Vanuatu: az utolsó paradicsom

Vágólapra másolva!
Barátkozás tűzhányókkal és ismerkedés a világ legősibb bungee jumpingjával a Csendes-óceán közepén, Sydneytől alig kétórányi repülőútra. 
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán keleti felén elterülő, Ausztráliától északra fekvő Melanézia nevét Jules Dumont d'Urville francia felfedező alkotta meg, hogy a területet elkülönítse a földrajzilag és etnikailag eltérő Polinéziától és Mikronéziától.

Melanéziába a turisták a csendes-óceáni nyaraló szigetek miatt érkeznek. A hetvenes években többnyire a háromszáz szigetből álló Fidzsi volt az idegenforgalom középpontjában, ami a nyolcvanas években csak fokozódott, nem kis részben a Kék Lagúna című film népszerűségének köszönhetően. Mára annyiban változott a helyzet, hogy egyre többen keresik fel a csendes-óceáni szigetek többi tagját is. Közülük is leginkább a Fidzsitől 1100 km-re nyugatra található 83 kisebb nagyobb szigetből álló Vanuatu-n nőtt meg a turistaérkezések száma az elmúlt néhány évben.

Többnyire ausztrál és japán turisták látogatnak ide, lévén az európai utazók számára "kényelmetlen távolságra" találhatók ezek a szigetek. Az öreg kontinens turistái áthidaló megoldásként az ausztrál és új-zélandi nyaralásaikba próbálnak beilleszteni egy-egy szigetlátogató kirándulást, mivel azok átlagosan alig 2 ezer kilométerre találhatók az ausztrál partoktól. A repülőút Sydneyből három és fél, Brisbaneből két és fél óra.

Vanuatu az Új-Hebridák szigetcsoport 12 nagyobb és több mint 60 kisebb vulkanikus korallszigetén fekszik. Az északi és a déli végpontok között csupán 850 km a távolság. Vanuatut keletre Fidzsi, északra a Salamon-szigetek határolja.

Mit lehet csinálni Vanuatu-n?

Főleg a földtörténet, az etnográfia, és az ornitológia után érdeklődő kalandorok keresik fel Vanuatu szigetét, de az egyszerű kulturális kíváncsiskodók is megtalálják, amit keresnek.

Tűzhányók

A kirándulók és geográfia után érdeklődők Vanuatu nagyobb szigetein (Espíritu Santo, Eromangno, Efate, Malakula ) található magashegyek között megbúvó jó néhány működő tűzhányót keresik fel, hogy testközelből figyelhessék meg a vulkáni tevékenységegeket.

A Tanna szigeteken fekvő Yasur vulkán például az egyik legnépszerűbb turistacélpont. Ennek oka, hogy könnyedén megközelíthető, a vulkán aktív, de még ebben az állapotában sem veszélyes, és éjszaka 250 kilométerre is ellátszik vöröses narancssárga fénye. Így még azok a turisták is gyönyörködhetnek a látványban, akik nem tartózkodnak közvetlen a helyszínen.

Vanuatu Turisztikai Hivatalának jelentése szerint csak akkor történtek a tűzhányók közelében balesetek, amikor a turisták felbátorodnak a vulkán szelídségén, figyelmen kívül hagyva a biztonsági előírásokat, a lezárt területekre is behatoltak. Ilyenkor a tüzes lávadarabkák okoznak súlyos égési sérüléseket, esetenként halálos balesetet.

A Tűzgyűrűként is emlegetett csendes-óceáni vidéken a vulkánok aktivitása kifejezetten magas. A turistákat a tudományos mérések helyett persze jobban érdeklik a vulkánokhoz fűződő ősi legendák, hiedelmek és persze maguk a kitörések. A Szent András törésvonal mentén élő közel félmilliárd embert nap, mint nap fenyegető földmozgásokat a Ring of fire című díjnyertes természetfilmben örökítették meg.

Rituálék: a legősibb bungee jumping

Vanuatu-ra évek óta a Nagol szertartásra érkezik a legtöbb utazó. A Nagol vagyis a "földugrás" Vanuatu egyik ismertebb szigetéről, a Pünkösd-sziget őslakóitól származik. Évszázadokkal ezelőtt az ugrás természetesen nem látványosság volt, hanem a vad yam ültetéséhez kapcsolódó fontos szertartás. A yam gumó vagy más néven tarógyökér tulajdonképpen a mi burgonyánknak felel meg, és a helyiek egyik legfontosabb eledele.


Videó az utolsó paradicsomról

A rituális bunge jumpinghoz 10-15 méter magas, enyhén előre dőlő karvastagságú faágakból tákolt magasleseket és tornyokat emelnek a helyiek, amiről a férfiak szabályosan alávetik magukat a mélységbe. Az ugrók derekára liánból és szőlőindákból sodort kötelet erősítenek melynek rugalmassága és hosszúsága igen fontos, hiszen a zuhanás végén az ugró haja megérinti és a bennszülöttek hite szerint így megtermékenyíti, a földet a yam gyökér számára. Az eredetileg vallási szertartás mára részben turistalátványossággá vált. Különösen akkor vált az esemény ismertté, amikor a bennszülöttek rájöttek, hogy a nyugati turisták felettébb élvezik, ha hangulatfokozásként zene, tánc és különféle áldozati rituálék kísérik a szertartást. A Nagol szertartásokat, vagyis a világ első és egyben legősibb bungee jumpingját tavasztól őszig lehet megnézni. A szertartások mindegyikét a Pünkösd szigeteken rendezik meg.

A szertartás viszonylag biztonságosnak tekinthető, de azért néha előfordulnak balesetek. 1974-ben például az egyik ugró életét vesztette, amikor a megfeszülő indák elpattantak. Ennél a tragikus kimenetelű ugrásnál a brit királynő és családjának több tagja is jelen volt.

Érdemes tájékozódni a nemzeti légitársaság irodájánál, mert az Air Vanuatu egynapos kirándulásokat is szervez a Nagol szertartásokra. A kisgépek a fővárosból Port Vila-ból indulnak, és a Pünkösd szigeteken landolnak. A 33.000 Vatu-s kiruccanásba (66.000 forint) beletartozik egy rövid hajóút a helyszínig, belépő a szertartásra, egy vezetett kirándulás a környéken és egy könnyű ebéd.

A főváros

Vanuatu leglátogatottabb turistacélpontja. Sokan csak ide érkeznek, illetve innen indulnak, de nem fedezik fel sem a francia gyarmati stílusban épült házakat, sem a kínai negyedet, sem a sétányokat, sem pedig a búvárparadicsomként ismert Merle öbölt. Az itt található két hajóroncs és a páratlan küllemű korallképződmények lenyűgöző látványt nyújtnak, csak úgy, mint a fővárost körülölelő hegyek. Amatőr búvároknak és snorkeleseknek is érdemes tenni egy próbát a Merle öbölben, mert amint alámerülnek, a 25 méteres látótávolság elfeledtet minden félelmet.

A szigetek éghajlatára két évszak jellemző: a csapadékos novembertől áprilisig tart, ilyenkor óriási mennyiségű eső zúdul Vanuatura. Az év nagy része ugyanakkor száraz, napsütéses és igen kellemes, ezek a hónapok a legalkalmasabb az utazásra.

Szálláslehetőségek

A szigetek mindegyikén megtalálhatjuk az egyszerű trópusi kempingtől a luxuskategóriás szállodákig. A kempingek között fővárosban Port Vila-ban érdemes keresgélni. Jó választás lehet például a Nagar kemping a Teouma Tropical Garden és a Tranquillity Island Caping. A táborhelyek többnyire wc-vel és zuhanyzóval felszereltek. A középkategóriás bungallók 50-100 dolláros (AUD) áron mozognak. A Luxus kategóriás szállodák 150-190 AUD árért már foglalhatók. Iririki szigetén és a Vanuatu fővárosának helyet adó Efate szigeten is találhatunk mesébe illő szálláshelyeket.