Ötven éve tett drámai jóslatot 2024-ről a hidrogénbomba atyja

Vágólapra másolva!
Andrej Szaharov 50 évvel ezelőtt írta "A világ fél évszázad múlva" című cikkét. Miről szól? Hogyan képzelte el a mi világunkat? Mi lett igaz belőle?
Vágólapra másolva!

50 évvel ezelőtt Andrej Szaharov, a hidrogénbomba megalkotója "A világ fél évszázad múlva" címmel írt cikket a Saturday Review című amerikai magazinba. Ebben arról írt szerint, hogyan fog élni az emberiség 50 év múlva - azaz 2024-ben. Mi vált valóra és mi nem? 

"Működési" és "fenntartott" területek

Szaharov többek között azt jósolta 1974-ben, hogy 2024-re a világot "működési" és "fenntartott" területekre fogjuk osztani. A "működési" területen mezőgazdaság folyik majd, és óriási gyárak működnek. Úgy képzelte, el a jövőt, hogy az emberek "szupervárosokban" élnek majd, amelyek központjában többszintes torony házak vannak mesterséges klímával és automatizált konyhákkal. 

A "fenntartott" terület a rekreációra és a természetes egyensúly fenntartására szolgálnak majd. Az emberek idejük kb. 20%-át töltik itt, és sátrakban vagy saját maguk által épített házakban élnek, feltöltődnek, könyveket olvasnak és gondolkodnak.

Mezőgazdaság: Farmok a Holdon

Előrejelzése szerint az emberiség mesterséges, szupertermékeny talajt fog létrehozni és a mezőgazdaság új formái fognak megjelenni. 2024-től szerinte fokozatosan elkezd csökkenni az állattenyésztés volumene, és megtanulunk állati fehérjéket helyettesítő termékeket előállítani.

Jóslata szerint az óceánok felszíne, az Antarktisz, és a jövőben talán a Hold is fokozatosan mezőgazdaság művelés alá kerülnek majd.

BIO-SAKHAROV-BONNER-COMMUNISM
Andrej Szaharov és felesége. (1987.)

Iparág: kibernetika és automatizálás

A környezet megóvása érdekében a gyárak átállnak a teljesen hulladékmentes termelésre. Az iparban a kibernetika szerepe jelentősen nőni fog. A háztartásokban az "automata gépek" egyre fontosabb szerepet fognak játszani. A legjelentősebb előrelépés Szaharov szerint azonban a kommunikáció és az "információs szolgáltatások" területén lesz.

"Világinformációs rendszer" (azaz az internet)

Szaharov megjósolta, hogy 2024-re létrejön a Világinformációs Rendszer (WIS), amely "bármely könyv, bármely cikk tartalmát, bármely bizonyítvány megszerzését" mindenki számára, bármikor elérhetővé teszi.

Előrejelzése szerint a televízióval ellentétben a WIS "maximális szabadságot fog biztosítani az információ kiválasztásában".

Tudomány: Mesterséges gyémántok és aszteroidakutatás

Szaharov szerint a tudományos kutatásban egyre fontosabb szerepet fog játszani számos összetett folyamat számítógépes modellezése. Az emberek mesterséges gyémántokat fognak előállítani grafitból földalatti atomrobbantásokkal. 

Az emberek, ahogyan Szaharov hitte, továbbra is megpróbálnak majd kapcsolatba lépni idegen civilizációkkal, és megpróbálnak majd jeleket fogadni tőlük az összes ismert módon. Ezenkívül az emberiség gazdasági tevékenység céljából elkezdi majd feltárni a Hold és az aszteroidák felszínét - írja a Meduza.

Schönhalde pet burial
Mesterségesen előállított gyémánt.

Az Iván kódnév alatt dolgozó leghíresebb szovjet atomtudósok közül meghurcolták Andrej Szaharovot, amiért szembefordult a rendszerrel. A „megbízhatatlan” Szaharov egy társával együtt dolgozta ki a hidrogénbomba két fontos alapelvét. Óriási pusztítás: ilyen volt az első hidrogénbomba felrobbantása.