Soha nem látott lényeket vett fel egy mélytengeri robotkamera

Vágólapra másolva!
Új állat- és növényfajokat fedeztek fel biológusok Ausztrália partjaihoz közel a tengerben, több mint háromezer méter mélyen, közöttük húsevő zsákállatokat és hatalmas pókokat.
Vágólapra másolva!

A kutatók Tasmánia szigetétől délkeletre egy négy kilométer mély árokban megkövült korallokat kerestek, ehelyett soha nem látott lényekre bukkantak. Ausztrál vizekben ez volt az első olyan expedíció, amely ilyen mélységekbe hatolt.

"Az lepett meg minket igazán, hogy mekkora fajgazdagság uralkodik ebben a mélységben" - mondta el Ron Thresher, az Ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO) munkatársa. "Egyáltalán nem tudtuk, mi vár ránk; azonos eséllyel lehetett volna élettelen iszap ott, ahol végül lüktető élővilágra bukkantunk."

Az ausztrál és amerikai biológusokból és mélytengerkutatókból álló csapat egy kisautó-nagyságú távirányítású robotot vezérelt az árokba. A gép fényképeket és videofelvételeket készített, s a négy hétig tartó expedíció végén utoljára január 19-én, szombaton merült le.

A fényképeken a biológusok nagy meglepetésükre háromezer méter mélységben több ezer harminc centiméteres tengeri pókot pillantottak meg (ezek az állatok csak névrokonai a szárazföldi pókoknak). Háromezerötszáz méteren hatalmas tengerirózsa-szőnyeg tárult eléjük. A mélységben készült felvételeken előtűnt több millió lilapettyes planktonevő állat, tengeri anemona is, amelyek eddig szintén ismeretlenek voltak a kutatók előtt.

Forrás: CSIRO

Egy két méter magasra nőtt szivacs fél méter széles szájával 2197 méteres mélységben

A számos új faj mellett ötven centiméteres ragadozó zsákállatokat is felfedeztek, amelyek halakat zsákmányoltak. A tengeri zsákállatok táplálékukat átalában kiszűrik a tengervízből.

Forrás: CSIRO

Fél méter magas, húsevő zsákállat

Thresher közlése szerint a kutatók azt remélték, hogy százezer évesnél idősebb korallkövületekre lelhetnek a mélyben. Várakozásaikkal ellentétben azonban "csak" 10 ezer éves kiterjedt, fosszilizálódott korallmezőt találtak 1400 méteres mélységben. Az ezekből vett minták segítségével a szakemberek teljesebb képet kaphatnak a Tasmániához közeli korallok múltbéli burjánzásáról, s ebből következtethetnek a területet ért klímaváltozásokra.

Forrás: CSIRO

A kutatók becslései szerint 10-20 ezer éves halott korallmező 1575 méter mélyen. (A sárga élőlények tengeri csillagok.)