Vágólapra másolva!
Buborékos forró fémhab, amely a súlytalanságban szilárdul meg - ennek képződését vizsgálta az Admatis Kft. kísérlete a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A kísérletet vasárnap délelőtt hajtották végre az ISS Columbus moduljában, amely a maga nemében egyedülálló volt. Az első eredmények néhány nap múlva várhatók.
Vágólapra másolva!

Az Admatis Kft. fejlesztésével, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint az EU FP6 keretprogram támogatásával 2010. január 3-án, szerdán elindult egy orosz Progresz teherűrhajóban egy hazai tervezésű és készítésű kísérlet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Korábban az egyetlen magyar, világűrben végrehajtott anyagtudományi kísérletet Farkas Bertalan végezte a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén.

A FOCUS (Foam Casting and Utilization in Space) kísérlet célja az úgynevezett fémhabok keletkezésének vizsgálat a súlytalanságban. A fémekbe magas hőmérsékleten, még megszilárdulásuk előtt gázok bevezetésével buborékok hozhatók létre, amelyek a szerkezetet csak kicsit gyengítik, viszont a tömeget ugrásszerűen csökkentik - ilyen anyagokra óriási kereslet lenne az iparban.

ForrA!s: Admatis Kft.

A habképződés folyamata egy földi teszt során

A Föld felszínén a megszilárduló fémek belső szerkezét azonban a gravitáció erősen befolyásolja, ezért ha gázok bevezetésével buborékokat hoznak létre bennük, azok eloszlása egyenetlen lesz, és ezzel csökken az anyag szilárdsága. Más a helyzet a súlytalanságban. A magyar kísérlet ezért a fémhab képződését és megszilárdulását vizsgálja majd az űrállomás fedélzetén, mikrogravitációs környezetben. A munka során nagy hangsúlyt fektetnek a nanorészecskék hatásának vizsgálatára, valamint egy számítógép-vezérlésű injektor fejlesztésére.

A fémhab létrehozására előreláthatólag február 8-án kerül sor az európai Columbus modul belsejében. A FOCUS kísérletet speciális igényei miatt nem sokkal a felbocsátása után kell végrehajtani, a berendezés összeszerelésére is a start előtt néhány órával került sor Bajkonurban. A világűrben a kísérletet végrehajtó asztronauta egy zárszerkezet elfordításával kapcsolja be majd a megvilágítást és a gázrendszert, és ettől megindul a habképződés. Az ekkor lezajló folyamatok részletes megfigyelés a cél. A két órán keresztül tartó kísérlet eredményeként a habgenerátor fejlesztésére nyílhatnak meg új lehetőségek.

Somosvári Béla fizikus, az Admatis Kft. munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy a kísérleti anyagot január 27-én még a Földön, a Progressz teherűrhajóba helyezés előtt töltötték be a berendezésbe - amelyet két hétig lehet eltartani. A fémhab létrehozását vasárnap délelőttre tervezik. Somosvári az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai ESTEC központjában, az ERASMUS USAC nevű létesítményben lesz, innen tartja kapcsolatot a földi operátorokon keresztül a Nemzetközi Űrállomással, és segít tanácsokkal, ha valami probléma adódik a művelet során. A kísérlet után részletesebb beszámolóval jelentkezünk.