21. Jambrik László - Sydney

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Sidneyből válaszol Jambrik László.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
Budapestről jöttem Sydneybe, tanulni, egy posztgraduális képzésre. Interneten találtam rá az egyetemre, leellenőriztem a minőségét (The Times Higher Education Supplement stb.), elküldtem a szükséges papírokat, felvettek, beiratkoztam, és iderepültem február közepén.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Ausztrália sokkal európaibb, mint Amerika, bár ezt nem szeretik túlhangsúlyozni a helyiek. Sydney egy kb. 4,5 milliós város, viszont szétterül, mint Los Angeles, így nem lehet egyszerre sokat megnézni belőle, mert nagyok a távolságok a városon belül. Egy ismerősöm szerint, aki járkál a városban autóval is, két órát lehet úgy vezetni - nem dugóban -, hogy meg mindig Sydneyben jár az ember. Sok összehasonlítási alapom nincsen a többi ausztrál várossal, mert eddig csak Canberrában jártam. Az viszont nyomasztóan üres és unalmas. Sydney pörög, bár az éjszakai élet kicsit egysíkúbb, mint otthon. A klíma viszont nem összehasonlítható az otthonival, bár most jön a tél és vele együtt a "monszun". Az ausztrálok közvetlenebbek, mint az európaiak. Bár a multikultiból adódóan, ezt nem lehet teljesen általánosítani.

Miben jobb a hely ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Magasabb az életszínvonal, mosolygósabbak, közvetlenebbek az emberek - kivéve az utakon. A környezet sokkal multikulturálisabb. Ebből az is következik, hogy sokkal toleránsabbak, néha kicsit túlságosan is. No worries szemlélet. Nem folyik mindenhonnan a politika. Itt jobb és könnyebb magyarnak lenni.

És végül, bár ez egy kicsit igazságtalan Budapesttel szemben - bármikor ki tudok menni az óceánhoz.

Miben rosszabb?
Külföldiként drága. Az ausztrálok a megszokások rabjai. A magyar újságok online kiadása sokszor nem tartalmazza azokat a cikkeket, amiket a normál, viszont, ha elő is akarnék fizetni rajuk, három hét, mire ideér.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok. Az igazi csabai, nem az, amit itt akként adnak el.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mentalitás, a tenger, no és persze a no worries!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal magasabb.

Mennyibe kerül egy kávé?
Az attól függ, egy kis adag cappuccino, az egyetem mellett 3,2 dollár (kb 480 forint), de ez bent van a belvárosban.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
400 dollár/héttől (60000 forint) felfele, de ennyiért egy bútorozatlan és lepukkant lakást lehet csak szerezni a belvárosban. Bútorozott, egész jót 600/hétért (90000 forint) lehet kapni többnyire.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Az attól függ, honnan nézzük.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Elvileg igen, gyakorlatilag nem (magyar egyetem nincs az első kétszáz között a világon).

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nem szürke, de nem is habkönnyű. Itt is megvannak a mindennapi idegesítő dolgok. De ez, egyéniségfüggő szerintem. Az azonban igaz, hogy otthon a környezet negatív irányban sokkal könnyebben hatással tud lenni az ember hangulatára.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Semmi különös. Az, ami otthon is, egyetemisták között.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
PM to seize uni control from states (The Sydney Morning Herald).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szörf, beach, bbq, dvd.

Visszajössz?
A repülőjegyem jövő márciusra szól.

<