A világ energiaigénye duplázódhat 2030-ig

Vágólapra másolva!
A világ energiaszükséglete megkétszereződik 2030-ig, s hogy a növekvő keresletet ki lehessen elégíteni, a kitermelést és a finomítói kapacitásokat is jelentősen bővíteni kell - állapította meg hétfőn közzétett elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) hétfőn közzétett elemzésében megállapítja, hogy 25 év alatt várhatóan megkétszereződik a világ energiafelhasználása. A szakmai szervezet szerint az energiaellátás javítására 2030-ig összességében 17 ezer milliárd dollárnyi beruházást kellene megvalósítani, ebből évente 18,7 milliárd dollárt kellene költeni a finomítói kapacitások bővítésére.

Ennek legalább kétharmadát a fejlődő országokban kellene megvalósítani, miután az iparilag fejlett országokban komoly környezetvédelmi akadálya van új finomítók építésének - szögezi le a jelentés, megállapítva: az Egyesült Államokban például egyetlen finomító sem épült az elmúlt 30 évben.

Ha ezek a beruházások elmaradnak, akkor a kőolaj 2030-ban a jelenlegi árhoz képest kétharmaddal is magasabb lehet. Hétfőn délelőtt 60 dollár körül alakult a kőolaj ára New Yorkban, de augusztus végén már elérte a 70 dollárt is.

Mindamellett a párizsi szervezet vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy az energiatermelésnek a környezetet károsító hatásai miatt nem lehet cél a kitermelés 50 százalékos növelése. A termelés 50 százalékos növekedése azt jelenti, hogy 50 százalékkal növekszik az üvegházhatás is, ezért szükség van takarékosságra, a fogyasztói szokások megváltoztatására - mondják az IEA szakértői.