Jövőre kevesebb turista ragadhat külföldön

Vágólapra másolva!
Új rendelet szabályozza a jövő év első napjától az utazásszervezést- és közvetítést, így magasabb biztosítékot kell nyújtaniuk az ágazat cégeinek - a kormányrendelet tervezete az Önkormányzati Minisztérium honlapján olvasható. A lépéssel nő az utasok biztonsága és egyre kevésbé kell tartanunk attól, hogy a nyaralás végén az utazási iroda kint felejt minket.
Vágólapra másolva!

Az utazási irodák vagyoni biztosítéka továbbra is biztosítás, bankgarancia vagy pedig pénz letét lehet. Jelenleg a belföldről külföldre, illetve külföldről külföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből, a külföldi utazásszervező által összeállított külföldre történő utazást tartalmazó utazási csomag Magyarországon történt értékesítéséből, valamint a külföldi szálláshely belföldi értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 12 százaléka, de legalább 5 millió forint a biztosíték.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tervezett értékesítési nettó árbevétel 20 százaléka, de legalább 20 millió forint a biztosíték akkor, ha az utazási vállalkozó az utazási csomag összeállításához nem menetrend szerinti járatú repülőgépen (charter járat) férőhelyet vesz igénybe. A belföldről belföldre történő utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3 százaléka, de legalább ötszázezer forint a biztosíték összege.

Az új rendelet tervezete kimondja, hogy a vagyoni biztosítéknak az utasok hazaszállítására, a kényszerű ott-tartózkodásuk költségére, valamint a befizetett részvételi díjra kell fedezetet nyújtania. Ha az utazási vállalkozás tervezett árbevétele nem éri el az évi 50 millió forintot, akkor a biztosíték a tervezett árbevétel 15 százaléka, de minimum 7 millió forint. Ha a tervezett árbevétel 50 és 100 millió közé esik, akkor a biztosíték 18 százalék, de minimum 10 millió forint, míg afelett a tervezett árbevétel 20 százaléka.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Ha a cég charter járatot vesz igénybe, akkor a biztosíték a tervezett árbevétel 25 százaléka, de minimum 100 millió forint. Ez eddig 20 százalék és minimum 20 millió forint volt. Ha az iroda menetrend szerinti légi járatot vesz igénybe, akkor a biztosíték a tervezett árbevétel 20 százaléka, de minimum 50 millió forint.

Minden utazási vállalkozásnak október 31-ig igazolnia kell a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé azt, hogy a következő évre szóló vagyoni biztosíték a rendelkezésére áll. Emellett folyamatosan követnie kell, hogy a tervezett és a valós árbevétele hogyan alakul, és erről is jelentést kell küldenie a hivatalnak. Amennyiben a valós árbevétel alapján arra lehet következtetni, hogy az 10 százalékkal meghaladja a tervezettet, akkor 5 munkanapon belül ehhez kell igazítani a biztosítékot. Ha ezt elmulasztja, a hivatal megbírságolja.

A fizetésképtelenségéről az utazási vállalkozónak haladéktalanul értesítenie kell a hivatalt, valamint a biztosítóját, illetve a garanciát nyújtó bankot. Ha a cég nem képes hazahozni az utasait, és visszafizetni a részvételi díjakat, akkor a hivatal visszavonja az engedélyét. Az utas ettől kezdve - amennyiben a biztosító adta a garanciát - vele áll kapcsolatban, és attól követelheti a részvételi díjat. Az új szabályok - a tervezet szerint - 2010. január 1-jén lépnek hatályba.

legutóbb idén júliusban az 5 Kontinen utazási iroda utasainak egy része maradt külföldön. A nyilvántartásból törölt cég 40 milliós vagyoni biztosítéka ugyanis nem volt elegendő minden külföldön tartózkodó utas hazahozatalához. Az iroda ügyfelei közül mintegy 650-en nyújtottak be kártérítési igényt.