Ráfolyt-e Jézus vére a frigyládára?

Vágólapra másolva!
A magyar internetezők között ismét köröz egy régi videó, miszerint megtalálták Jézus vérét, amely ráadásul a frigyláda tetejére folyt rá egy barlangban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Ron Wyatt - akit amatőr régésznek neveznek egyes oldalak - állítólag az úgynevezett "Golgota Sziklája" környékén végzett ásatásokat, és 1982. január 6-án bejutott abba a barlangba, ahová a babiloni ostrom előtt Jeremiás elrejtette az első templom szent ereklyéit.

Az interneten a napokban újra terjedő információk szerint itt megtalálta (természetesen számtalan más felbecsülhetetlen értékű kincs mellett) a frigyládát is. Szerinte e helyszín fölött feszítették meg Jézust is, akinek a vére egy földrengés következtében folyt a barlang alsóbb részén korábban elhelyezett frigyláda tetejére. Ennek az állítólagos vérmaradványnak a vizsgálatáról egy videón Wyatt is beszélt - sírástól elcsukló hangon. Szerinte ez a "Messiás" vére volt.

Forrás: AFP

Történelmileg Jézus életének nagyon kevés részletét lehet rekonstruálni, korábban már a Jézus szülőhelye körüli viták kapcsán is rámutattunk arra, hogy a keresztény vallásban tisztelt és a "történelmi" Jézus körüli feltételezett adatok rendkívül bizonytalanok, ezért tudományosan egyértelmű válaszok nehezen adhatók. Az nem kizárt, hogy Jézust valamilyen barlangban helyezték el a megfeszítése után, hiszen Máté evangéliuma Krisztus feltámadására utalva ezt írja: "Mert a miképen Jónás három éjjel és három nap volt a czethal gyomrában, azonképen az embernek Fia is három nap és három éjjel lesz a föld gyomrában."

Ami a Frigyládát illeti, vannak olyan nézetek, hogy tényleg Jeremiás próféta rejtette el a zsidóság egyik legszentebb tárgyát, mások szerint a babilóniak elrabolták azt. Hogy a frigyláda hol volt, hol lehetett, arról megint csak eltérnek a vélemények, és felsorolni sem lehet, hány országban hiszik, hitték, hogy náluk rejtőzött a frigyláda. Jézus és a frigyláda összekapcsolása pedig már olyan rendkívüli kombinációkat rejt magában, amit nehéz lenne tudományosan megítélni a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján.

Ron Wyatt személye sem segíti a homály eloszlatását. A férfi eredeti foglalkozása szerint altatásoknál segédkezett, majd számtalan utazást tett a Közel-Keleten és más bibliai helyszíneken. Wyatt 1999-ben hunyt el, életében a legismertebb, magának tulajdonított felfedezése Noé bárkájának állítólagos megtalálása volt a törökországi Durupinar régészeti helyszínen.

Ami Jézus állítólagos vérét illeti: a világ eddig ismert legidősebb vérmintája az 1991-ben jégbe fagyva talált, nagyjából 5300 éve élt gleccsermúmiából, Ötziből származik. Egy régi vérmintáról sokszor nagyon nehéz megállapítani, hogy az valóban vér-e. A vörösvérsejtek jellegzetes fánkszerű alakját nagyon sok szennyeződés, például pollenszemek is utánozhatják. Az erőszakos halált halt Ötzi sebei körüli területekről vett mintákból azonban az egyik legkorszerűbb műszerrel, úgynevezett atomi erő mikroszkóppal megállapították, hogy hemoglobint tartalmaz, ami a vörösvérsejtek jelenlétére utal.

Tudni kell azonban, hogy az érett vörösvérsejteknek nincs sejtmagjuk, így DNS-vizsgálatot sem lehet végezni belőlük. DNS-vizsgálat csak a vér sejtes elemeiből (fehérvérsejtek) lehetséges. Ezt eddig Ron Wyatt is elmondja a levélhez linkelt videón. A csúsztatás ezután kezdődik. DNS-t tartalmazó véralkotókat ugyanis nem hogy több ezer évről, de még néhány száz évvel ezelőttről sem találtak. A vörösvérsejtek sokkal ellenállóbbak a vér többi alakos eleménél, és rendkívüli körülmények (például jégbe zárva) évezredekig is megmaradhatnak, a fehérvérsejtek viszont hamar lebomlanak. A videóban idézett kromoszómavizsgálat eredménye - miszerint a "vérmintában" 23 anyai kromoszómát (22 testi és 1 X ivari kromoszómát) plusz egy Y-kromoszómát találtak (azaz a minta "férfitól" származott), a normál 23 pár (azaz 46 helyett) - pedig tudományosan értelmezhetetlen. Az embernél ugyanis már egyetlen kromoszómaeltérés (akár pluszban, akár mínuszban) súlyos fejlődési rendellenességet, sőt az esetek nagy részében halált okoz, még magzati korban.