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Az itt elért siker a készítmény feltételes jóváhagyásához vezethet, ami jelentős lépés a piaci forgalmazás felé. Ezzel párhuzamosan a Loyal alternatív gyógyszerformákat is fejleszt, miközben kutatásait kiterjeszti mindenféle méretű kutyára.

Mégis, mint minden kísérleti tudomány esetében, az óvatosság továbbra is elsődleges fontosságú. Bár az IGF-1 ismert tényezője a kutyák méretének és élettartamának, kizárólagos hatását még nem sikerült véglegesen bizonyítani.

Egy másik gén, az ERBB4 szintén szerepet játszik a kutyák hosszú élettartamában, ami a genetikai tényezők összetett kölcsönhatására utal.

A szakemberek szerint azt is érdemes megjegyezni, hogy mivel ennek a készítménynek a célja a hosszú élettartam növelése, ezért a kezelés hatékonyságának felmérése hosszú időt vehet igénybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről