252. Böjte Gábor - Truro, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Truroból jelentkezik Böjte Gábor.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Két és fél évvel ezelőtt érkeztem feleségemmel és két gyermekünkkel Észak-Nyugat Angliába, Cornwall megyébe. Előtte luxushajón dolgoztunk, majd a Coca-Colánál kötöttünk ki, de egy idő után úgy éreztük, hogy új dolgokra, helyekre vágyunk. Közrejátszott ebben az is, hogy Kitti lányunk időközben már passzivitásba helyezte az angol nyelvtudását és emiatt úgy döntöttünk, hogy egy angol nyelvterületre költözünk. Feleségem szerződést kapott egy autistákkal foglalkozó cégnél és mi követtük őt. Ő azóta is ott dolgozik, én pedig a Tescoban, mint csoportvezető.

Úgy jöttünk ki, hogy volt fogalmunk pár dologról, de azért a ezek többségét menet közben tanultuk meg, például azt, hogyan vezessünk egy magyar rendszámú balkormányos autót bal oldalt, szűk, kétirányú utakon, illetve jobbkormányos autót is a bal oldalon. Továbbá rá kellett jönnünk arra, hogy itt majdnem mindig fúj a szél, esik az eső, vagy mind a kettő egyszerre, és ennek köszönhetően mindig zöld minden, és az esőkabát sosem árt. Azt is megtapasztaltuk, hogy hiába beszeltünk angolul, eléggé nehezen értettünk meg helybelieket. Ennek talán az is az oka, hogy mi az amerikai angolt beszeltük és nem a britet. Egy idő után viszont rájöttünk arra, hogy mi mi akar lenni, vagy elmagyarázták nekünk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Cornwall megye fővárosában, Truroban lakunk. Picinyke, de szép, virágos város az Atlanti-óceántól nem messze. Az itteni tisztaságot és a rendszeretetet kellene Magyarországon is meghonosítani, és akkor már jó úton haladnánk. A közelben van, kb. fél óra kocsikázásra az Eden Project, a világ legnagyobb biomjaival (meleghazaival), Arthur király kastélyának romjai Tintagel városánál, Land's End, a hivatalos Vilag Vége. Cornwall megyében vannak olyan magnóliával, kaméliával és rododendronnal, illetve szubtrópusi növényekkel telepített kertek, mint Carhays kastélya, Trewithen, Trellisick, Trengwayton, Lanhydrock. Tregothnan pedig arról híres, hogy Európában egyedül csak itt terem meg a tea.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról hiányoznak a barátaink, családunk, az otthoni megszokott ízek: májas- és véreshurka, kolbászok, erdei gombák, az igazi zamatos gyümölcsök. Az óriási dinnyék. A Budai Vár, a Margitsziget, a sok felnőtt- és gyerekprogram. A körút és a nyári kánikula. Viszont nem hiányzik a napi politika és az ebből eredő mindennapos veszekedések. Nem hiányzik a pénztelenség, és látni azt, hogy az emberek csak azért dolgoznak, hogy adózás után alig tudjanak kijönni a megmaradt fizetésükből hónap végéig. Nem hiányzik a szemetes utcák látványa sem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha elmennénk innen, akkor a virágos és rendezett, tiszta városok hiányoznának, a gyönyörűen karbantartott épületek, játszóterek. Az emberek segítőkészsége. A pozitív hozzáállásuk, a derűlátásuk, biztonságérzet, a nyugalom. Mi magyarok sokat tanulhatnánk még e téren. Hiányoznának még az itt megismert emberek, angolok, magyarok egyaránt. Hiányoznának a vasárnapi magyar összejövetelek, amikor hozzánk látogatnak az itteni magyarok egy főzőcske erejéig. Hiányozna még a nyugodt vezetési technika is. Itt az autós nem nyomja a dudát, mint az őrült, ha várnia kell egy keveset. Hiányozna még a mosolygós emberek tömege, sőt a néha- néha már az agyamra menő how are you-zás is.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal Angliában még minimálbérrel is jóval magasabb, mint Magyarországon. Kisvárosban lakunk, de azért itt is vannak munkanélküliek, akik lehet, hogy nem is nagyon akarnak dolgozni. Viszont, ha egy magyar és az angol munkanélküli öltözködését veszem csak alapul, a különbséget már akkor is festeni lehetne a kettő között, az angol javára. A jólét látható. Itt nem túlélésről panaszkodnak az emberek, hanem inkább az időjárásról. A külföldiek általában alacsonyabb beosztásban dolgoznak, de a minimálbérből simán ki lehet jönni úgy, hogy még külföldi utazás is belefér évente minimum egyszer. A repülőjegyek például (átlagban) fele annyiba kerülnek, mint Magyarországról.

Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Persze ügyes-bajos dolgaik itt is vannak az átlagpolgárnak, de boldogabbak az emberek és ezt sugározzák is magukból. Itt nem panaszkodik senki, még akkor sem, ha haldoklik. Néha bosszantó is, de azért még mindig jobbnak vélem, mint az otthoni besavanyodott, egyre jobban fogyó és panaszkodó, pesszimista (a pohár félig üres jelszavas) középréteget.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 3-4 font (945-1260 forint), egy pint sör 3 font (945 forint), a kávé 0,80-2 font (252-630 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ha az ember szerencsés, akkor 600 fontos (189 000 forint) kétszobás lakást is bérelhet, de általában 800 font (252 000 forint) felett mozognak az árak. Ehhez még hozzájön a városi adó, általában 100 fontnál (31 500 forint) kezdődnek, ami változó (attól függ, hol van, milyen zónába). Internet csak telefonnal együtt lehetséges, és szolgáltatótól függ, hogy mennyibe kerül. A telefonvonal 10 font (3150 forint havonta), internet kb. 10-20 font (3150-6300 forint). Tv-adó díj is van: színesre talán 120 font évente (37 800 forint), de a fekete-fehér olcsóbb. Vannak még más számlák is, mint víz-, gáz-, villanyszámlák, amiket figyelembe kell venni lakásbérléskor.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Minden évben a nyaralásokra gyűjtünk. Spórolunk lakásvásárlásra vagy saját vállalkozásra, még nem tudjuk pontosan mi legyen.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sajnos nem. Értékesítésben szeretek dolgozni, de inkább irodában, vagy a szabadban, és nem egy nagy üzletben, ahol állandóan rohangálnom kell. Viszont elfogadom azt, ami van pillanatnyilag, és ha lesz lehetőség, akkor váltok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az angolok általában jó hangulatú, mosolygós emberek, még akkor is, ha szürke az ég és esik az eső. Ha Magyarországra utazunk, mindig hiányoljuk a sok mosolyt az emberek arcáról. Angliában nincs az a rohanás, stressz, idegeskedés.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Remélem, hogy a betegségek elkerülnek minket, mert a betegellátás nagyon drága.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az iskola, az egyetem és a munkaidő beosztása. A nyaralás tervezgetése, jegyfoglalások. Az időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Carhays kastélykertben virágzó magnóliákról egy hosszú cikk.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulás, ha az időjárás engedi, más városokba való utazás, kocogás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Kisvaros lévén, itt nem nagy az éjszakai élet. Az angolok a pubokba mennek, amik nagy része csak éjfélig van nyitva, az engedélyek megtartása végett. Az itteni magyar közösség nálunk vasárnap szokott összegyűlni, egy kis esti vacsira.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Én úgy gondolom, hogy most mindenkeppen jó, ha egy ilyen nyugodt kisvárosban élnek, ahol kevesebb a bűnözés és tisztább a levegő. A karrierjük építése szempontjából viszont mindenféleképpen szükséges egy váltás. Hogy az épp Magyarország lesz-e vagy Honolulu, ki tudja? Ezt majd ők eldöntik. Az kétségtelen viszont, hogy mi magyarok vagyunk, és azok is maradunk, bárhova vet is a sors.

<< Előző