149. Milics Roland - Reykjavík, Izland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Izlandról, Reykjavíkból válaszol Milics Roland.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007. május 10-én "láttam meg a napvilágot" Izlandon 23.10-kor. Ekkor szálltam le a repülőről, és napsütés fogadott. Azóta egy rövid kihagyással kint vagyok. Az interneten hirdettem magam, hogy villanyszerelő vagyok, és hogy szívesen dolgoznék külföldön. Egyik este kaptam egy sms-t, másnap visszahívtam a számot, most pedig itt vagyok, és villanyt szerelek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Nehéz pár mondatban leírni, amit itt láttam vagy átéltem. Kopár, és mégis csodás. Télen sötét, és mégis fénypompás. Hegyek, völgyek, folyók, vízesések százfélék. Amit itt a természet alkotott, olyat az ember megtervezni sem tudna. Voltam Geysirben, és láttam a névadó gejzírt működni, pedig nagyon ritkán aktív. Mellette egy kisebb gejzír tíz-tizenkét méterre lövi fel a vizet. Onnan pár kilométerre van a Gullfoss nevű vízesés. Csodálatos! Hatalmas víztömeg zúdul le másodpercenként, 15-20 méter mélyre. A bálnanéző hajótúra pedig eszméletlen nagy élmény. Már az is, hogy az óceánon hajózhattam, és efelett még bálnát is láttam! Szerencsésnek érzem magam, hogy részem lehet mindebben. Már kezd minden fehér lenni. Eddig azt hittem, hogy amit nyáron láttam, annál nincs szebb. Most már belátom, hogy van. Ajánlom mindenkinek Izlandot. Magyarország is szép, de ez lehengerlő.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom és azok az emberek, akiknek én fontos vagyok, és akik nekem fontosak. Valamint az ízek, az illatok, a virágok, a fák, a Balaton.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Itt rettenetesen meg van becsülve az ember, és a munkája is. Ez többet ér, mint a pénz. Jó érzés itt dolgozni. Ami még hiányozna, azok a kollégák. Átsegítenek a nehézségeken, anélkül, hogy tudnának róla. Igazi vidám társaság. Nagyon jókat lehet itt bulizni, karneváli a hangulat hajnali négykor a belvárosban.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Teljesen rendben mennek a dolgok itt, az én meglátásom szerint. Nincs politikai vita, nincsenek gazdasági problémák, nincs felháborodás az emberekben. A nyugalom és béke szigete? Szombat este nincs verekedés, kötekedés. Pedig nem kevés ember van az utcán. Élvezik az életet, és tudnak élni és mulatni, balhé nélkül.

Mennyibe kerül egy kávé, egy sör?
Egy korsó sör 500 korona (1500 forint). A kávé is ennyi, egy jobb helyen. Rövid italok 500-600 koronába kerül (1500-1800 forint) a szórakozóhelyeken.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Horribilis összeg, de nem tudom pontosan. 50-60 000 korona (150-180 000 forint), vagy még több.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Szeretek jókat enni. Nem vagyok spórolós típus. Körülbelül a fizetés 15 százalékát megeszem, megiszom itt kint. Eddig családalapítás és kovácsoltvas franciaágy volt az, amire költeni szerettem volna. De ember tervez, és nem mindig úgy alakul, ahogy szeretnénk. Sajnos megette az idő vasfoga a kapcsolatunkat a barátnőmmel.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Úgy gondolom, igen. Szeretem végezni a munkám itt kint, otthon már többször próbálkoztam szakmaváltással.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Ritkán nézek otthoni híradót. Nem azért, mert nem érdekel. Ha nem tudom, nem fáj annyira, ami otthon folyik. Itt nem gyújtogat a tömeg, és nem is építik le a kórházakat. Egymás között is tabu téma az otthoni politika, mert csak vitát és feszültséget szül.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Amitől tartottam, az be is következett. Elvesztettem azt, akit szeretek, akiért kijöttem ide. Mivel friss még a szakítás, nem állt össze a kép, hogy mi lesz ezután. Hogy miben is reménykedjek? Azt tudom, hogy nagy lehetőség számomra, hogy itt vagyok, és januárban visszajöhetek még dolgozni. 24 évesen saját kezemmel kerestem meg az első millióm, nem loptam, nem csaltam - dolgoztam.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A januári visszautazás. Mindenki vágyakozik haza a családhoz, a szeretteihez, de sajnos a pénz nagy úr, és mindenki törekszik arra, hogy a családja jól élhessen, hogy mindene meglegyen a gyerekének. Ezért küzd itt mindenki, ezért jöttünk el háromezer kilométert.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy folyóba csúszott autó képe. Mostanában sűrűn fagy.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mi magyarok netfüggők vagyunk, legtöbbször családdal, barátokkal beszélünk a neten keresztül. De amikor tehetjük, kirándulunk, sétálunk óceánparton, városban.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Egyszerűen leírhatatlan, ami itt szombat este van. Éjfélig csend, de fél egykor már mindenki az utcán, a pubokban, discokban, "rock-kocsmákban" van. Hatalmas fílingje van az egésznek. Az utca olyan, mint Pest volt tavaly október 23-án. Csak itt jól érzik magukat, és nem kell vízágyú az oszlatáshoz. Mindenki csendben távozik.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez jó kérdés. Még nincs gyerekem, de ha magyar anyukája lesz, nem hiszem, hogy itt telepednénk le. De ha izlandi lenne, én tudnék itt élni. De a szívem mindig hazahúz. Ezt majd a gyerekeim eldöntik.

<