A mangarajongók húzzák a japán turizmust

Vágólapra másolva!
A japán főváros Akihabara negyedében a számítógépes játékok, a világhírű manga és anime motívumok és figurák rajongói számára animáció- és képregény-múzeumot, a rajzfilmfigurák és a japán karikatúra stílus iránt érdeklődőknek interaktív kiállításokat rendeznek tavaly óta. Az eredmény: plusz 8 millió turista. Az újonnan bevezetett turistabarát intézkedések nyomán 2010-ig további 3 milliót várnak a japán fővárosba.
Vágólapra másolva!

A tavasszal bevezetett turistabarát intézkedéseknek köszönhetően egyre több európai turista látogat a szigetországba. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy koreai, angol és francia nyelven is feliratozták a turistalátványosságok, csomópontok és áruházak környékét, hogy még több egyéni utazónak legyen bizalma az ultramodern nagyvárosi forgatagba gyalogosan nekivágni. Korábban ugyanis csak japánul feliratozták az utcatáblákat is, számtalan esetben előfordult, hogy az utazók eltévedtek, és csak rendőri segítséggel tudtak visszajutni a szállodájukhoz.

Forrás: [origo]

Megnőtt a kínai turisták száma is, mióta a korábban elutasított kínai bankkártyákat elfogadják a tokiói bevásárlóközpontokban. Az ázsiai középosztály pedig továbbra is igen nagy érdeklődést mutat a japán főváros iránt, de ők leginkább a bevásárlóturizmus statisztikáit javítják.

Az ázsiai országok turistái szívesebben jönnek Japánba, hogy európai luxustermékeket vagy divatcikkeket vásároljanak, minthogy drága európai kiruccanásokért fizessenek - véli Park Yongman a híres tokiói Takashimaya áruház szóvivője- így mostantól az európaiak mellett, ázsiai vásárlók tömegével is számolnunk kell a jövőben.

Modern látványosságok

Sinjuku (Sindzsuku) Tokió egyik leglátványosabb, ultramodern, közel 20 négyzetkilométeres kerülete. Ez a város kereskedelmi és adminisztrációs központja, melyben a világ legforgalmasabb vasútállomása, a Sinjuku pályaudvar, a főváros önkormányzati épülete és a szórakoztató negyed is megtalálható. A kerület hatalmas üzletházakkal, elektronikai üzletekkel, üvegpalotákkal, mozikkal, felhőkarcolókkal, éttermekkel és bárokkal, játéktermekkel, lokálokkal van tele.

A Sinjuku negyedben a világ legmodernebb komplexumai sorakoznak. Az házak építészeti, technikai megoldásai messze megelőzik az átlagutazó elvárásait. A dupla tornyú városháza 45. emeletén egy obszervatórium üzemel, ahonnan főleg nappal remek a kilátás. Érdemes tudni, hogy a város többi kilátójával szemben a városháza obszervatóriuma ingyenes a turisták számára.

Forrás: [origo]

Sinjuku-ban feltűnően sok az alvó ember, akik nem hajléktalanok és nem is lázadó punkok, hanem egyszerű városlakok, jól öltözött hölgyek és urak, akik bárhol, bármikor, bármilyen pózban, és időjárásban, a legnagyobb nyugalomban képesek elaludni. Ez amolyan nagyvárosi szokás, ami nekünk európaiaknak valóban szokatlan.

Kabukicho, a régi soho még mindig nagyon felkapott és forgalmas. Itt többnyire neonfényes játéktermek, villódzó karaoke bárok, és örömlányok kínálják magukat. Mint a világon mindenhol, a tokiói soho is sötétedés után éled csak igazán. Ilyenkor extravagáns fiataloktól hemzsegnek az utcák.

Az európai utazók rendszerint hamar besokallnak a tömegtől és a futurisztikus miliőtől, ilyenkor a városháza, - ahogy a helyiek mondják, a Tocho- mögötti parkban tesznek pihentető sétákat, vagy a közeli Park Hyatt elegáns kávézójában ücsörögnek egy melange mellett.

Forrás: [origo]

Alig egy utcányira a sohótól szintén kellemesen lelazíthatunk. A Golden Gai Tokió egy merőben más arcát mutatja. Itt kezdődik egy meglepően csendes, a felhőkarcolós városrészekhez képest "düledező" negyed. A Golden Gai egy mindössze öt nagyon szűk utcából álló amolyan művész tömb, ahol írók, filmesek, gondolkodók, alkotók támasztják a bárpultokat. Az egyszintes régi házak mindegyikét egy-egy bárrá alakították át, ahol alig 5-6 vendég fér el, és kifejezetten hangulatos mindegyik. Mivel mindegyiknek megvan a maga pár fős törzsközönsége, nem feltétlenül látják szívesen az idegeneket. Egy íratlan szabály szerint, ha bentről mosolyognak, nyugodtan bemehetünk körülnézni, beszélgetni.

A Ginza negyed szintén kedvelt turistacélpont, ahol a világ legdrágább prémium márkái vonulnak föl elegáns butikokban és pazar szalonokban. Ebben a negyedben, főleg a Ginza Streeten már néhány évvel ezelőtt is 50 millió forint felett volt a négyzetméterár.

Az átlagutazó csak bámészkodni jön ide, mert a kirakatok ugyan tetszetősek, de egy egyszerűnek tűnő, ékkövekkel kirakott retikül akár 300 millió forintba is kerülhet.

Forrás: [origo]

Néhány praktika

A kézfogás Ázsia nagy részén ismeretlen gesztus, így sok más ázsiai országgal együtt Japánban is a meghajlással köszöntik egymást az emberek Üdvözlés, köszönetnyilvánítás, bocsánatkérés, együttérzés, kínálás, ajándék adása és fogadása esetén feltétlenül szükséges ez a mozdulat. A meghajlás mértéke arányos a partner iránti tisztelettel.

A partnerek igyekeznek lehetőleg azonos időben felemelkedni, vagy tovább kitartani a meghajlást, mint a másik. Ha úgy látják, hogy partnerük még nem egyenesedett fel, illik visszafogni a felemelkedést. A meghajlást mindig viszonozzuk, legalább olyan mértékben, mint ahogy a partnerünk teszi. Meghajlás közben a kezek férfiak esetében két oldalról a combhoz simulnak, nők esetében a tenyér elöl, a combokon fekszik, az ujjak pedig egymáshoz simulnak. Mint az udvarias beszédre, a meghajlásra is vonatkozik, hogy a szép, méltóságteljes meghajlás nemcsak a partnerünket tiszteli meg, hanem minket is minősít.

Érdekes, hogy a fizetéskor a pénztárnál nem kezdik rögtön számolgatni a bankókat, hanem a távozáskor egyszerűen elteszik. A pénzt ugyanis nem illik az átadó jelenlétében megnézni, megszámolni. Ügyeljünk, hogy még a legegyszerűbb üzletben sem veszik jó néven, ha valaki feltűnően számolgatja a visszajáró pénzt.

Sz.K.