Törlik a Gardénia részvényeit a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Július 17-vel törlik a Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt. törzsrészvényeit Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) terméklistájáról, a részvények utolsó kereskedési napja július 11. lesz - közölte honlapján a tőzsde.
Vágólapra másolva!

A döntést a tőzsde vezérigazgatója azzal indokolja, hogy a Gardénia, májusi közgyűlésén fizetőképtelensége miatt felszámolási eljárást kezdeményezett önmaga ellen.A cég főeljárásként történő felszámolásáról szóló bírósági végzés június 27-én emelkedett jogerőre.

Az MTI korábbi közlése szerint a Gardénia Nyrt. igazgatósága áprilisban döntött úgy, hogy csődeljárás keretében rendezné a cég gazdasági-pénzügyi helyzetét. A cég már március elején közölte, hogy veszteség következtében a társaság saját tőkéje a jegyzet tőke kétharmada alá csökkent, ezért a társaság csökkenti a jegyzett tőkéjét.

A Gardénia már 2007-ben is csökkentette jegyzett tőkéjét, ennek oka szintén a veszteségrendezés volt. Akkor a névérték 500 forintról 100 forintra, a jegyzett tőke 1,2 milliárd forintról 240 millió forintra csökkent. A társaság saját tőkéje 2007. december 31-én 94 millió forint volt, míg egy évvel korábban 245 millió forint.

A függönyök és dekorációs anyagok gyártásával foglalkozó győri Gardénia a 2007-es évet 163 millió forint konszolidált veszteséggel zárta, míg 2006-ban 431 millió forint volt a vesztesége.

A cég árbevétele 1,542 milliárd forint volt tavaly, 3,3 százalékkal magasabb a 2006-os 1,493 milliárd forintnál. A tavalyi árbevételből 631 millió forint ingatlanértékesítésből származott, ezt a bevételt figyelmen kívül hagyva a cégcsoport értékesítése 39 százalékkal csökkent.