Semmi nem olyan örökkévaló, mint az életet tovább adni

anyák napja galéria 2021.05.02. Happy,Adult,Woman,With,Tulips,Smiling,With,Closed,Eyes,And gift,parent,happy,motherhood,merry,mother day,smile,mother,son,
Happy adult woman with tulips smiling with closed eyes and embracing boy in gratitude while celebrating holiday at home
Vágólapra másolva!
Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Művészek, szakemberek, közéleti szereplők vallottak arról a Mandinernek, hogyan élik meg anyaságukat.
Vágólapra másolva!

Bagdy Emőke pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, író az alábbiakat vallja az anyaságról.

Az élet továbbadásának törvénye mindenkire vonatkozik, azért kaptuk, hogy továbbadjuk. Hogy új élet született a testemből, óriási ajándék, elmondhatatlan, mindent felülír.

Senki nem tökéletes. Bár mindannyiunkban megvan a vágy a tökéletességre, továbbvisszük a szüleinktől kapott mintát, ami természetéből adódóan nem tökéletes, hiszen a személyiség rajta hagyja lenyomatát az őt körülvevő személyeken. A tökélyt soha nem lehet elérni. Ez rendjén is van így.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus professzor szerint az anyaság csúcsélmény. Forrás: Bagdy Emőke

Miklósa Erika szerint a gyermek tanítja meg az anyai szeretetet. Forrás: Origo

Te csak legyél az én legjobb anyukám. Az pont elég.

Miklósa Erika operaénekes szerint

a gyerek tanítja meg az anyai szeretetet.

Engem a kislányom, Bibi nevel anyává. Mesélek erről egy történetet. Húsvéti előkészületben voltunk, főztünk, sütöttünk, játszottunk, zenét hallgattunk, barkát díszítettünk. Egyszer csak megszólalt Bibi:

Felnevettem. Ő folytatta:

Bólogattam:

Mire a kislányom kissé elgondolkodva: „Ez nem verseny. Te csak legyél az én legjobb anyukám. Az pont elég." Nincs igaza?

Az anyaság számomra egy szent szövetség, amelyben nincs kényszer, nincs érdek, amely nem elhatározásból fakad, hanem lélekből, szívből. Erre az örök szövetségre a legtermészetesebben esketnek fel minket, anyákat a gyermekeink.

Tóth Gabi sokáig imádkozott, hogy gyermeke születhessen. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tóth Gabi énekes így mesél az anyaságról:

Borzasztó volt ezt hallani, átélni, hiszen semmire nem vágytam jobban, mint hogy anya lehessek egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban.

Fohászkodtam, kértem a szentek segítségét, és erősen imádkoztam. És megtörtént, magam is alig hittem, és az én gyönyörű kislányom 2019 decemberében megszületett.

Hannaróza születése után egy sor dolog a helyére került bennem, és megváltoztatott. Visszataláltam a régi önmagamhoz, és határozottan tudtam, hogy mit is szeretnék. Már nemcsak önmagamért, a gyermekemért is felelősséggel tartozom.

Már nemcsak önmagamért, a gyermekemért is felelősséggel tartozom.

Szentkirályi Alexandra szerint anyának lenni téren és időn, szokásokon és szerepeken túl ugyanazt jelenti: Isten egyik csodája és misztériuma, amiben minden édesanya osztozik. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Isten egyik csodája és misztériuma, amiben minden édesanya osztozik

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint

Anyának lenni téren és időn, szokásokon és szerepeken túl ugyanazt jelenti: Isten egyik csodája és misztériuma, amiben minden édesanya osztozik. Két emberből egy harmadik, önálló ember születik. Hogy van valaki, aki miatt teljesen átrendeződik az élet perspektívája, és az anyaság, a szülővé válás prizmáján keresztül alakul újjá.

Tudom, hogy sokaknak nem vagy csak nagyon nehezen adatik meg egy gyerek, mások pedig nélkülük is teljesnek érzik az életüket, de számomra semmi nem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amit az anyaságtól kapok. A gyermek nem más, mint remény. Egy nagy, bátor igen az életre és a jövőre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b2) átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Petrás Mária dépdalénekesnek, keramikusnak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Várkert bazárban 2019. március 12-én. Balra Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az anya a családot összetartó erő

Petrás Mária népdalénekes-keramikus úgy látja, hogy

amilyen az anya, olyan a család. Édesanyám a semmiből is megteremtette a mindent.

A nő legfontosabb feladata, hogy megteremtse, és féltve őrizze a család harmóniáját. Ez ma minden időknél fontosabb, mert ha valami elszakad, akkor azt nehéz visszacsinálni.

Mindig mindenben, amit teszünk, vegyenek részt, ellenkező esetben ki fognak esni az életből, felnőttként pedig nem fogják tudni, hogyan is kezdjék.

Az anya olyan forrás, amely segíteni tudja a minőségi életet.

Az anya olyan forrás, amely nagyon tudja segíteni a minőségi életet. Arra lettünk teremtve, hogy mindazt a jót, amit a Jóistentől kaptunk, folyamatosan árasszuk a családunk felé. Minden erőnket fel kell bányásznunk ehhez.

Varga Judit szerint anyának lenni a legnagyobb női felelősség és a legnagyobb áldás. Forrás: Grazmel-Photography/Grazmel-Photography

Anyának lenni a legnagyobb női felelősség és a legnagyobb áldás

Varga Judit igazságügyi miniszter ezt mesélte az anyaságról:

Anyának lenni azt jelenti, hogy Isten jóvoltából életet adhatsz egy emberi lénynek, akit szeretetben felnevelsz annak minden szépségével és megpróbáltatásával együtt. Anyának lenni a legnagyobb női felelősség. Anyának lenni a legnagyobb áldás. És valóban: csak szeretni kell.