Hogy lehettek ennyire tehetetlenek Robert Fico testőrei?

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Tlaèová agentúra SR/Nyitrabánya, 2024. május 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentõhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Vágólapra másolva!
Nyilvánvaló, hogy gyakorlott lövész volt a merénylő, biztonsági őri vizsgája is volt meg fegyvertartási engedélye, tehát nem első alkalommal volt lőfegyver a kezében, a testőrök pedig egy 71 éves idős embert nem tekintettek potenciális veszélyforrásnak - minderről Georg Spöttle beszélt az Origónak. A biztonságpolitikai szakértő szerint politikailag motivált volt a támadás, a Progresszív Szlovákia pártnak volt a szimpatizánsa és választója a merénylő. Nyilvánvalóan itt a mentális állapot is hozzájátszik ahhoz, hogy annyira belehergelte magát valamibe, talán nem készültek arra, hogy egy ilyen életveszélyes támadás bekövetkezhet, holott maga Róbert Fico beszélt még arról áprilisban, hogy annyira polarizált a szlovák társadalom a politika mentén, hogy bármikor elképzelhető, hogy egy nagy kaliberű politikusra valaki rálő, megpróbálja meggyilkolni, és hát sajnos pont ő volt - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

"A legnagyobb problémának azt láttam biztonsági szempontból a szerdai merénylet kapcsán, hogy ott volt egy kordon, aminek a túloldaláról lőtt az elkövető. Itt az volt a gond, hogy a kordon túloldalán nem voltak személyvédők, vagy úgynevezett olyan stabilizátorok, ahogy Németországba hívtuk őket, akik ugye szintén rendőrök civilben, és együtt mozognak a védett személlyel, tehát figyelik folyamatosan például az első sorban lévőket, akik ugye kezet akarnak rázni egy politikusokkal, hogy nincs-e náluk semmilyen veszélyes tárgy, nem rántanak-e elő lőfegyvert" – minderről Georg Spöttle beszélt az Origónak. A biztonságpolitikai szakértő szerint a kordon akadályozta igazából a testőröket a munkájában, nem tudtak megfelelő gyorsasággal reagálni, így pedig le tudta adni a lövéseket a merénylő.
 

Nyilvánvaló, hogy gyakorlott lövész volt a merénylő, biztonsági őri vizsgája is volt meg fegyvertartási engedélye, tehát nem első alkalommal volt lőfegyver a kezében. Tehát az volt még talán a probléma, hogy a testőrök egy 71 éves idős embert nem tekintettek potenciális veszélyforrásnak

- mondta a szakértő. Nem tudtak olyan gyorsan reagálni, mint ahogy kellett volna. Spöttle szerint Európában azért nem nagyon történnek merényletek politikusok ellen. Utoljára 1990-ben Wolfgang Schauble német belügyminiszter ellen követtek el lőfegyverrel merényletet. Akkor az egyik személyvédő odaugrott, de akkor is már leadott két lövést a támadó.

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16., szlovák miniszterelnök, Szlovákia miniszterelnöke, Szlovákia, miniszterelnök,  RobertFicomerénylet
A Fico elleni merénylet helyszíne
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

A biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy amúgy nincs egy olyan politikai közeg, amiből azt feltételezték volna, például ott a kormányvédelmi kommandó Szlovákiában, hogy merénylet készül.

Tudjuk, hogy politikailag motivált volt a támadás, a radikális baloldali Progresszív Szlovákia pártnak volt a szimpatizánsa és választója a merénylő. Nyilvánvalóan itt a mentális állapot is hozzájátszik ahhoz, hogy annyira belehergelte magát valamibe, talán nem készültek arra, hogy egy ilyen életveszélyes támadás bekövetkezhet, holott maga Róbert Fico beszélt még arról áprilisban, hogy annyira polarizált a szlovák társadalom a politika mentén, hogy bármikor elképzelhető, hogy egy nagy kaliberű politikusra valaki rálő, megpróbálja meggyilkolni, és hát sajnos pont ő volt. 

Spöttle elmondta, hogy a hazai Terrorelhárítási Központ nagyon jól fel van készítve a rendkívüli helyzetekre. Folyamatosak a tréningek, folyamatosan figyelik a világban zajló folyamatokat. Nyilvánvalóan ebből az eseményből, az összevágott videókból majd egy oktató videó lesz, hogy mit lehetne jobban csinálni, hogy hibáztak. A szakember szerint azt is lehetett látni, hogy Ficón nem volt ballisztikus mellény. A szlovák titkosszolgálatnak semmilyen információja nem volt, hogy valami készült volna, ezért a személyvédőknek a vezetője nem kérte arra a miniszterelnököt, hogy vegyen föl például golyóálló mellényt – tette hozzá.   

A szakember felhívta a figyelmet arra is, felmerülhet, hogy egy gyűlölködő, radikális baloldali figura azt gondolja, hogy ami Szlovákiában sikerült, hátha sikerülhet itt is. Az azonban fontos, hogy itthon nagyon nehéz hozzájutni lőfegyverhez. És a megelőzés is Magyarországon tökéletesen működik.

Spöttle közölte, vannak most már tényleg nagyon vékony, ing alatt hordható mellények, amikről egy 9 milliméteres pisztolynak a lövedékét felfogják, vagy késszúrást is felfognak. Ezekkel a könnyű mellényekkel legrosszabb esetben is egy bordatöréssel meg lehet úszni egy lövést. 

Sajnos, ugye pontosan látjuk, hogy a baloldalon milyen gyűlöletcunami látható a konzervatívok ellen – zárta a szavait Spöttle.