A vártnál 91 milliárddal nagyobb a hiány

Vágólapra másolva!
Az éves előirányzat 51,1 százaléka az első negyedéves hiány a Pénzügyminisztérium szerint. A 789,2 milliárd forintos deficit 91,1 milliárd forinttal haladta meg a PM korábbi előrejelzését. A minisztérium szerint a rekord-deficitet az okozza, hogy felgyorsult az EU pályázatok kifizetése, és a vártnál jóval többen igényeltek vissza személyi jövedelemadójukból. A pénzügyminsztérium kivárt a hiányszám közlésével, csak a választások után hozták nyilvánosságra azokat.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya 91,1 milliárd forinttal haladta meg a tervezett összeget az első negyedévben. Az államháztartás hiánya márciusban, pénzforgalmi szemléletben, a helyi önkormányzatok nélkül, 353,7 milliárd forint. Az első negyedévi deficit 789,2 milliárd forint, az éves előirányzat 51,1 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium hétfőn. A negyedéves hiány 91,1 milliárd forinttal több a tárca által korábban prognosztizált 698,1 milliárd forintnál. Márciusra a PM 262,5 milliárd forint deficittel számolt.

A tárca indoklása szerint az eltérést az okozza, hogy felgyorsultak az uniós pályázatokkal kapcsolatos kifizetések, és a vártnál jóval többen igényeltek vissza a befizetett személyi jövedelemadójukból. A februári hiány 295 milliárd forint volt, az első két havi kiadási többlet 435,4 milliárd forintot tett ki. Tavaly márciusban az államháztartás 91 milliárd forint hiánnyal zárt, 2005 első három hónapjának összesített deficitje 484,9 milliárd forint volt.

A pénzügyminisztérium kivárt a választások első fordulójáig a hiányszám közlésével. A deficitet mostanáig a hónap ötödik, és hetedik napja között hozták nyilvánosságra. A PM arra hivatkozott, hogy péntek délután már nem adnak ki közleményt. A Világgazdaság már április negyedikén nyilvánosságra hozta a deficit várható, 790 miliárd forint körüli összegét.

Veres szerint teljesíthető az éves hiányprognózis

Bár mintegy 90 milliárd forinttal magasabb az államháztartás első negyedévi hiánya az előzetes prognózisnál, év közben a tételek rendeződnek és mind az eredményszemléletű, mind a pénzforgalmi szemléletben prognosztizált államháztartási deficit teljesülni fog - mondta az MTI-nek Veres János hétfőn az államháztartás első negyedévi adatait kommentálva.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "nem volt semmiféle választási költekezés, semmilyen kiadásnövekedés". Veres János megjegyezte: az előző választási évben, 2002-ben hasonló folyamatok zajlottak az első negyedévben a központi büdzsében, akkor is az államháztartás GDP-arányos hiánya arányaiban hasonló képet mutatott, mint a most.

A pénzügyminiszter három fő okra vezette vissza a magasabb deficitszámot. Először is felgyorsultak az európai uniós kifizetések 2006 első negyedévében, a központi büdzsébe azonban még nem érkezett az Európai Uniótól ennek ellentételezése. "Ez azonban mindössze azt jelenti, hogy éven belül pénzforgalmi szemléletben csúszás mutatkozik, ez a pénzösszeg az EU-tól év közben érkezik majd meg a központi büdzsébe" - mondta a pénzügyminiszter.

Veres János a második okként azt említette, hogy márciusban az eredeti elképzelésekhez képest jóval több szja-visszaigénylés érkezett az adóhatósághoz, és a visszafizetéseket az APEH már márciusban kiutalta. "Az szja befizetéseket ez év május 20-ig, mint határnapig kell rendezni, a visszaigénylők jó része azonban már márciusban elkezdte benyújtani az adóbevallását" - mondta a pénzügyminiszter. A miniszter megítélése szerint az év második felére az szja-befizetések is elérik azt a szintet, amelyet eredetileg terveztek a központi büdzsében.

A PM vezetője harmadik okként azt említette, hogy a központi büdzsében márciusban csapódott le az áfa felső kulcsának változása, vagyis az, hogy ez év elejétől a 25 százalékos felső kulcs 20 százalékos mértékre csökkent. Ez év május 20-án még a múlt évre vonatkozóan 25 százalékos kulccsal adták be a visszaigényléseket, a központi költségvetésnek 40 napot követően, vagyis márciusban kellett ezeket rendezni, ezzel párhuzamosan a büdzsébe bevételként már 20 százalékos áfakulccsal érkeztek a tételek. Az áfa-befizetések összességében az év közben szintén kiegyenlítődnek és arra a mértékre állnak be, amelyet a költségvetésben eredetileg elfogadtak - mondta a miniszter.

A pénzügyminiszter szerint két kisebb tétel is befolyásolta még az első negyedéves számokat, nevezetesen az, hogy januárban kifizették a közszféra dolgozóinak 13. havi keresetét, emellett az első negyedévet érintette az is, hogy a mezőgazdasági termelők megkapták a föld alapú támogatásokhoz kapcsolódó nemzeti kifizetéseket.

A miniszter nyomatékosította: "bár az első negyedévi hiány nagyobb a tervezettnél, az év közben rendeződik a helyzet, semmilyen kiadásnövekedés nem történt".

A vártnál kedvezőtlenebb adatok a forint árfolyamára nem gyakoroltak közvetlen hatást, a magyar deviza euróhoz viszonyított árfolyama fél hatig nem lépte át a 270 forintos szintet.

[origo]/MTI