Szinte napra pontosan öt éve történt Magyarország egyik legsúlyosabb hajókatasztrófája

Vágólapra másolva!
Szombat éjjel halálos hajóbaleset történt Verőcénél, ahol egy motorcsónak 8 fővel a fedélzetén nekiütközött egy svájci szállodahajónak. A nyolc emberből két ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. Öt embert még mindig keresnek a hatóságok. Magyarország egyik legsúlyosabb hajókatasztrófája szinte napra pontosan öt éve, 2019. május 19-én történt: a Hableány sétahajó a Viking Sygin szállodahajóval ütközött éjszaka, rossz időben a Duna budapesti szakaszán.
Vágólapra másolva!

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél szombat éjjel. Úgy tudni, hogy először egy vérző fejű férfit találtak Verőce térségében, a Dunához közel, a 12-es főúton. Ekkor gyorsan kiderült, hogy hajóbaleset áldozata lett.

Később kiderült, az is, hogy a hajóban 8 fiatal ült. A férfi, akit az úton találtak meg, kiúszott, miután egy motorcsónak és egy szállodahajó ütközött össze.

Azóta már tudni lehet azt is, hogy a férfi olasz állampolgár, és hogy súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Sérült szállodahajó 2024. május 19-én a Dunán, amelyet a rendőrök állítottak meg Komáromnál. Május 18-án éjjel Verőcénél egy motorcsónak szállodahajóval ütközött - Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Később a szállodahajót Komáromnál állították meg a rendőrök. Egy fiatalember és egy fiatal nő holttestét órákkal később találták meg, jelenleg 5 embert - három férfit, és két nőt - még mindig óriási erőkkel keresnek. Az M1 információ szerint a keresés valamivel több mint 20 kilométeren zajlik.

A rendőrség azt is közölte, hogy a szemle tart mindkét hajónál.

A rendőrség vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Öt éve történt a Hableány-katasztrófa

Majdnem öt év telt el az egyik legsúlyosabb dunai hajókatasztrófa óta, amelyben 28 ember halt meg. A Hableányt, amely egy sétahajó volt, maga alá gyűrte a sokkal nagyobb Viking Sigyn nevű szállodahajó. Hosszas procedúra után szeptemberben öt és fél év fogházra ítélték utóbbi kapitányát, most pedig a kártérítési perben született ítélet. 

A bíróság rekord méretű összeget, 1,8 milliárd forintot szabott ki a tragédia okozóival szemben.

A Dunából kiemelt Hableány - Fotó: Origo

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij Csaplinszkijt, a Viking Sigyn kapitányát. Az első fokú ítéletet a bíróság 2023. szeptember 26-án hirdette ki, amely ellen azonban a kapitány védői fellebbeztek.

A polgári perben a 28 ember halálát okozó szerencsétlenség károsultjai, illetve az áldozatok hozzátartozói pert indítottak a balesetben érintett hajózási társaságok ellen. A tragédia 78 dél-koreai károsultja azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a két alperest a személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetésére, mivel 

szerintük a baleset az általuk üzemeltetett hajókkal, illetve azok irányításával kapcsolatos szabályszegések, illetve mulasztások miatt következett be.

 A Viking Cruises AG és a Hableányt működtető Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségének kimondását kérték és 

összesen 4,3 milliárd forintnyi kártérítés megállapítását.

Ilyen mértékű igényről még soha nem döntöttek magyar bíróságon.

Szerdán a Fővárosi Törvényszéken meghozták az ítéletet: 

a bíróság összesen az igényből 1,8 milliárd forintot tartott megalapozottnak, melynek megfizetésére kötelezik a hajótársaságokat. A bíróság által kiszabott összeget 15 napon belül kell megfizetniük.

 

Emberi mértékkel ki nem fejezhető tragédia a Hableány tragédiája, amivel kapcsolatban minden jóérzésű ember csak az együttérzését fejezheti ki

 – mondta az ítélettel kapcsolatban dr. Uzsoky Ágnes bíró.

Március 31-én azt írtuk, hogy nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, és a balesetben megsérült emberek. 

Sógor Zsolt, az elsüllyedt hajót üzemeltető cég ügyvédje elmondta, ugyan az ítéletben az szerepelt, hogy a jogosultanként 5-80 millió forintot 15 napon belül át kellett volna utalni, ez a kötelezettség a fellebbezésre való tekintettel érvényét vesztette. A cég az 1,8 milliárdos összeg nagyságrendjét, és bizonyos esetekben a jogosultságot is vitatja  – magyarázta a jogász, majd hozzátette: 

az ügy még két évig is húzódhat, mire pont kerül a végére.