A Levis kivonul Amerikából

Vágólapra másolva!
A Levi Strauss farmergyártó csaknem teljes amerikai termelését külföldre akarja áthelyezni. A San Francisco-i központú vállalat június és október között hat üzemét zárja be és 3600 dolgozót bocsát el, a létszám 20 százalékát. A Levis a többi amerikai ruhaipari céget követi, amelyek az alacsonyabb külföldi bérköltségeket használják ki, hogy csökkentsék áraikat.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet képviselője lehangoló fejleményről beszélt. A Levi Strauss 9-14 dollár közötti órabért fizet dolgozóinak, miközben versenytársai Latin-Amerikában és Ázsiában gyakran csupán 1 dollárt fizetnek.

A Levi Strauss Skóciában is elbocsát 645 dolgozót. A 149 éves múltra visszatekintő vállalat eladásai öt éve csökkennek. Éves értékesítése az 1996-os 7,1 milliárd dolláros csúcsról 4,3 milliárd dollárra fogyatkozott tavalyra. Idénre változatlan értékesítést, jövőre újra növekedést jósoltak a vállalat vezetői kedden.

A Levi Strauss 1997 óta 29 gyártóhelyet zárt be az Egyesült Államokban és 19 700 embert bocsátott el. A kedden bejelentett gyárbezárások után csak egy varró- és egy koptatóüzeme marad San Antonióban, ezeket meg akarják tartani olyan esetekre, amikor gyorsan kell reagálni a divat változására.

(MTI)

Ajánlat: