A világ legnagyobb vízesései

Vágólapra másolva!
Bár nekünk talán a Fátyol-vízesés a legszebb a világon, ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Szemezgettünk a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák minden évben. Képes séta Kanadától Laoszig.
Vágólapra másolva!

Magasság: 51 méter
Szélesség: 1203 méter

A Niagara talán a legismertebb, de mindenképpen a leglátogatottabb vízesés a világon, noha sem magasságban, sem vízhozamban nem éri utol a legnagyobbakat, de az idelátogatókat fogadó látvány minden hiányosságot feledtet. A Niagara tulajdonképpen három különálló vízesésből, az Amerikai-vízesésből, a Menyasszonyi fátyol-vízesésből és a Patkó-vízesésből áll. A vízesést a Niagara-folyó táplálja, amelyen közel 65 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként, de a vízesés ténylege vízhozama egy közeli erőmű miatt "csak" 26 ezer köbméter víz zúdul le egy másodperc alatt.

A vízesés Torontóból alig kétórás autóútra van, így akár egy könnyebb napi kirándulást is megér, de a vízesés kanadai oldalán számtalan szálloda, panzió és motel közül lehet válogatni. A természeti látványosság köré igazi turisztikai iparág települt: aki a legszebb panorámában szeretne gyönyörködni, felliftezhet a Skylon-toronyba, hogy innen vegye szemügyre a vízeséseket, de például helikopterről is megfigyelhető a zuhatag. A legizgalmasabb élményt az jelenti, mikor kis sétahajókkal megyünk be a vízfüggönybe, de egy alagúton keresztül a vízesés mögé is bepillanthatunk. Aki az Egyesült Államok felől érkezik, Buffalo városába kell jönnie. Itt egy félbehagyott hídra emlékeztető kilátó platformról vethet pillantást a vízesésre, de aki igazán szeretne gyönyörködni a látványban, át kell mennie Kanadába.