Az év első hurrikánja műholdképen

Vágólapra másolva!
Több mint egy hete alakult ki a 2009-es hurrikánszezon első komoly atlanti forgóvihara. A Bill névre keresztelt légörvény a Karib-térség óriási területeit borítja be.
Vágólapra másolva!

A hurrikánok jelentik a trópusi övezet többlethőjének egyik távozási útját a szubtrópusi tájak felé. Az atlanti térség forgóviharai jellemzően az egyenlítői térségben, Brazília és Nyugat-Afrika között képződnek, és északnyugat, tehát a Karib-térség felé haladnak, ám nem mindegyik fejődik akkora viharrá, hogy hurrikánnak nyilvánítsák.

A trópusi viharoknak az ábécé soron következő betűjével kezdődő nevet adnak - a néhány nappal korábban kipattant Ana (hivatalos nevén Ana-2009) nem erősödött hurrikánná. Korábban a viharoknak kizárólag női neveket adtak, azonban a Meteorológiai Világszervezet, a WMO javaslatára 1979 óta e romboló viharok már nem kizárólag nőneműek - így kaphatta a mostani ciklon is a Bill nevet.

Az alábbi felvételen a Bill hurrikán a kelet-karibi térség felett, Trinidadtól északkeletre látható, de a szigeteket eltakarja a mintegy 1000 kilométer kiterjedésű felhőrendszer. A hurrikánok csendes-óceáni megfelelői a tájfunok, összefoglalóan a jelenség neve trópusi ciklon.

Forrás: NASA

A felvétel kiterjedése 1500x1500 kilométer

A trópusi ciklonok meleg, nedves tengerfelszín fölött alakulnak ki, alacsony nyomású magjuk körül heves zivatarokat okozó felhőzet örvénylik, rekordsebességű szeleket keltve. Belsejében egy kis kiterjedésű, szélcsendes és jobbára felhőmentes lukat, a hurrikán szemét találjuk (nagyított kép lent). Természetesen, ahová a szem odaér, ott csak ideiglenes megnyugvást okoz a helyi időjárásban, hiszen ahogy a légörvény továbbsodródik, ismét a viharos ciklonkarok érik el a területet.

Forrás: NASA

Ahogy a trópusi ciklonok elérik a szárazföldet, amely a hurrikánok esetében Észak- vagy Közép-Amerikát jelenti, erejüket gyorsan elvesztik, és a nálunk is megszokott frontokat hozó mérsékelt övi ciklonokká gyengülnek. Némelyikük az Atlanti-óceánt északkeleti irányban szeli át, és a Brit-szigetek térségében okoz súlyos szélviharokat.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele augusztus 19-én készült.