Elszabadulhat a forint, ha Gyurcsány lemond

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök lemondásával, vagy eltávolításával akár 300 forintra is emelkedhet az euró árfolyama szakértők szerint. Az [origo]-által megkérdezett elemzők úgy vélik: a külföldi befektetők és a bankközi devizapiac Gyurcsány Ferenc személyéhez köti a beígért reformokat. Az utacai összecsapásokra reagál ugyan a forint, azonban az igazi földindulás akkor következne be, ha Gyurcsány távozna, vagy úgy tűnne: mégsem hajtják végre a beígért reformokat. A külföldi elemzők megosztottak a Fitch várható leminősítése kapcsán.
Vágólapra másolva!

A forint stabilitása és Magyarország nemzetközi megítélése jelenleg azon múlik, hogy helyén marad-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - jelentette ki Misik Sándor, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője. Misik szerint a komoly befektetők Magyarországot továbbra sem néhány utcai randalírozó alapján ítélik meg. A szakember szerint jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy marad-e Gyurcsány, és változatlan formában folytatódhatnak-e a reformok.

Misik szerint a forint ugyan lereagálja az utcai zavargásokat, azonban ez a reakció jóval enyhébb a vártnál. A jelenleg 275 fölötti forint-euró árfolyam a Hamilton elemzője szerint felmehet ugyan 280-ra, de jelen formájában a politikai válság nem hordozza magában, hogy az árfolyam napokon belül 300 körül járjon. Misik ezt abban az esetben tartja elképzelhetőnek, ha Gyurcsány lemond, és abbahagyják a reformokat.

A befektetőket közép- és hosszú távon leginkább a reformok sikere érdekli. Misik szerint a reform kimenetele már önmagában is kockázatokat hordoz: a kamatadó előli betétmenekítés miatt például várhatóan kevesebb lesz a bevétel a reméltnél. Magyarország megítélése, és a forint besorolása közép és hosszú távon most elsősorban attól függ, mennyire váltja be a Gyurcsány-csomag a hozzá fűzött reményeket.

Misik szerint a nagy tanácsadócégek most azt javasolják ügyfeleiknek: ne vásároljanak most forintot, de tartsák a pozícióikat. Ezt elsősorban a tőzsde szerdai szereplésén lehetett megfigyelni: a külföldi pénzeket a régió más piacaira: Csehországba, Lengyelországba kezdték átvinni.

"Megjelent a politikai bizonytalanság, mint kockázati tényező a magyar piacon" - jelentette ki a helyzetről Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a Fitch várható leminősítése és a belpolitikai helyzet egyaránt aggasztónak tűnik, azonban az elemző úgy véli: egyelőre nincs ok pesszimizmusra.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy véli: a külföldi befektetők és szakértők számára a reformcsomag egyértelműen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyéhez kötődik. Erre erősít rá a kormányzati kommunikáció is, így igazi földindulás akkor következhet be, ha a miniszterelnök lemond, vagy távozásra kényszerítik, ebben az esetben a forint átléphetné a 300-as határt az euróval szemben.

Török Zoltán szerint a csomagtól túlságosan sokat várnak a külföldi befektetők. A Raiffeisen Bank vezető elemnzője az [origo]-nak elmondta: a csomag első része, a tényleges kiigazításhoz vezető adóemelések nagy része ugyan már működik, azonban az még nem világos, hogy a kormány pontosan milyen strukturális reformokkal akarja átalakítani a nagy ellátórendszereket, ezért nehezen látni, hogy közép és hosszú távon milyen hatása lesz a gyurcsányi refomoknak.