Legszebb olasz falvak: a lenyűgöző toszkán település, amelyet még az olaszok sem ismernek

Legszebb olasz falvak Peccioli
Hatalmas emberi szobrok – ez is Peccioli
Vágólapra másolva!
Az idei országos „Borgo dei Borghi” verseny győztese középkori múltját egy szemet gyönyörködtető kortárs művészeti színtérrel és vándorrobotokkal ötvözi. Ismerje meg Pecciolit, a legszebb olasz falvak egyikét!
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 11 évben a Rai, az olaszországi állami televízió rendszeres versenyt rendezett Il Borgo dei Borghi, vagyis a „falvak falva” címmel a legszebb olasz falvak bemutatására. A verseny segít növelni a kisebb, de magával ragadó olasz települések ismertségét, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának. Az idei verseny győztese azonban sokkal több, mint egy szép hely.

Legszebb olasz falvak Peccioli
Peccioli a legszebb olasz falvak egyike
Fotó: Wikipedia/LigaDue

Az Il Borgo dei Borghi célja, hogy beazonosítsa azokat a helyeket, amelyekről, azt hiszem, néha még az olaszok sem tudnak 

- mondta a BBC-nek Kathy McCabe, a Dream of Italy tévéműsor házigazdája. Ez úgy működik, hogy minden évben egy várost vagy falut neveznek Olaszország 20 régiójából. A helyi lakosok videókat készítenek, amelyekben büszkén mutatják be falujuk egyedülálló történelmét, hagyományait és művészeti örökségét. A nézők ezután szavaznak kedvenc helyükre, a döntősöket pedig a szavazatok és egy háromfős szakértői zsűri választja ki, amely Olaszország környezetéhez, történelméhez és turizmusához kötődő ismert személyiségekből áll.

Peccioli győzött a legszebb olasz falvak versenyén

Az idei győztes Peccioli a jól ismert Pisa városa mellett található. A toszkánai domb tetején található, szőlőültetvényekkel, búzamezőkkel és olajfaligetekkel körülvett 5000 fős települést a középkorban alapították. A 12. századi San Verano harangtorony alatt régi téglaépületeket és szűk utcákat talál a látogató. 

De míg a falu a múltja a középkorig nyúlik vissza gyökerezik, a modern köztéri művészet átalakította Peccioli jelenét.

A falu egyik legmeghökkentőbb helyszíne, a Palazzo Senza Tempo ("Időtlen palota") a múlt és a jelen közötti egyensúly tökéletes példája lett. Az épület a 14. századból származik, és olyan történelmi részletekkel büszkélkedhet, mint egy gyönyörű középkori udvar és kőlépcsők. 2019-ben azonban felújították, olyan modernebb elemeket építettek be, mint a tetőablak, a földszinten a padlótól a mennyezetig érő ablakok, amelyek átengedik a fényt, és egy panorámás terasz, amely az alatta lévő tájra néz.

Peccioli lett idén Toszkána gyöngyszeme

"A palota a város kulturális központjává vált" - mondta Giulia Giaganini, Peccioli egyik lakója a város Borgo dei Borghi versenyvideójában. "Nemcsak a múltat és a jelent képviseli, hanem a jövőnk felé is tekint, és ahogy a neve is sugallja, az "Időtlen Palotává" vált."

Legszebb olasz falvak Peccioli
A Piazza del Popolo
Fotó: Wikipedia/Sailko

Ahhoz, hogy Peccioli egy ismeretlen középkori városból átalakuljon a modern művészet és a történelem keverékéről ismert várossá, a szemetet használta. Az 1990-es években, válaszul a hulladékkezelési szabályozás változására, Peccioli vezetői a régió más városai számára is megnyitották a fejlett hulladékkezelési rendszereiket. A terület hulladékának beszállításából származó bevételt ezután visszaforgatták a közösségbe, lenyűgöző modern művészeti installációkat és fenntartható technológiai kezdeményezéseket finanszírozva.

A Borgo dei Borghi verseny győztese: Peccioli

"Peccioli sikátoraiban sétálni olyan, mintha egy világ körüli utazást tennénk a művészeten keresztül" - mondta egy másik környékbeli lakos, Alessandra Perna a versenyvideóban. A hangulatos középkori utcákat most szemet gyönyörködtető művészeti installációk veszik körül. A legkedveltebb példák erre a Peccioli óriásai – Miroslaw Balka lengyel művész hatalmas emberi szobrai, amelyek mintha kiemelkednének a körülöttük lévő tájból.

Legszebb olasz falvak Peccioli
Hatalmas emberi szobrok – ez is Peccioli
Fotó: Facebook/Ufficio Turistico Comune di Peccioli

Patrick Tuttofuoco olasz művész egy másik művészeti projektje az Endless Sunset, amely egy sétányt díszít, amely összeköti a történelmi központot a város szélén lévő újabb területekkel. Van egy új művészeti galéria is, a Museum of Contemporary Art in the Open (MACCA), amely 2023-ban nyílt meg, és több mint 600 kortárs művészeti alkotásnak ad otthont a világ minden tájáról származó művészektől.

Mit érdemes megnézni?

  • Fonte Mazzola Amfiteátrum: ez a több mint 2000 férőhelyes színház az ókori görög színházak stílusában készült 2007-ben, és ránéz Peccioli egyik óriása, a Presenze című hatalmas emberi szobor.
  • Szakrális Művészeti Múzeum: a San Verano templomban található hangulatos múzeum olyan jelentős vallási alkotásoknak ad otthont, amelyek egészen a 12. századig nyúlnak vissza, mint például Enrico di Tedice alkotása, a Madonna és gyermeke, valamint egy szent ékszergyűjtemény.
  • A Palazzo Pretorio Múzeum: eredetileg a különböző kormányzati hatóságok rezidenciája volt, ma a Bigazzi-gyűjteménynek ad otthont, amely nagyrészt a 18. és a 20. század eleji orosz ikonokból, valamint 20. századi metszetek és litográfiák gyűjteményéből áll.
  • Régészeti Múzeum: az etruszk templomnak vagy szentélynek tartott múzeumot 2004-ben nyitották meg a közeli Ortaglia lelőhelyen talált műtárgyak megőrzése érdekében, és ma egyedülálló etruszk tárgyak és más korokból származó darabok gyűjteményének ad otthont. Az ókori görög tál a híres görög festő, Makron munkája volt.

A szemet gyönyörködtető művészeten túl a Peccioli számos új technológiai kezdeményezésnek is otthont ad, amelyek elősegítik a fenntarthatósági törekvéseket. "Tele van olyan infrastruktúrával, amelyet sehol máshol nem lehet látni" - mondta Alessandro Melis, a New York-i Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Iskola professzora, aki kiállítást rendezett a városról. 

Például a belvárosban a falu ingyenes autómegosztást biztosít mindenkinek. Két robot van, az egyik a házakból gyűjti a hulladékot, egy másik pedig idős vagy mozgássérült embereknek vásárol be a városban. Ez olyan, mint egy sci-fi.


A régi város továbbra is a jövő felé tekint. Peccioli polgármestere abban reménykedik, hogy az elkövetkező néhány évben 0%-ra csökkentik a város szénlábnyomát. A folyamatban lévő kutatások azt vizsgálják, hogy lehetséges-e a hulladékanyagokat úgy átalakítani, hogy biztonságosan fel lehessen használni építkezéshez. Ily módon ez a kis toszkán falu továbbra is ragaszkodni fog múltjához, miközben tovább tör a jövőbe.