Hortay Olivér: Az Európai Unió nem tud kikecmeregni a saját maga által okozott energiaválságból

Szuverenitás, konferencia, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, Várkert Bazár, 2023.11.13., Dr. Hortay Olivér
Dr. Hortay Olivér üzletágvezető, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.
Vágólapra másolva!
Továbbra is meghatározóak a megélhetési félelmek az Európai Unióban, amelyet a szankciós politika is előidézett – mondta el Hortay Olivér a Századvég Szuverenitás Konferenciáján hétfőn, a Várkert Bazárban. A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője az Európa Projekt kutatás kapcsán ismertette, hogy ma az Unióban minden ötödik válaszadó úgy nyilatkozik, hogy nem képes felfűteni az otthonát, amely korábban elképzelhetetlen volt. Leszögezte: Ukrajna finanszírozása kapcsán nagy vita zajlik, mert akár módosíthatják is az uniós költségvetést. Láthatóan ezt az 50 milliárd eurós támogatási csomagot az Európai Bizottság át akarja vinni.
Vágólapra másolva!

Hortay Olivér, az Energia-és Klímapolitika Üzletág vezetője előadásában elmondta, hogy szerinte az Európai Unió egy energiacsapdába került, és szerinte négy fő üzenet fontos napjainkban ezzel kapcsolatban.

Továbbra is meghatározóak a megélhetési félelmek az Európai Unióban, amelyet a szankciós politika is előidézett. A második fő probléma, hogy ezeket a félelmeket a háztartási adatok tovább generálják.

Ma az Unióban minden ötödik válaszadó úgy nyilatkozik, hogy nem képes felfűteni az otthonát, amely korábban elképzelhetetlen volt.

Hortay szerint az energiaszektorral kapcsolatos elégedetlenség nem az energiaválsággal kezdődött, hanem egy egyre növekvő probléma volt. A negyedik szempont pedig az, hogy pragmatikus fordulat következett be a lakosság attitűdjében.

Egyre gyengébb az uniós gazdaság és potenciál

A gazdasági konjunktúraérzet jobban csökkent az utóbbi időben, mint a koronavírus-járvány idejében. Ezt a háború erősítette fel ennyire. Hortay Olivér szerint az Unió elhibázott szakpolitikai lépéseit követően az unió gazdaságát nézve az emberek egyre gyengébbre értékelik azt.

Hortay elmondta, hogy Ukrajna finanszírozása kapcsán nagy vita zajlik, mert akár módosíthatják is az uniós költségvetést.

Láthatóan ezt az 50 milliárd eurós támogatási csomagot az Európai Bizottság át akarja vinni.

Hortay Olivér üzletágvezető Fotó: Polyák Attila - Origo

Hortay Olivér ismertette, hogy az Európa Projekt kutatásban megkérdezték, hogy Ukrajna újjáépítésre adnának-e pénzt az európai emberek. Az újjáépítésre többen voksolnak, hiszen az magában foglalja a békét, a háború lezárását. Németország és Olaszország viszont ellene vannak Ukrajna újjáépítéssel kapcsolatos finanszírozásának.

Mi lesz a jövőben?

Hortay szerint ma a legfontosabb kérdése az európai energiapolitikának az, hogyan állítható meg az az energiahelyzet, amely kialakult. Az üzletágvezető kiemelte, hogy az aggályok nagy része fennáll, mert sokan küzdenek Európában energiaéhséggel. A szakértő ismertette, hogy az atomenergia támogatottsága nőtt még az atomenergia-ellenes országokban is. Az üzletágvezető úgy látja, hogy az elmúlt időszakban sok bizonytalanság lehet, és fontos a kihívások leküzdése, amely továbbra is kiemelt cél kell, hogy legyen.