Olaszország már túl drága Európának

Vágólapra másolva!
Európai utazás szervezők bojkottot helyeztek kilátásba Olaszországgal szemben, mert a buszoknak fizetniük kell azért, ha be akarnak hajtani a városok központjába, s ez igen megdrágítja az utakat - írta hétfői számában a La Repubblica. A szervezők tárgyalásokat sürgetnek az érintett városok vezetőivel.
Vágólapra másolva!

A lap idézi a buszos turistautakat szervező németországi irodák szövetségének, az RDA-nak a szóvivőjét, aki szerint Olaszország az egyetlen európai ország, ahol a buszoknak fizetniük kell a városközpontba való behajtásért, ráadásul nem is keveset. A szervezők egyebek mellett Rómát, Firenzét, illetve Velencét említik, ahol az összeg eléri a 300 eurót is.

Az utazásszervezők azt is panaszolják, hogy több olasz város is előírja helyi idegenvezetők alkalmazását, akik jóval drágábbak, mint például New Yorkban, vagy Párizsban, s általában három órára 300 eurót kell nekik fizetni.

Az RDA szerint Olaszország már túl drága, az európai turisták egyre inkább előnyben részesítik az olcsóbb helyeket, például Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Lengyelországot, vagy Szlovákiát.

A La Repubblica szerint a nagy költségek miatt három év alatt egy millióval kevesebb turista utazott Olaszországba, s ez 1,4 millió euró bevételkiesést okozott. A turisták 57 százaléka Németországból érkezik Olaszországba.

Velence polgármestere védelmébe vette az intézkedést, mondván: évente 7 millió turista érkezik busszal a városba, s a keletkezett szemét 40 százaléka azok számlájára írható, akik csak néhány órát tartózkodnak ott.