2017-ben a hatóságok összesen 3071 vendéglátóegységben végeztek ellenőrzést Spanyolország legnagyobb szigetén, az eredmények pedig sokkolóak voltak:
2618 üzletben találtak higiéniai vagy élelmiszerbiztonsági problémákat.
Az ellenőrök 14 étteremben egyenesen „rettenetes, katasztrofális” állapotokat találtak, 23 vállalkozást azonnal bezárattak, 125 másik ellen pedig eljárás indult.
A helyi lapnak nyilatkozó szakember, az itthoni ÁNTSZ-nek megfelelő hatóság vezetője, Margalida Buades maga is megdöbbent a lesújtó eredményen.
Egy turizmusra épülő régió nem engedheti ezt meg magának”
– jelentette ki. Buades szerint a katasztrofális helyzetet éppen az okozza, hogy a főszezonban a helyi vállalkozók nem tudnak megbirkózni ekkora forgalommal. Problémát jelent az is, hogy az alkalmazottak többsége nem rendelkezik megfelelő képesítéssel és ismeretekkel.