Gyurcsány: Lassulni fog a növekedés

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés a következő két évben lassulni fog a költségvetési intézkedések miatt. A kormányfő szerint nincs szükség további takarékossági intézkedésekre a már ismertetetteken kívül.
Vágólapra másolva!

A GDP jövőre várhatóan 2 százalékkal, 2008-ban 3 százalékkal nőhet - írta a Dow Jones hírügynökség a kormányfő Budapesten dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztatója után.

A miniszterelnök szerint ezek nagyon konzervatív becslések, de el akarták kerülni a túlbecsülést. Utána a gazdaság dinamikát kaphat, és 2008-tól a magyar gazdaság visszaszerzi gyorsulási képességét. A kormányfő szerint a költségvetési manőverezés tere 2008 második felétől és 2009-től bővülni fog, de csak szerényen. A miniszterelnök szerint nagy árat fizettünk azért, amit az elmúlt hat évben tettünk - idézte szavait a Reuters.

A KSH tavalyról 4,1 százalékos GDP-növekedést tart nyilván, idén az első negyedévben a hazai össztermék 4,6 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel azelőtt. Az elemzők az idén még átlagosan 4,5 százalékos növekedést várnak. Korábban a kormány 2,5 százalékig való lassulást jósolt jövőre, a költségvetési intézkedések következtében az elemzők 2,9 százalékra számítottak - emlékeztetett a Reuters.

Az infláció, amely átmeneti lökést kap az adóemelésektől és a közüzemi díjak emelésétől, 3 százalék köré fog visszatérni, amint a költségvetés fenntartható pályára áll - írta a Dow Jones a miniszterelnök tájékoztatója után. A KSH tavalyról 3,6 százalékos évi átlagos fogyasztóiár-inflációt jelzett, most májusról pedig 2,8 százalékosat, tavaly májushoz viszonyítva.

Gyurcsány szerint nincs szükség további takarékossági intézkedésekre a már ismertetteken kívül, de a kormány kész alkalmazkodni a körülményekhez, ha azok változnak. A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank jó együttműködése alapvető a szilárd gazdaságpolitika számára, ahol az együttműködés alapja az intézmények függetlenségének tisztelete. A Reuters szerint a kormányfő tartózkodott a pénzügypolitika kommentálásától a keddi tájékoztatón.

"A népszerűségi mutatókra való összpontosítás sokba került az országnak. A feladataimra akarok összpontosítani, nem pedig a népszerűségemre. A legnagyobb kihívás az, hogy meg kell változtatni az emberek hozzáállását, meg kell értetni velük, hogy az állam nem független tőlük, hanem az övék" - idézte Gyurcsány Ferencet a Dow Jones.