Receptek húsmentes napokra

Vágólapra másolva!
A tofu alapjában véve íztelen és szagtalan, ezért gondolják sokan, hogy nem lehet igazán finom ételeket készíteni belőle. Pedig épp ez a semleges ízhatás teszi lehetővé, hogy változatosan fűszerezzük ezt a hús pótlására is alkalmas szójaételt, így végül egészen különleges fogásokat is készíthetünk belőle. 
Vágólapra másolva!

A szójával kapcsolatban az utóbbi két évben már nem csak pozitív hírek merülnek fel, úgy tűnik ugyanis, hogy a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetően túl sokat is fogyasztunk ebből a növényből. Pedig a szója legtöbb formájában tulajdonképpen emészthetetlen az emberi szervezet számára, nem véletlen, hogy valaha csak takarmány növényként használták. Ezért eszik a kínaiak főképp a feldolgozott változatokat: a tofu, a tempeh, és a szójaszósz nagyjából alkalmas arra, hogy szervezetünk hasznosítsa belőle a tápanyagokat.


Rántott tofu
Hozzávalók: 600 g (2 csomag) tofu, fűszersó, zsemlemorzsa, liszt, víz, olaj a kisütéshez. A tofut öblítsd le, vágd fel nagyjából egy centi széles szeletekre, mindkét oldalát szórd meg sóval, és egy-két órát hagyd állni. Lisztből és vízből készíts palacsintatészta sűrűségű masszát. Először ebben, majd a zsemlemorzsában forgasd meg a szeleteket. Forró olajban süsd aranybarnára. Rizzsel (a legjobb barna rizzsel) és tojás nélküli tartármártással kínáld.

Tofusaláta
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 25 dkg sárgarépa, egy fél uborka, 1 csomag újhagyma, 3 db kínaikel-levél, tengeri só vagy szójaszósz, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg tojásmentes tarhonya, 1-2 evőkanál szezámkrém vagy sós mogyorókrém, 1 teáskanál 5 százalékos almaecet, olaj, salátalevelek. A tofut vágd fel kockákra, kevés olajon pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. A tarhonyát főzd meg és szintén hagyd kihűlni. A zöldséget aprítsd fel és keverd össze a tofuval és a tarhonyával. A szójaszószból, szezámkrémből, almaecetből, olajból és az apróra vágott petrezselyemből kevés vízzel készíts öntetet a salátára.

Tofurántotta
Hozzávalók: hagyma, olaj, tofu, szójaszósz, feltétek ízlés szerint.
Egy közepes fej hagymát kockázz fel és kevés olajon pirítsd aranysárgára. Morzsolj rá egy adag tofut és folyamatos keverés mellett süsd egy percig. Sütés közben keverj hozzá ízlés szerinti szójaszószt, hogy megfelelően sós ízt kapjon.


Ázsiai rizses tofu
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál szójacsíra, 25 dkg rizs, olaj. A tofu egyik felét vágd fel kockákra. Forró olajban süsd aranybarnára, majd vedd ki az olajból és tedd félre. Ugyanebben az olajban pirítsd meg a kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá az apróra vágott gombát is. Fedő alatt párold néhány percig, majd add hozzá a zöldborsót, a szójacsírát és a sült tofukockákat. Tovább párolva keverd hozzá a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyd a tűzön, amíg a leve elfő. Közben főzd puhára a rizst, majd keverd hozzá a tofus alaphoz és két evőkanál szójaszósszal elkeverve tálald.

A tofuról többet is megtudhatsz a LifeNetwork Tabuk nélkül című műsorából

Tofumajonéz vagy tofunéz
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 1 dl víz, fél dl citromlé, 5 evőkanál olaj, 3 evőkanál mustár, 5 evőkanál szójaszósz, egy kevés reszelt vöröshagyma. A hozzávalókat turmixgépben pépesítsd finom krémmé. Szendvicsekhez, sültekhez tálald.


Tofu salátaöntet
Hozzávalók: 15 dkg tofu, 30 ml olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál mustár, 1 kávéskanál ecet, kevés só.
Törd apró darabokra a tofut, majd keverőtálban turmixgéppel nagy fordulatszámon keverd hozzá az olajat, a citromlét, a mézet, a mustárt, az ecetet és egy kevés sót. Addig keverd amíg teljesen sima, krémszerű nem lesz. Különféle salátához, illetve fűszeres, pikáns mártások alapanyagául is lehet használni.


Parajos tofu gombócok tormás póréhagymával és sárgarépával
Hozzávalók: 40 dkg tofu, 16 dkg paraj, 4 dkg barnarizs-liszt, ízlés szerinti fokhagyma (1-3 gerezd), 12 dkg torma (lehetőleg nem ecetes), 25 dkg póréhagyma, 60 dkg sárgarépa. A parajt kevés olajban, magas hőfokon fonnyaszd meg, tegyél hozzá sót és fokhagymát, majd pirítsd le. A tofut törd pépesre egy villával, keverd hozzá a pirított parajt és annyi rizslisztet, hogy formázható masszát kapj. A masszából formázz gombócokat, és kiolajozott tepsire téve 180 fokos sütőben süsd készre. A póréhagymát eközben vágd fel karikákra és kevés olajban magas hőfokon pirítsd meg, sózd, add hozzá a tormát, és az egészet alaposan keverd össze. A sárgarépát is vágd fel karikákra, kevés olajon magas hőfokon pirítsd üvegesre, sózd és vízzel felöntve párold majdnem teljesen puhára. A kész gombócokat a pirított répával és póréhagymával tálald.


Eper mézes tofu krémmel
Hozzávalók: 40 dkg tofu, 8 dkg mézeskalács, 40 dkg friss eper. A tofut turmixgépben pépesítsd, majd keverj bele mézet és annyi vizet, hogy állaga krémszerű legyen. Tisztítsd meg az epreket és a kész tofu-krémmel leöntve, vagy az egészet összeturmixolva is tálalhatod.


Barackos tofu-fagylalt csokoládéval
Hozzávalók: 40 dkg tofu, 40 dkg hámozott őszibarack, 8 dkg étcsokoládé, 4 dkg méz. A tofut turmixold pépesre a mézzel, add hozzá a hámozott és kimagozott őszibarackot, és az egészet keverd krémesre. Formázz a krémből gombócokat és folyass, vagy spriccelj rájuk olvasztott csokoládét.