Pozsonyt is bevették a brit agglegények

Vágólapra másolva!
Prága, Tallinn, Krakkó és Budapest után a brit fiatalok felfedezték a pozsonyi éjszaka bájait is, a szlovák főváros lett az a hely, ahol illő sörtengerbe fullasztani a legényéveket.
Vágólapra másolva!

Az olcsó sör és a lányok, ez hozott ide minket - magyarázta el a 28 éves Amil, aki három éjszakás "stagpartyra" érkezett haverjaival Pozsonyba, hogy aztán Barcelonában is eltöltsön egy éjt április 29-re tervezett esküvője előtt.

Az utazást szervező iroda szerint Pozsony nappal nyugodt, éjszaka vad város. A programban öt éjszakai szórakozóhely, diszkó és mulató, egy paint-ball csata, egy karting, egy kaszinólátogatás és egy jó sztriptíz szerepel. Mindez potom 400 fontért (kb. 150 ezer forint), a repülőjegyet is beleértve.

A cél mindig ugyanaz: egy jó ivás - mondta az AFP-nek Daniela Hughesova, a Bratislava Pissup (Pozsonyi berúgás) ügynökség vezetője. Az európai "stagpartikra" specializálódott brit Pissup utazási iroda fiúk és lányok számára egyaránt szervez ilyen utazásokat. A szolgáltatást először Prágában vezette be, ahol ma a piac 30 százalékát mondhatja magáénak: 2004-ben összesen 13 420 embert vitt körbe az ottani ivókon, 2005-ben már 15 ezerrel többet.

A cég 2002-ben a cég indult, Prágában az utóbbi három évben 250 százalékkal növelte forgalmát, Tallinnban pedig tavaly 100 százalékkal. 2006-ban már 2,5 millió font (mintegy 950 millió forint) évi forgalomra számít ebben a részegítő turisztikai műfajban az iroda.

Nagy-Britanniában évente mintegy 200 ezer esküvőt ülnek, ami külön-külön ugyanannyi legény- és leánybúcsút jelent, összesen 400 ezer vígasságot, és ezek negyedére külföldön kerül sor.

Az új piac elsősorban annak köszönhető, hogy manapság a brit fiatalok később házasodnak, tehát már komolyabb jövedelemmel rendelkeznek, másrészt a fapados légitársaságokkal olcsóbbá váltak a külföldi utak.

A Pissup 2005 végén hirdette meg pozsonyi túráit, kiemelve, hogy a szlovák fővárosban "szépek a nők, jó a konyha és egész Közép-Európában ott a legolcsóbb a sör". Ez eddig főleg az erősebb nemet vonzotta, de legutóbb egy tizenhárom tagú női csoport is bejelentette, hogy Pozsonyba utazik.

A szlovákokat nem mindig tölti el lelkesedéssel, hogy jönnek az angolok. Nagyon hangosak és nem mindig udvariasak. Bizonyára fölöslegesnek vélik az udvariasságot egy kelet-európai országban, hiszen itt úgy léphetnek fel, mint akinek bőven van pénze - mondta az AFP-nek Vladimir, egy 28 éves szlovák üzletember. A 18 éves Barbora Finkova néha arrogánsnak tartja a briteket, jobban szeretné, ha olyanok jönnének, akiket Szlovákia kulturális értékei vonzanak.

A Bartaislava Pissup vezetője szerint azonban a brit turistákat jobbára másfajta fizikai szépség érdekli, s főleg az a lehetőség, hogy olcsón felönthetnek a garatra.