Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezek a felejthetetlen élmények várják a Tisza-tónál ősszel

Tisza-tó
A tó közepén
Vágólapra másolva!
A Tisza-tó és környéke kedvelt hazai turistacélpont, a nyári időszakban sokan célozzák meg a tavat és a környékét. De a térség ősszel is bőven rejt felfedeznivalót, főleg azoknak, akik kicsit jobban elmélyülnének az évszak szépségeiben és az ökoturisztikai látnivalókban.
Vágólapra másolva!

A 127 négyzetkilométer kiterjedésű tó tulajdonképpen a kiskörei víztározó megépülésével alakult ki, de mára saját ökológiai rendszere van. Az északi részén egy madárrezervátum is található, amely szigorúan védett területnek számít.

A tónak ezt a részét csak vezetővel látogathatjuk,

költési időszakban pedig még így sem. Poroszlóról és Sarudról szervezett túrákhoz is csatlakozhatunk, amelyeken előre kialakított madárlesek is segítik a megfigyelést.

Vízen és két keréken is bejárható

A tó bejárása és felfedezése talán kenuval vagy kajakkal a legélvezetesebb: így testközelből figyelhetjük meg az élővilágot, a nádasok, szigetek, nyílt vízfelületetek és holtágak változatos elegyét.

Mivel kevesebben mozognak a tavon, mint nyaranta, nagyobb a csend, könnyebb az elmélyülés, a fürkésző természetjáró több mindent észrevehet.

A vízi útvonalak változatosak, bármelyik oldalról is índítjuk az evezést.

A tó közepén Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha két keréken szeretnénk inkább a környéket bejárni, az is remek időtöltés. Idén fejeződött be ugyanis annak a közel hetven kilométernyi kerékpárútnak a megépítése, amely az autóúttól teljesen leválasztva,

teljes egészében körbeöleli a tavat.

A táv persze növelhető az olyan települések beiktatásával, amelyek a nem a tó partján fekszenek, bár az útminőség itt már változó lehet.

Kerékpárút Tisza-tó körül Forrás: Facebook/Aktív Magyarország

Sarudon bekukkanhatunk az ország első és egyetlen horgászmúzeumába, Tiszafüred szélén bejárhatjuk a Tiszavirág Ártéri Sétautat és Pákász tanösvényt, ahol

ártéri erdőben barangolva ismerkedhetünk meg a tó gazdag élővilágával,

vagy bekukkanthatunk a fazekas tájházba, illetve egy igazi csárdából kialakított múzeumba. Poroszlón a Tisza-tavi vízi sétányon másfél kilométeren keresztül barangolhatunk a tó felett.

Rengeteg program vár

Ha az időjárás nem megfelelő az evezéshez vagy biciklizéshez, esetleg még tovább szeretnénk tágítani az élővilággal kapcsolatos ismereteinket, a Tisza-tavi Ökocentrumot mindenképp érdemes felkeresni Poroszlón.

Európa legnagyobb édesvízi akváriuma található ugyanis itt,

interaktív kialakítása pedig nagyban segíti a Tisza-tó élővilágának részletes és érdekes bemutatását. Az ökocentrum az akvárium mellett állatbemutatókkal, játszóterekkel, tájházzal és halászskanzennel is csábítja az érdeklődőket, így akár több órás program is tervezhető ide.

A Tisza-tavi Ökocentrum víz alatti alagútja Fotó: Kecskés Barbara [origo]

Hidegebb időjárásban vagy túra utáni lazításként érdemes lehet kipróbálni a tó környékén fellelhető termál- vagy gyógyvizes fürdők egyikét, például Tiszafüreden vagy Tiszaörsön.

Az ősz egyik legnagyobb élménye a daru- és madárvonulások megfigyelése lehet,

ami a Tisza-tótól autóval könnyen elérhető program a Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében. Idén is lehet csatlakozni ilyen túrákra, a nagy érdeklődés miatt azonban érdemes minél előbb jelentkezni (az ezzel kapcsolatos információkat itt találja). Teljes napos programként pedig egy darufesztiválba is belekóstolhatunk, ha kedvünk tartja.

Szürke darvak repülnek naplemente után éjszakázó helyükre a Hortobágyon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ősszel természetesen érdemes az évszaknak megfelelően tervezni a túratávokat, de ha kis szerencsénk van az időjárással,

a hűvösebb időt bőven kárpótolja a rozsdás színekbe öltözött fák és növények látványa.

Biciklit és vízi járműveket, illetve egyéb eszközöket egyre több helyen lehet bérelni, szállásból pedig válogathatunk az olcsóbb tóparti kempingek vagy a tó körüli településeken található vendégházak, esetleg hotelek közül.

Egy ajánlott útvonal lehet a bringázáshoz és az evezéshez a következő:

Kellő tapasztalat vagy a szervezésre fordított idő hiányában azonban érdemes lehet egy már bejáratott túrázó csapathoz csatlakozni, akik amellett, hogy bevezetnek az evezés rejtelmeibe, gyakran egyéb programokat is kínálnak.

Idén júliusban elindult a Mahart nyaralóhajózási programja is,

amellyel a Tisza-tavat és a Felső-Tiszát lehet felfedezni egy Magyarországon új kikapcsolódási formában. A húsz, üzembe helyezett nyaralóhajó egyben szállásként is szolgál: a 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető.

Egy nyaralóhajó belülről Forrás: Facebbook/Nyaralóhajózás

Ősszel ráadásul akciós áron lehet lefoglalni ezeket a lassú járású hajókat, amelyek vezetéséhez még hajóvezetői engedély sem szükséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről