Vágólapra másolva!
Néhány országban már vannak bizonyos jelei annak, hogy belátható időn belül véget ér, vagy legalábbis enyhül a válság. A mostani válság egyik nagy vesztese az idegenforgalom: a legtöbb nagy fogadó országban 10-15 százalékos visszaesés következett be idén, de akad ennél nagyobb arányú csökkenés is. A válság nyertesei mégis a turisták lehetnek, aki viszont így olcsóbban juthatnak el korábban nem is remélt, egzotikus helyekre.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű következménye a tavaly szeptemberben, októberben kirobbant gazdasági válságnak, hogy az üdülési, nyaralási céllal megvalósuló utazások száma visszaesett. A válság érezteti hatását a légiközlekedésben, a szállodaiparban egyaránt. Az emberek utazási szokásai is megváltoztak, akik megtehették idén nyáron is külföldre utaztak, de többen döntöttek úgy, hogy a korábbiaknál rövidebb időt fordítanak nyaralásra. Az előrejelzéseknek megfelelően népszerűbbek lettek a belföldi utazások is, ami egyes országokban akár még pozitív idegenforgalmi mérleget is eredményezhet.

Forrás: [origo]

A válság révén ugyanakkor furcsa módon a turisták járhatnak igazán jól. A nagy visszaesést elszenvedő országokban már az első jelekre reagáltak az idegenforgalmi szolgáltatók és különböző kedvezményekkel, akciókkal próbálták menteni a menthetőt és minél több vendéget csábítani a nyaralásra. A végső számok ismeretében pedig borítékolható, hogy további kedvezményekre számíthatnak a turisták.

Főként azokban az országokban csíphetünk meg igazán jó árakat, ahol a GDP jelentős részét teszik ki az idegenforgalomból származó bevételek. Ilyen például Dél-kelet Ázsiában az egyik legnépszerűbb nyaralóhely, Thaiföld, ahol már-már drámai volt a visszaesés. Az egyes szállodák engedményein túl a thai kormány is lépett és például az idei évre ingyenessé tette a vízumokat. Szintén a thai turizmus fellendítése érdekében a legnagyobb ázsiai fapados légitársaság, az Air Asia is akciózott és 100 ezer ingyenjeggyel próbált utasokat csalogatni Thaiföldre.

Forrás: [origo]

Az akció nem volt teljesen sikeres, ugyanis a korábbi évek zsúfoltsága helyett az elmúlt szezonban a szállodák többsége csupán félházzal működött a népszerű thai nyaralóhelyeken. Thaiföldön a turisztikai főszezon nagyjából november végétől március végéig, április közepéig tart, s ezen belül is a karácsonyi, illetve a szilveszteri időszak számít csúcsnak. Ezek a hetek várhatóan idén is teltházasak lesznek, a főszezon nagyobb időszaka viszont továbbra is bizonytalan.


Képes ízelítő Thaiföldről

Az érdeklődés csökkenését jól érzékelteti, hogy még bőven lehet találni kedvező árú repülőjegyet a csúcsidőszakokra is. Thaiföldön elsősorban a nyugat-európai - főként a brit - turistáktól várják a megváltást. Utóbbiak száma részben a válság, részben pedig a tavaly őszi bangkoki tüntetéssorozat miatt jelentősen csökkent a korábbi évekhez viszonyítva, olyannyira, hogy már az előfoglalásokat is 40 százalékban mondták vissza.

Az idegenforgalom visszaesése komoly következményekkel járhat a turistákból élő thai lakosok számára: a Global Travel Industry News egyik szakelemzője szerint a legrosszabb esetben akár egymillió, idegenforgalomban dolgozó ember veszítheti el állását a válság hatásai miatt.

Forrás: [origo]

A turisták - köztük a magyarok - számára az lehet a jó hír, hogy mind a légitársaságok, mind a szállodák komoly akciókba kezdtek a turisták megnyerése érdekében. Szinte az összes üdülőhelyen vannak ötöt fizet, hetet kap típusú akciók, azaz öt éjszakai szállásdíjért hét éjszakát maradhatnak a vendégek a szállodában. Az ötcsillagos exkluzív hotelek közül több is pedig jelentős engedménnyel kínálja szobáit. Mindezt azért teszik, mert épp ez - a négy- ötcsillagos hotelek - az a szegmens, amely a leginkább megérzi a nem ritkán 30-40 százalékos visszaesést.

Mindezek ellenére Thaiföld továbbra és az egyik legjobb célország, ami a szolgáltatások ár-érték arányát illeti, s az átmeneti visszaesés után vélhetően hamar új lendületet kap az ország idegenforgalma. az előttünk álló téli szezonban pedig különösen érdemes felkeresni az országot annak, aki teheti: kevés turistával fog találkozni és olcsóbban juthat szállodához.

Forrás: [origo]

A népszerű ázsiai turisztikai célországok szinte mindegyikére elmondható, hogy a válság alatt és után érdemes felkeresni őket, ez alól talán a közismerten drága Japán a kivétel. Mind közül talán meglepő módon Kína a legnépszerűbb, ahová évről évre egyre több amerikai turista érkezik, míg az európaiak száma stagnál. A növekedés elképesztő mértékű: az elmúlt évben 83 százalékkal nőtt a Kínába irányuló szervezett utak száma. S, hogy mitől ennyire népszerű a kommunista ország? A sokszínű látnivalók - ősi civilizációk emlékei, modern világvárosok és páratlan természeti látnivalók - mellett nem utolsó sorban azért, mert minőségi szolgáltatást kaphat itt a turista az európainál jóval olcsóbb árszínvonalon. A magyar utazók számára az is könnyebbség, hogy a régió országai közül - Ausztriát leszámítva - egyedüliként működik közvetlen repülőjárat Budapest és Peking között.

Forrás: AFP

S ha már Ázsia, akkor nem szabad megfeledkeznünk Vietnámról sem, amely ugyan nem a legismertebb nyaralóhely, de közel hasonló élményt nyújt mint Thaiföld. Nem mellékesen mindezt sokkal alacsonyabb áron. Itt is, mint mindegyik ázsiai országnál az utazás költségeinek jelentős részét a repülőjegy teszi ki, a szállások és az étkezés árai eltörpülnek emellett. A vietnámi nyaralóhelyek közül a legismertebb talán Hoi An, az ősi tengerparti városka, amely nemcsak a napfürdőzésre és a passzív pihenésre ideális, de kulturális látnivalókat is kínál. A válság miatt már akár 100-120 dollárért is lehet találni szobákat ötcsillagos luxushotelben, egy átlagos étteremben két személy pedig 6-8 dollárból tud megvacsorázni.

A világ másik végén Argentína is hasonlóan kedvező célpont lehet az olcsóbb utazásra. Az ország már átesett egy emlékezetes gazdasági válságon 2001-2002-ben, amikor az ország teljesen fizetésképtelenné vált, a lakossági bankszámlákat befagyasztották, a peso pedig rohamosan vesztett értékéből, s a dollárban lévő megtakarításokhoz is csak a helyi valutában férhettek hozzá az emberek.

Forrás: [origo]

A válság egyik következményeként az árszínvonal jelentősen csökkent az országban és az idegenforgalom árai még mindig a szomszédos országokénál jóval alacsonyabb szinten van. Egy minőségi, belvárosi 3-4 csillagos szállodai szobát már 90 dolláros áron meg lehet kapni egy éjszakára, egy éttermi vacsora két személyre pedig 30-50 dollárba kerül.

A páratlanul szép természeti adottságokkal rendelkező ország egyik fő problémája az idegenforgalom szempontjából, hogy viszonylag kevés repülőjárat közlekedik ide Európából. A spanyol Iberia, a Lufthansa és az argentin nemzeti légitársaság, az Aerolíneas Argentinas közlekedtet jó átszállási lehetőségeket biztosító járatokat.

S bár a mostani válság vége még nem látható, az már biztosra vehető, hogy a belföldi idegenforgalom megerősödik a nehéz időszak lezárultával, nemcsak Magyarországon, hanem Európa többi államában is. Hazánk szerencsés helyzetben van a Balaton miatt, ahol még bőven van fejlődésre és kapacitásbővítésre lehetőség. A tó partján az első adatok szerint az idei - meglehetősen rövid - szezonban közel 800 ezer vendég nyaralt, döntő többségük magyar turista. A válságot kihasználva tóparti szállodák és vendéglátóhelyek temérdek akcióval készültek a szezonra, s az így megszerzett ügyfélkör az olcsó nyaralási lehetőségek reményében a következő szezonban is jó eséllyel visszatér, válság ide, válság oda.