311. Bartos Dóri - Graswang, Németország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bartos Dóri válaszol egy németországi kis faluból, Graswangból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy hónapja kerültem ide Dunaújvárosból. Egy dunaújvárosi iskola segítségével kaptam állást, még januárban. Felszolgáló vagyok, azért a munkám nem csak erről szól. Minden, ami ezzel jár: sörcsapolás, asztalbontás, mosogatás. Nem álmaim netovábbja, de egy gimnázium érettségivel, protekció nélkül az ember nem nagyon ugrálhat: vagy Tesco, vagy külföldön felszolgálás.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Graswang egy csendes kis falu, Linderhof és Ettal között félúton. Egy utcája és négy lovardája van, az Alpok hegyei veszik közre. Mivel alacsony lélekszámú, mindenki ismer mindenkit. Németországgal nem lehetne összehasonlítani, mintha más vidék lenne. Itt megszokott, hogy átvonul egy tehéncsorda a főúton, Münchenben ez vicces lenne. Összességében a németek rosszkedvűek, ellenben az itteni emberek vidámak. Nagy a különbség az itteni város és falu között. Én egy vendégházban dolgozom, mindig vannak amerikai, francia, olasz vendégeink. Egyedül vagyok magyar, az összekötő nyelv az angol és a német.

Mi hiányzik Magyarországról?
A nővérem, a nagyszüleim, a volt osztályfőnököm, a barátaim, a lökött kutyám, a szintén lökött szomszédaim, a Mizantróp zenekar, a Balaton, a magyar nyelv és a másik futócipőm.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkatársaim (ehhez tudni kell, hogy nálunk öt pincérből egy német). Gyakorlatilag az idegenséggel egy cipőben járok velük, a főnököm fárasztó viccei, a magas hegyek, a jó levegő, a vízesés, amire a szobám ablaka néz, a német nyelv. Úgy általában a légkör.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldogok az emberek?
Mint már mondtam, nagy a különbség város és falu között. Egy viszont közös: az életszínvonal jóval magasabb, mint otthon. Itt az emberek jókedvűek, kiegyensúlyozottak. Nincs rohanás, kapkodás, nyugalom van. Szeretek itt lenni.

Egyébként egy takarítónői állással is többet kereshet itt az ember, mint amennyi otthon a minimálbér. Ráadásul megbecsült szakma.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nálunk a parkolásért nem kell fizetni, a városokban 2 euró (466 forint) óránként. A legolcsóbb buszjegy 2,10 euró (489 forint), diákjegy nincs.A mozi szintén csak a városokban található, 4 eurótól (932 forint) kezdődik. Más belépőjegyek, például múzeum vagy kastély 5 eurótól (1165 forint) kezdődnek. A legolcsóbb sör a müncheni Hofbräuhausban 3,60 euró (839 forint). Nálunk barátibb árak vannak: a sör 2,80 euró (652 forint), a kávé 2 euró (466 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ez nem város, belvárosa sincs, de azért a kedvetekért megnéztem az újság apróhirdetései között a közeli városok lakásárfolyamát. A kétszobás lakások havi bérleti díja 590 eurótól (137 470 forint) kezdődnek, de szerencsére erre nem kell költenem.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A spórolás és én, az két külön fogalom. Csak a szabadnapokon költök, ugyanis szállást, ételt kapok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem! Azzal foglalkozom, amiből momentán megélhetek. Igazából nem szeretnék egész életemben felszolgálni. Most még mosolygok, amikor egy-két vendég idegileg kikészít, de nem biztos, hogy 30 év munka után is ez ilyen mulatságos lenne.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A saját városomra úgy emlékszem vissza, hogy alapvetően szürke és feszült légkörű. Ebből a szempontból jobb itt lenni, itt kevesebb a feszültség, legfeljebb, ami a munkahelyi problémákból adódhat. A hangulat attól függ, hogy bent van-e a főnök és hogy kivel vagyok beosztva.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Azt hiszem, nincs mitől tartanom. Három hónapra jöttem, nem is reménykedem semmiben. Nem fognak előléptetni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A változékony időjárás (minden nap legalább egyszer esik) és a "sok vagy kevés" vendég. De ezek nem igazi témák, szerintem csak azért vannak terítéken, mert nem tudnak miről beszélni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi újság a közeli Garmisch-Partenkirchen napilapja, ugyanis a mi falunknak nincs sajtója. Megkezdődött a müncheni közlekedési eszközök tesztelése, David Lynch lányának új filmje (Unter kontrolle) és hírek a Tour de France-ról.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nordic walking és biciklizés. Kiépített turista útvonalak vannak ezek számára.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nulla. Hétvégenként is dolgozom, de itt egyébként sem lehetne lehetőségem rá, ugyanis az utolsó busz felénk délután négy órakor jár.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A gyerekeim (miután felneveltem őket) ott élnek majd, ahol akarnak. De ha választanom kéne nekik, Murnaut választanám. Nagyon szép város, színes házakkal és szűk utcákkal. És persze Münter és Kandinszkij emlékével. Graswangot, ahol most élek, nem választanám számukra, ez a hely túl nyugodt. München pedig túl nyüzsgő. Szóval Murnau a nyerő.

<