Simicska egykori helyettese visszatér az APEH-hez

Vágólapra másolva!
A posztot az első Orbán-kormány idején - Simicska Lajos elnöksége alatt - már betöltő Kalmár István lett az APEH új informatikai elnökhelyettese. Kalmár volt már a Magyar Posta vezérigazgatója is, akkor vette meg a vállalat a Defend Kft.-t.
Vágólapra másolva!

Kalmár Istvánt nevezte ki az állami adóhatóság informatikai elnökhelyettesévé Vida Ildikó, az APEH e héten kinevezett elnöke - derül ki a hivatal közleményéből.

Az 59 éves villamosmérnök-informatikus 1998 és 2000 között már dolgozott az adóhivatalban, elnökhelyettesként akkor is hozzá tartozott az APEH informatikai rendszerének irányítása, valamint nyolc megyei igazgatóság adó- és járulékszakmai felügyelete.

Kalmár 2000-től 2002 júniusáig először a Magyar Posta Rt. felügyelőbizottságának elnöke, majd elnök-vezérigazgatója volt. Később az igazgatóság elnöke lett.

Az első Orbán-kormány idején, illetve utána sokat támadták Kalmár Istvánt a Fideszhez közel állónak mondott Földi László által irányított Defend Kft.-hez fűződő viszonya miatt. Kalmár elnökhelyettessége - Simicska Lajos elnöksége - idején kötött az APEH évi egymilliárdos nagyságrendű szerződést a Defenddel, majd miután a Posta élére került, az állami vállalat megvette a kft-t.

Miután a Defenddel kapcsolatos ügyek részletei megjelentek a sajtóban, Kalmár vizsgálatot indított a Postánál annak kiderítésére, hogy ki szivárogtathatta ki az információkat a sajtónak. Egyebek mellett poligráfos vizsgálatokat végeztek a munkavállalók körében, majd miután az ombudsman vizsgálatot indított, leállították azokat.