Szigetről szigetre Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Dél-kelet Ázsia és benne Thaiföld szinte kimeríthetetlen kulturális élményt kínál az évente idelátogató több millió európai, amerikai és ausztrál turistának, a vendégek zöme mégsem ezért, hanem a sok ezer kilométernyi homokos strandért és a jobbnál jobb szállodákban eltöltött pihenésért látogat ide. Ez az időszak - januártól március végéig - abszolút csúcsszezon, ilyenkor a legjobb felkeresni valamelyik kisebb-nagyobb üdülőszigetet. Ezek közül mutatunk be néhányat.
Vágólapra másolva!

A szép számban érkező magyar turisták elsőszámú célpontja, a leghíresebb thaiföldi nyaralóhely, Phuket szigete az Andamán-tengeren. A szigetet ma már híd köti össze a szárazfölddel így nem csak légi úton juthat el ide a turistaáradat, hanem akár busszal vagy autóval is. A legtöbb vendég persze hatalmas chartergépeken érkezik a világ minden pontjáról, főként Európából, de az Egyesült Államokból és Ausztráliából is. Kétségkívül ez az ország legnépszerűbb és legfelkapottabb üdülőhelye, talán most már Pattayánál is népszerűbb. A szállodák és üdülők legnagyobb része itt is a nyugati partvidéken, az Andamán-tengerre néző oldalon, a nagy homokos partszakaszok mentén helyezkedik el. A keleti oldalon is találhatunk néhány szállodát, de errefelé inkább kikötők és mocsaras, mangrovefákkal tarkított partszakaszok vannak.

Forrás: [origo]

Phuket előnye és hátránya is egyben a többi szigetnél fejlettebb infrastruktúra. Ezen a helyen nincs olyan érzése az embernek, hogy a világtól távoli, elzárt helyen jár, itt széles autóutak - már-már autópályák - szelik át a szigetet északról dél felé, hatalmas szállodakomplexumok és golfpályák várják a vendégeket, és a hasonló nevű város is komoly méretű településnek számít. Ennek ellenére Phuketen is találhat az ember magának egy eldugott szegletet, ha akar - például a délnyugati kisebb partszakaszokon, de aki Puhketet választja pihenése helyszínéül nem biztos, hogy eldugott, csendes helyekre vágyik.

Az igazán nyüzsgő partszakaszok a sziget dél-nyugati szegletében lévő Karon, Kamala és Patong strandok: itt egymást érik a nagy szállodák, bevásárlóközpontok és éttermek. Aki a mozgalmas éjszakai életet keresi, itt foglaljon magának szállást. Kevésbé zsúfolt az ezektől délre található Kata beach, vagy az északi részen lévő, a 2004-es cunami idején a legnagyobb pusztítást el szenvedő Kao Lak partvidéke.

Forrás: [origo]

Phuket további előnye, hogy a tengerparti semmittevésen és a búvárkodáson kívül is számtalan aktív programot találhat magának itt az utazó. Kötelező program például a közeli szigetekhez tett kajaktúra. A felfújható kajakokat szakavatott túravezetők irányítják, ami nem véletlen, hiszen a hatalmas mészkőszirtek belső, vízzel teli öbleibe csak a sziklákon keresztül, szűk és sötét barlangokon keresztül juthatunk be. Itt nem szabad tévedni, mert könnyen baleset érheti az óvatlan hajóst.

Népszerű célpontja a phuketi nyaralóvendégeknek az úgynevezett James Bond-sziget, amely azon kívül, hogy egy valóban szép természeti képződmény, arról híres, hogy a 70-es években itt forgatták a híres sorozat egyik epizódját. Ma már inkább idegesítő tumultussal és bóvliárusok tömegével lehet itt találkozni, tehát aki inkább kihagyja, nem dönt rosszul.