Meglepően nagy volt a Kanada felett felrobbant test

Vágólapra másolva!
Néhányszor tíz centiméteres helyett asztal nagyságú és körülbelül 10 tonnás lehetett az a test, amely november 20-án fényes tűzgömbként tűnt fel Kanada felett.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, november 20-án éjjel Saskatchewan és Alberta területe fölött látványos meteor tűnt fel. A teleholdhoz közeli vagy annál is fényesebb objektum néhány másodpercre majdnem nappali világosságot teremtett. Akkor úgy becsülték, hogy a fényessége alapján tűzgömbnek is nevezett jelenséget egy néhányszor 10 centiméteres test válthatta ki, amely bolygónk légkörében megsemmisült.

A fénykép és filmfelvételek utólagos vizsgálatával most sikerült megbecsülni az objektum sebességét, amely 15 kilométer/másodperc körülinek adódott. Ennek alapján a megsemmisülő test tömege nagyságrendileg 10 tonna, mérete pedig egy asztaléhoz közeli lehetett, tehát jóval nagyobb, mint azt korábban gondolták.

Több szemtanú látott a robbanás után továbbhaladó kisebb és halványabb töredékeket, így elképzelhető, hogy meteoritok is landoltak a testből Saskatchewan térségében.

Méteres nagyságrendű objektumok körülbelül hetente-havonta semmisülnek meg a légkörben, egy valamivel nagyobb robbanás nemrég Afrika ritkán lakott területe felett következett be. Az utóbbi években az internet és a digitális képrögzítés elterjedése révén egyre több ilyen, korábban csak szűk körben ismert esemény kerül nagyobb nyilvánosság elé. A becsapódó égitestek jelentette veszélyeket és a védekezési lehetőségeket nemrég átfogó cikkben mutattuk be.