Bolek: Az iszlám toleráns, a szélsőségesek nem

Vágólapra másolva!
Az iszlám alapvetően békés és toleráns vallás - oszlatja el a vallásáról kialakult tévhitet a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán, akinek csak egy felesége van, akinek segít a házimunkában is. "Minden vallásban vannak szélsőségesek, de ez nem azt jelenti, hogy ők képviselik Isten igéjét" - jelentette ki az olvasók kérdéseire a magyar iszlám vezető, aki elmondta, hogy itthon is van egy maroknyi szélsőséges csoport, amellyel nem a legjobb a kapcsolatuk.
Vágólapra másolva!

- Mindenkit szeretettel üdvözlök - a szeptember 11-i meghívásnak eleget téve. :)

Ön két éve mit csinált éppen, és hogy élte meg szeptember 11-ét? (ikork)

- 11-én érkeztem haza egy konferenciáról reggel, utána meg kimentem lovagolni, s a rádióból hallottam. Akkor még a rádió nem mondta, hogy kit gyanúsítanak, de volt egy olyan érzésem, amit közöltem is két barátommal, hogy muzulmán szélőségesek követték el. Lehetett látni, hogy előbb-utóbb a szélsőséges gondolkodók nemcsak ideológiákat fognak gyártani, hanem ezeket meg is fogják valósítani.

Forrás: [origo]
Elfogadhatónak tartja-e, hogy egy vallás "feljogosít" az emberölésre? Mennyiben van ez ténylegesen jelen az iszlám vallásban, mi a véleménye arról, hogy sokan egyes vallások mögé bújva szítanak feszültségeket, indítanak háborúkat? (player_D2EXP)

- Egyáltalán nem fogadjuk el természetesen, mivel isten soha egyetlen vallásnak sem parancsolta hogy más embert megöljenek, hiszen ő is isten gyermeke. Hivatkozva az iszlám vallásban a Korán olyan részeire, amely dzsihádot hirdet, de soha senki nem foglalkozott azzal, hogy ezek a Korán-ajak (versek) milyen környezetben kik ellen, milyen politikai indíttatással születtek, hiszen ebben az időben az iszlám még csak egy nagyon-nagyon pici gyülekezetből állt, a bálványimádók őket akarták (tehát a muszlimokat) eltörölni a föld színéről - azt a pár száz embert, aki akkor volt. Ezek a bálványimádók nem keresztények vagy zsidók voltak, hanem egy olyan ősi arab hitvilág követői, amely már nem létezik a földön. Ilyen alapon a dél-amerikai indiánok, őslakosok perelhetnék a katolikus egyházat, vagy akár a közel-keletiek a keresztesháborúk ürügyén szintén megtehetnék ugyanezt a Vatikán ellen. Minden vallásban vannak szélsőségesek, de ez nem azt jelenti hogy ők képviselik isten igéjét.

Mi a véleménye az egyik szaúdi hercegnő által írt könyvről, amiben elég súlyos dolgokat ír le az arab országban történtekről? (ikork)

- Ez a szaúdi hercegnő nem az iszlámról ír, hanem arab, ill. szaúdi szokásokról. Nem sok köze van az iszlámhoz. Az a probléma, hogy sokan itt, főleg az arabokra gondolok, az iszlám mögé bújtatva a saját törzsi vagy nemzeti hagyományaikat mutatják be úgy, mintha ez kötődne a valláshoz.

Milyen vallás az, ahol nőket ennyire semmibe vesznek, elnyomnak, és mindent a férfinak adnak, tulajdonítanak? Hogy jön egy ekkora vallás ilyen mértékű diszkriminációhoz? (ikork)

- Ez nem vallás, hanem arab vagy esetleg egy-egy arab ország sajátos hagyománya. Nem tesz jót, ha mindig az arabokat azonosítják a muszlimokkal vagy az iszlámmal, mert az araboknak 10-15%-a keresztény. Jártam Malajziában, ahol csodálatos együttélés van más vallások között (buddhisták, hinduk, keresztények és muszlimok), a muszlim lány kendőben-farmerben ott ül a barátja vagy férje mögött a motoron, és elmennek étterembe vagy szórakozni. Az a probléma, hogy itt mindig az arabokat nézik, holott az iszlám világnak az arabság kb. 10%-át adja . A török népek jóval többen vannak, mint az egész arabság.

Az iszlám egyetemes sajátosságának tekinthetjük-e a politikai szándékú terrorakciókat? (AxlRose_)

- Nem.

Azt helyesnek tartja, hogy egyes arab országokban akár meg is ölhetik a lányokat, ha azok uram bocsá ránéznek egy másik férfira kísérő nélkül? (ikork)

- Ez nevetséges, mert ez sem az iszlámból fakad, hanem a saját törzsi helyi hagyományaikból.

Forrás: [origo]
Mit tud mondani a Magyarországon élő arab muszlimokról? Ők szélsőségesek? (Tokos-jo)

- Vannak közöttük szélsőségesek, ezt nem lehet tagadni, természetesen mi minden törvényes eszközzel, lehetőséggel küzdünk ellenük meg a gondolatviláguk ellen. A magyarok között nincs szélsőséges gondolkodású, vannak arab vezetésű magyarországi iszlám szervezetek, amelyek sajnálatos módon nem a párbeszédet keresik, hanem a szembenállást a más vallásúakkal. Hozzánk is járnak arab származású muszlimok, akik a mi nézeteinket osztják, ami a párbeszédet, szeretetet, együttműködést jelenti.

Üdvözlöm! Hol lehet kapcsolatba lépni iszlám társaságokkal Magyarországon? Akár interneten keresztül. (Mental_)

- www.magyariszlam.hu, ezen minden megtalálható, telefonszám, emailcím, fax.

Milyen iszlám kulturális eseményeket rendeznek Magyarországon? (Mental_)

- Most van pont Szegeden A vallások kertje nevű rendezvény, amin a magyar iszlám közösség is részt vesz, képviselve az iszlámot. Szoktunk kiállításokat szervezni, évente általában egyszer-kétszer, mivel szegények vagyunk. Sajnos mindehhez pénz kell. A szélsőségeseknek több pénzük van, illetve Magyarországon is érvényesül a "suba a subához, guba a gubához" elv, külföldről arab származásúaknak könnyebben adnak, mint konvertált magyar muszlimnak.

A keresztény egyház a társadalmunk és főleg a tudomány fejlődésével egyre kínosabb és megválaszolhatatlanabb kérdések elé kerül. (A világ teremtése, evolúció vagy pl. a homoszexualitás) A Bibliát "elavultnak" tartom, nem a mondanivalóját, pusztán a nyelvezetét, a kifejezőmódját. A régi korok embereinek írt dolgok már nem érvényesek a modern emberre, más megközelítésre, reformra van szükség. Mi a helyzet az iszlám vallással? (player_D2EXP)

- Az iszlám vallás azt vallja, minden hívőnek kötelessége tanulnia élete végéig, és ez nem kizárólagosan és nem csak a vallást jelenti, hanem a tudományokat is, mivel isten dolgait úgy jobban megérthetjük, ha megértjük a körülöttünk lévő világot is. Ez a Koránban is benn van.

Ön szerint is megfigyelhető, és nem csak hazánkban, hogy az arab, illetve iszlám vallásúak sokkal kevésbé tudnak asszimilálodni? Vajon mi ennek az oka? (st0rm)

- Az arabok sajnos az asszimilációval úgy érzik, hogy ezáltal keresztényekké válnak, nekünk is óriási probléma, hogy megértessük velük, azért mert valaki muszlim, azért még lehet jó magyar is. Történelmi példákat is felhozni rá, hogy a magyarságtól nem volt idegen az iszlám, én azért még szerethetem a hazámat, a magyarokat, hiszen én is az vagyok, csak nem a többségi vallás követője vagyok. Az arabokkal az a probléma, hogy nem akarnak magyarrá válni, úgy érzik, ezzel a vallásukat vesztik el, holott egyszerre lehetnek például palesztinok is és magyarok is, összegezve palesztin-magyar-muszlim.

Hol lehet arab nyelvet tanulni Budapesten? (Mental_)

- A mi közösségünkben minden szombaton 16-tól ingyenes arab nyelvtanítás folyik, az oktató egy kint tanult magyar muszlim fiatalember.

A szombati nyelvoktatás kizárólag az arab nyelv oktatására vagy némiképpen az iszlám vallással való megismertetésre szolgál? (szekszardibusz)

- Van arab nyelvoktatás és iszlámoktatás is, de igény esetén vasárnap is rendelkezésükre állunk, egész nap nyitva van a mecset egyébként.

Mit tud mondani a Bartók Béla úti mecsetről? Mert sokszor volt ott razzia és a nemzetbiztonságiak is rájuk néznek. Ez miért van? Tán ott vannak a kis Szaddámok? (Tokos-jo)

- Igen, mi is ismerjük ezt a helyet, nagyon sok jó ember jár oda, de sajnos vannak olyan híreink is, hogy ott, illetve egy másik imahelyen eléggé magyarellenes, talán mondhatni hogy keresztényellenes, de biztosan antiszemita kijelentéseket és megnyilvánulásokat tesznek. A legjobban az háborít fel minket, hogy vallási parancsba adták tavaly, hogy tilos egy muszlimnak kellemes karácsonyi ünnepeket vagy húsvéti ünnepeket kívánni. Nagyon rossz érzés az, hogy ha egy idegen ember megtiltja számunkra, hogy szeretteinket, akik túlnyomórészt keresztények, ünnepeiket köszöntsük. Ezeket a vallási parancsokat nem is tettük magunkévá, elhatároljuk magunkat tőlük. Ma fohászt tartunk a két évvel ezelőtt elhunytak lelki üdvéért, s nem hiszem, hogy bármilyen muszlim csoport Magyarországon megtenné ezt rajtunk kívül. Sajnálatosnak tartjuk.

Tudna idézni a Koránból 1-2 gondolatot, melyek a legjobban meghatározzák életét? (Mental_)

- "Aki megöl egy ártatlan embert is, olyan, mintha az egész emberiséget ölte volna meg." Ez nem a Koránból van, ez egy prófétai mondás: "Azt kívánd felebarátodnak, amit magadnak kívánnál." Mohamed próféta (Béke legyen vele) azt mondta, hogy "a legfontosabb az emberben a szív és a szándék". Érdekességképpen megjegyzem, hogy Fekete-Afrikában, ahol muszlimok és keresztények élnek, közösen ünneplik vallási ünnepeiket, és abszolút toleránsak egymással.

Forrás: [origo]
Mi a véleménye a kereszténységről? (mastero)

- A keresztényekről a Korán úgy ír, hogy ők is az Írás birtokosai, a Könyv népeiként említi őket, a keresztény papokról kifejezetten úgy ír a Korán, hogy "ők a ti legjobb testvéreitek" Más dolog a politika vagy a történelem, amikor szembenállás vindikálódott, hiszen voltak itt keresztes háborúk is, ezek a dolgok nem Isten igéjéből fakadtak, hanem a politikai érdekekből.

Ön mikor és miért vette fel az iszlám vallást? (Misato_Katsuragi)

- 1978-ban lettem muszlim, megismertem Germanus Gyulát és feleségét, ezen kívül, azt hiszem, hogy igazán jó arab barátokra találtam akkoriban. Ők valódi példát mutattak nekem, milyen az iszlám.

Sok európai nem ért egyet az iszlámmal, sőt sok szörnyűség történt már az egyetlen igaz hit nevében, mit tudnak ezek ellen Önök tenni? Fel tudnak lépni ellene, vagy ugyanolyan tehetetlenül nézik, ahogy lejáratják az Önök vallását? (ikork)

- Való igaz, hogy nagyon sokan félreértelmezik az iszlámot, ezáltal sajnálatos módon ellenségeket szereznek számunkra, ellenük tenni csak összefogással, összehangoltan lehet. Itt össze kellene fogni a kersztényeknek és a zsidóknak ugyanúgy a muszlimokkal, hiszen senkinek nincs érdekében, hogy egy vallási színezetű állandó konfliktusba kerüljön a világ.

Magyar származásúaknak - akik felvették az iszlám vallást - általában könnyű volt elfogadni a szokásokat, például a ramadánt? (Mental_)

- A ramadánnal volt probléma, de egy hét után az ember el tudja fogadni. Aki dohányzik, annak nagyobb problémát okoz.

Ki adhat vallási parancsot? A muszlimok cselekedetét/életét főként a Koránban leírtak határozzák meg, akkor ki és milyen jogon ad ki ún. "vallási parancsot"? (szekszardibusz)

- Egy-egy ország vallási vezetője a saját országára vonatkozóan adhat ki "fetvá"-t, az egész világra nézve ilyen nem adható ki, hiszen nincs kalifa 1924 óta, ha jól tudom.

Állítólag ha a Szovjetunió fennmaradt volna, ma az lenne a legnagyobb iszlám ország. Olyan helyzetben Ön szerint milyen iszlám "közösség" formálódott volna, annyi különböző néppel egy országon belül? (Mental_)

- A nacionalizmus mindig jelen volt és van a világban, a természetes nacionalizmus nincs tiltva vallásunkban, hiszen a Koránban is írva vagyon: "s tettünk téged törzsekké, népekké".

Ahogy ezeket az idézeteket olvasom, még jobban megbizonyosodom róla, hogy az iszlám alapvetően békés vallás. De hogy lehet ennek a békés világnézetnek része a dzsihád? (mastero)

- A dzsihád egy olyan korban született, amikor a maroknyi muszlimnak a mindennapi megélhetésért, életben maradásért kellett küzdenie, amikor törzsek és nemzetségek egymás ellen küzdöttek, míg az iszlám a muszlimok egységét hirdette nemzetségi szembenállás nélkül. A dzsihád alapvetően egy védelmi fogalom az iszlámban, és az igazi dzsihád nem a fegyveres harcot jelenti, hanem harcot a bennünk lévő gonosz kísértések ellen, hiszen aki az önmagában lévő gonoszt legyőzi, az követi a legnagyobb dzsihádot. Könnyű puskát ragadni, lövészárokból lövöldözni a másikra és arra gondolni közben, ha engem lelőnek, egyenesen a paradicsomba jutok, de előtte 10 perccel még loptam, raboltam, paráználkodtam és becsaptam az embereket. Istent nem lehet becsapni.

Forrás: [origo]
Úgy veszem észre Önök az európiabb iszlámot követik. Akkor Önöknek csak egy asszonyuk van? Hadd kérdezzek egy személyeset, a házimunkában is egyenjogúság van? :) (ikork)

- Nekem csak egy feleségem van, két nappal ezelőtt mosogattam utoljára, mosnom nem kell, van automata mosógép, porszívózni szoktam, a kert munka szintén az enyém. :) Más az iszlám vallás és más az, amit az ember egy-egy arab országban tapasztal vagy hall róla, a kettőt mindig külön kell választani. Egy tradíció (lehet rossz tradíció is) és a vallási parancs - a kettőt nem szabad összemosni.

A különböző iszlám országokban más-más a gasztronómia, de van-e kedvenc iszlám nemzeti konyhája? Esetleg kedvenc étele? (Mental_)

- Nincs, való igaz, hogy a faszénen sült ételek (kebab vagy gyros) általában ismertek, hasonló ételeket az iszlám vallású országokban mindenütt lehet találni. Nagyon szeretem a gyrost és a grillezett ételeket, szerintem egészségesek, de ennek nincs köze az iszlámhoz.

Ön szerint mennyire köszönhető a médiának, hogy ilyen a közvélemény az iszlám vallásról? (animoo)

- A média szenzációt keres, s néha félelmet akar kelteni az emberekben, ami nem jó. Magyarországon hála istennek az iszlámtól nem kell félni, mivel itt a szélsőséges gondolkodásúak csak kevesen vannak. Általánosítani meg nem szabad: ha egy magyar lop Bécsben (amire már volt példa), az nem azt jelenti, hogy a magyarok tolvajok.

Akik a Keleti pályaudvaron vannak, azok szélsőségesek, vagy csak gengszterkednek? (Tokos-jo)

- Ők köztörvényes bűnözők (a valutázók és kábítószer-kereskedőkre gondolok), de például gondoljunk arra, hogy az iszlám vallású terrorszervezetek hogyan szerzik a pénzt: pénzmosás, kábítószer, fegyver.

Ha valaki fel akarja venni az iszlám vallást, akkor mit csináljon, vagy hova menjen? (toto13)

- Szeretettel várjuk a mecsetünkben: Budapest, XIII. ker. Róbert Károly krt. 104. Bár ez abszolút bensőséges lelki ügy, ha valaki otthon egyedül kijelenti azt, hogy csak egy isten van, és Mohamed az ő prófétája. A lényeg az, hogy isten ezt hallja, tudja, úgyis ő fog ítélni.

Miért nincs nagyobb nyilvánossága az iszlámnak, a követőinek, az arab kultúrának? Miért hagyják, hogy a média ennyire elferdítse a valóságot - az iszlám és a dzsihád igazi jelentőségét? (szekszardibusz)

- Nem mi tehetünk róla, mi akkor szereplünk a médiában általában, amikor szenzáció van, ha esetleg egy kiállítást szervezünk, például az iszlám műemlékekről, nem tapossa egymást halálra a média miattunk. Ha viszont egy muszlim vallású ember lövöldözni kezdene egy nyilvános helyen, bizonyos, hogy az összes magyarországi média egy hétig azzal foglalkozna.

Mindig azt írja, hogy nem az iszlámból fakadnak ezek a dolgok. De például Szaúd-Arábiába az iszlám a vallás, és ha jól tudom, ez egy ország és nem egy törzs... Tehát ott a Koránon felbuzdulva követnek el mindenféle kegyetlenséget. Lehet, hogy ez csak ott van. De a legtöbb iszlám vallású országra jellemző, hogy a nőket nem tekintik egyenrangúnak. És nehogy azt írja, hogy csak egy törzsi szokás. (ikork)

- Szaúd-Arábiában az iszlám vallás legszélsőségesebb válfaját követik, ezt hívják vahhabizmusnak, ők salafinak nevezik magukat, a Koránon és a Sunnán alapulna tanításuk, de mi tudjuk, hogy itt sokkal több a törzsi hagyomány és a politika, mint az eredeti iszlám. Tessék megnézni Törökországot, a balkáni muszlimokat, Marokkót vagy a távol-keleti muszlimokat. Iránban a parlamentben meg van határozva, hány nőnek kell minimum bent lennie, katonáskodhatnak, rendőrök lehetnek. Mindenki tudja, hogy Szaúd-Arábiában milyen a rezsim, azt is tudjuk, hogy ott nincsenek emberi jogok, hiszen csak egy szaúdi származásúnak lehet joga a muszlim vallású arabokkal szemben is, aki éppen vendégmunkás ott. Az iszlám lényege: hit az egy istenben, a Teremtőben, aki a világmindenséget teremtette, annak törvényeit létrehozta, létrehozta az emberiséget, küldte a prófétáit (Ádámtól Mózesig és Jézusig Mohameddel bezárólag). Hinni kell ezekben a küldöttekben, az utolsó ítélet napjában, isten által küldött szent könyvekben, az angyalokban és a végső elrendeltetésben. A fentiek voltak a hit oszlopai. Minden muszlimnak kötelessége rendszeresen naponta imádkozni (napi öt ima), ha lehetősége van rá és bírja, a ramadán havi böjtöt betartani, ha anyagilag megengedheti, szegényadót kell fizetni évente, és Mekkába kell elzarándokolnia. Ezek az iszlám oszlopai, mely minden hívőre nézve kötelezőek. Ebben benne van az is, amit sokan nem emlegetnek, toleranciával kell lennünk a más vallásúakkal, szeretnünk kell a rokonainkat, támogatni a szegényeket, elesetteket és jó viszonyban kell lenni a szomszéddal (nem véletlen ez a mondás: rossz szomszédság török átok). Nem véletlen, hogy az iszlám köszöntés "béke legyen veled", azaz Salamu alejkum.

- Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan érdeklődtek, köszönöm a toleranciájukat, s mindenkit szeretettel várunk akár érdeklődőként, akár tanulóként a magyar iszlám közösség központjában. Isten áldja önöket!