Felvásárolhatják a legendás amerikai filmvállalatot

Vágólapra másolva!
A Sony az Apollóval közösen hivatalos ajánlatot nyújtott be az amerikai Paramount Global filmvállalat megvásárlására.
Vágólapra másolva!

A Sony Pictures Entertainment és az Apollo Global Management 26 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot tett a Paramount Global felvásárlására – írta a Wall Street Journal és a New York Times is piaci hírekre hivatkozva.

A források szerint a két cég szerdán nyújtotta be hivatalosan az ajánlatot. Hangsúlyozták azonban, hogy az ajánlat nem kötelező érvényű, és csak alapként szolgál a jövőbeli tárgyalásokhoz.

Emellett az ajánlat elfogadása esetén a Sony szakmai befektetőként többségi részvényessé válna, vállalva a cég operatív irányítását is, míg az Apollo pénzügyi befektetőként kisebbségi részvényes lenne

 - teszi hozzá a Világgazdaság.

A hírre több mint 12 százalékkal, 13,78 dollárra lőttek ki a Paramount részvényei.

Az elmúlt hetekben a Paramount vezetői a Skydance Mediával való egyesülés lehetőségét vizsgálták, és a múlt hónapban kizárólagos tárgyalásokba is kezdtek. 

A napokban a tárgyalások közepette váratlanul lemondott tisztéről Bob Bakish, a Paramount vezérigazgatója. 

Top Gun: Maverick
A Paramount egyik sikerfilmje az utóbbi időben a Top Gun: Maverick volt
Fotó:  Collection ChristopheL via AFP

A Paramount Global egy amerikai multinacionális tömegmédia- és szórakoztatóipari konglomerátum, amelyet a National Amusements irányít, és központja a New York-i Manhattan közepén található One Astor Plazában található.

A Widescreen.hu arról ír, hogy a New York Times korábbi beszámolója szerint,

 amennyiben létrejön az üzlet, a Sony gyakorlatilag bekebelezné teljes egészében a Paramount összes tevékenységét, legyen szó filmcímekről vagy szolgáltatásról. 

A Paramount Pictures mellett a Paramount egy sereg tévécsatornát üzemeltet az Egyesült Államokban és a világ több országában, köztük például a Nickelodeont, a CBS-t, a Comedy Centralt, a Showtime-ot és az MTV-t, valamint a Paramount+ streaming szolgáltatást. A Sony jelenleg az egyetlen nagy szórakoztatóipari stúdió, amelynek nincs saját streaming szolgáltatása.

Talán a Paramount legértékesebb tulajdonát olyan filmcímek teszik ki, mint a SpongyaBob Kockanadrád, a Star Trek, a Top Gun, a Mission: Impossible, a Sonic, a sündisznó, a Transformers, a Yellowstone és még sok más.