Egyre több magyar cég fizetésképtelen

Vágólapra másolva!
Egy év alatt 15 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

2006 első negyedévében 3641 cég ellen indult fizetésképtelenségi eljárás, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette be Mikael C. Szabo, a Coface Hungary hitelbiztosító cég ügyvezető igazgatója.

A cég tanulmánya szerint különösen rossz a helyzet a kereskedelem és az építőipar területén. Az idei első három hónapban az összes eljárás 26,7 százalékát kereskedelmi, 15,11 százalékát pedig építőipari cégek ellen indították.

Az iparágban tevékenykedő cégek számára vetített abszolút csődhányad az idei első negyedévben a biztonsági tevékenységet folytató cégeknél volt a legmagasabb, 1,51 százalékos. A textiliparban száz cégre 1,31, az építőiparban száz építőipari vállalkozásra 1,22 fizetésképtelenségi eljárás jutott.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárás - 1483 - Budapesten indult 2006 első három hónapjában. A megyék közül Csongrád megyében és Nógrád megyében volt a legmagasabb, 1,15, illetve 1,11 százalékos a csődhányad.

Csökkent viszont a mezőgazdasági cégek körében indult fizetőképtelenségi eljárások száma. 2005 első negyedévében 107, az idei első negyedévben csak 99 eljárás indult.

Az ügyvezető szerint túl sok cég működik Magyarországon. 2005 végén 960 ezer, köztük 460 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván. 2005-ben 3 százalékkal, több mint 17 ezerrel nőtt a bejegyzett társaságok száma. Ebben az is szerepet játszik, hogy sok esetben a nehéz helyzetbe került társaságok vezetői új vállalkozást alapítanak, és a felszámolás ellenére tovább folytatják üzleti tevékenységüket.

Követendő példaként a Coface vezetője a skandináv államokat említette, ahol egy tulajdonos egy üzleti tevékenységre csak egy társaságot hozhat létre.