Csökkent a légibalesetek száma

Vágólapra másolva!
Tavaly 136 komoly repülőgép-szerencsétlenség történt a világban, évtizedek óta a 2007 volt a légi közlekedés legbiztonságosabb éve - jelentette be a légi katasztrófák statisztikáit vezető hivatal, a genfi székhelyű Aircraft Crashes Record Office (ACRO).
Vágólapra másolva!

A privát csoport adatai szerint, amely világszerte dokumentálja a légi katasztrófákat, a múlt évben 965 személy vesztette életét a személyzeten kívül hat utasnál többet szállító repülőgépeket ért balesetek során. Ez negyedével kevesebb tavalyelőtthöz képest és a legalacsonyabb mutató 2004 óta.

Az ACRO adatai szerint 1963 óta soha nem volt oly kevés légi katasztrófa, mint tavaly, amikor 136 repülőt ért szerencsétlenség. Ezzel a 2007 az elmúlt csaknem fél évszázad legbiztonságosabb évévé vált - hangsúlyozza a csoport közleménye.

A múlt évi legnagyobb légi szerencsétlenség 2007. július 17-én történt, amikor a TAM brazil légitársaság utasszállító gépe kifutott Sao Paulo repülőterének kifutópályájáról, épületnek ütközött és kigyulladt.

Ezt követi a kenyai légitársaság utasszállítójának május 5-i katasztrófája, valamint az Adam Air indonéziai légitársaság Boeing 737 400-as típusú gépének a szerencsétlensége, amely tavaly január elsején Jáva és Szulavézi szigetek között zuhant a tengerbe.

Az ACRO adatai szerint 2007-ben az Egyesült Államokban 34 légi katasztrófa történt, Kanadában tíz, a Kongói Demokratikus Köztársaságban nyolc, Kolumbiában és Indonéziában pedig öt-öt. A szervezet nem jegyzi az apróbb baleseteket, valamint a helikoptereket, kis sugárhajtású gépeket, valamint katonai légi járműveket ért szerencsétlenségeket.