Omán: új sláger Dubai helyett

Vágólapra másolva!
Az Arab-öböl országai közül Dubai és Katar mellett talán az Ománi Szultánság mutatta a legnagyobb fejlődést az elmúlt 30 évben. Az ország eközben megőrizte a több ezer éves történelméből megmaradt emlékeit, kiegészítette a mai kor szinte kötelező velejáróival és egy olyan egyedülálló turisztikai kínálattal jelent meg, hogy a szakemberek a jövő legnagyobb siker desztinációjként tartják számon. Omán, a térség hagyománytisztelő országai közé tartozik, és csak a legutóbbi években vált kitárulkozóbbá a külföldi utazók előtt.
Vágólapra másolva!

A valaha gyarmattartói álmokat szövögető Omán, egykor az egész Perzsa öböl feletti befolyását kívánta megvalósítani. Az ország törekvései ma már korántsem birodalmiak, sokkal inkább józannak mondhatók. Mivel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a globális, fosszilis energiakészletek csupán 2030-ig tartanak ki biztosan, de azok is csak akkor, ha a fejlesztések és a fogyasztás is a jelenlegi ütemben növekszik, Ománnak az Arab Emirátusokhoz hasonlóan számolnia kell kimerülő olajtartalékaival. 2030-ra tehát más bevételi forrás után kell néznie az országnak.

Omán és az Emirátusok is a turizmusból kívánja pótolni az olajexportból kieső dollármilliókat. A két ország a fényes jövő reményében a közelmúltban szoros együttműködésbe kezdett, és magukat egy turista desztinációként hirdetve, hosszabb tartózkodásra csábítják a turistákat.

Szakemberek a szimbiózist különösen sikeresnek ítélik: míg az Emirátusokba főleg az üzleti, konferencia illetve a városlátogató turizmusjellemző, addig a határ másik oldalán a páratlan természeti szépségekkel megáldott Ománban, a kaland és öko-turizmus szerepe értékelődött föl. A két országban eltöltött egyhetes nyaralás tehát a teljesség örömét jelentheti az utazók számára.

Az egyik ilyen, kifejezetten Ománra jellemző öko-program a wadi-zás. A wadi sivatagi vízmosást, kiszáradt folyómedret jelent. Az ilyen folyómederben csak nagy esőzések idején van víz, de itt Ománban főleg a nyugati partvidéken egyes folyómedrek egész évben bőséges vízhozammal rendelkeznek. Ilyen folyócskák mentén kiváló túraútvonalakat találhatunk, amelyek nem ritkán oázisokban végződnek, ahol fürdeni is lehet. A wadikhoz gyakran a helyiek is elautóznak, főleg azokban a hetekben, amikor a hőség elviselhetetlen. Ilyenkor a legalkalmasabb, hogy kellemesen szóba elegyedjünk velük. Ha wadi környékén tartózkodunk, érdemes azonban figyelni az esőfelhőket, mert szokatlanul hirtelen érkező felhőszakadások sártengert, nagy vízszintemelkedést, kisebb áradást idézhetnek elő. Ománban egyébként is régióról régióra más-más klíma jellemző, és ettől nemcsak az időjárási viszonyok változnak , de a táj és a vegetáció is.

A legszebb wadik ahol érdemes fürdőzni és túrázni:

- Dayqah: azoknak lehet érdekes, akik szeretik a sziklás canyon szerű vidékeket, és szeretnek a szűk folyómederből feltekinteni a nemritkán 1700 méter magas hegyvonulatokra.

- Darbat: a legnépszerűbb wadi az ország legdélebbi régiójában Dofarban található. Főleg a természeti szépsége, trópusi vegetációt idéző idilli környezete miatt kedvelik sokan.

- Shab kevésbé ismert wadi, de ideális hely, nemcsak azért meg alig 80 kilométerre található Muscattól, hanem mert különösen gazdag az élővilág. Énekes madarak és látványos pillangók miatt már-már valószínűtlenül paradicsomi a környezet. A sziklaszirteken tiwi-k vagyis apró hegyi házak szinte lógnak a merdek sziklafalak mentén.

Ománi régiók

Az ország nyolc régiójának (Musandam, Al Batinah, Al Dhahirah, Al Dakhily, Muscat, Al Sharqiya, Al Wusta, Dhofar) éghajlata tájegységről tájegységre változik. A tengerparti vidékeken, nyáron meleg és nedves a levegő. Az ország belseje forró, sivatagi. A magasabban fekvő területeken egész évben mérsékelt a hőmérséklet. Délen kellemesebb az éghajlat, főleg a nyári időszakban. Aki teheti ilyenkor délre megy, hogy a monszuntól buja és hűs vidéken találjon enyhességet a perzselő ománi nyárban.