291. Bódis Lóránt - Zürich

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bódis Lóránt válaszol Zürichből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2003 nyarán a kontinens egyik legjobb egyetemén, az ETH Zürich-en akadémiai vendégként kutattam. Olyannyira megtetszett a város és a környezet, hogy egy évvel később elkezdtem doktori tanulmányaimat, amit 2007 júliusában sikerrel fejeztem be. Miután Európa-szerte állásinterjúkra jártam több-kevesebb sikerrel, ajánlatot kaptam egy zürichi informatikai tanácsadó cégtől. 2007 novembere óta üzleti elemzőként dolgozom Zürichben és Bázelben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Zürich, a kis nagyváros, nagyon sokszínű, élettel teli és multikulturális. Tény, hogy a város lakosságának egyharmada külföldi. Nem csoda, hogy nem érzem magam idegennek. Magas életszínvonal, gazdagság, a tisztaság, szervezettség és pontosság jellemzi. Európa egyik fontos pénzügyi fővárosa. A két világrangú egyetem biztosítja a jól képzett szakemberek utánpótlását és a legjobb kutatókat/oktatókat vonzza ide a világ minden részéről. Természeti adottsága is fantasztikus: hegyek között, tó és folyók mentén fekszik. Innen is látszik, hogy sok mindenben jobb, mint más város, amelyekben korábban éltem. Hogy miben rosszabb? Eddig még nem jöttem rá. Egyszóval, nagyon szeretem ezt itt, hisz látszik, milyen lelkesen mesélek Zürichről.

Mi hiányzik Magyarországról?
Tulajdonkeppen Kolozsvárról származom, de onnan sem nagyon hiányzik igazán semmi. Ide azt szokták írni általában, hogy a család és barátok. Szüleim hiányoznak, de így is tudom tartani a kapcsolatot velük. Barátaim? A szomorú tény az, hogy sajnos nagyrészük kivándorolt a nagyvilágba már évekkel ezelőtt. Sok új (főleg magyar) barátot szereztem itt az elmúlt években, sok magyar szervezet és rendezvény van. Úgy érzem, otthonra találtam itt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Sok minden. A magas életszínvonal, a tisztaság, a jó szervezettség. A csodás hegyek, a kristálytiszta tavak és folyók, a sok zöldövezet. Az emberek kedvessége, nyugodtsága, tisztelete és becsülete. A kiváló lehetőségek, perspektívák, az anyagi és lelki gyarapodás, a személyes és szakmai fejlődés.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal magasabb, és ezt nem csak én tapasztaltam így, hanem rangsorolásokban is évek óta folyamatosan Zürich az első. Ehhez hozzátartozik az alacsony munkanélküliség, a magas jövedelmek, alacsony adóterhek és mégis jó szociális háló. Nem csoda, hogy az emberek kiegyensúlyozottak, boldogok, hisz idejük van szórakozni, kirándulni, pihenni, egyszóval igazán élvezni az életet.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás: nem igazán tudom, nincs autóm, igaz, a tökéletes közszállítás mellett nincs is rá szükség. Buszjegy érvényességi zónától és időtartamtól függ, nagyon diverzifikált a jegyrendszer. A legolcsóbb jegy 2,4 Frank (370 forint). Mozijegy kb. 10-20 frank (1540-3080 forint), sör üzletben 0,5-1,2 frank között mozog (77-185 forint), bárban 5-6 frank (770-924 forint), kávé bárban, vendéglőben kb. 2-4 frank (308-616 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nagyon változik, és széles skálán mozog felszereltség, adottság és környezet függvényében: bruttó 1000-6000 frank (154 000-924 000 forint) körül van.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel Svájcban magasak a nettó keresetek és viszonylag alacsonyak az árak, sokat lehet félretenni átlagos jövedelemből is: kényelmesen akár 70 százalékot! Saját házra, lakásra, autóra, utazásokra, majd később saját családomra és a biztos nyugdíjkorra gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Gimis korom óta informatikával foglalkozom és a mai napig nagyon szeretem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodt, biztos, felhőtlen, derűs.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem igazán tartok semmitől. Remélem, hogy a gazdaság tovább fejlődik és a jelenlegi életminőség fennmarad. Tény, hogy az elmúlt években sokat fejlődött és folyamatosan fejlődik a város és az ország.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen a foci EB.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Sok helyi újság, napilap van. Változatos cikkek vannak a címlapokon, de az EB nagyrészt képvisel mostanában.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulás, túrázás, hegymászás. Nem csoda, hisz amilyen kicsi az ország, olyan sokszínű. A hegyek sok lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra, és az infrastruktúra is fantasztikus.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, akárcsak minden európai nagyvárosban: partik, tánc, diszkó, mozi, kirándulás, télen síelés stb. Mostanában az EB kiváló alkalom bulik rendezésére.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, nagyon is. Itt sokkal többet tudnék nekik biztosítani, sok lehetőség áll előttük. Ugyanakkor magyar kultúrájukat is gyakorolhatják.

<