Vágólapra másolva!
Az állandó edzőpartnernek számító Szlovénia mellett a világ egyik legsikeresebb jégkorongcsapatával, Kanadával is megmérkőzik a tamperei világbajnokság előtt a magyar férfi jégkorong-válogatott. A májusban megrendezett budapesti találkozókra hétfőn délben elindult a jegyértékesítés.

A magyar szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint Kevin Constantine együttese az MVM Dome-ban zárja az A csoportos világbajnokság előtti felkészülést:

május 4-én Szlovénia, május 9-én pedig az NHL-játékosokkal érkező, 27-szeres világbajnok Kanada lesz az ellenfél.

Szlovéniával május 3-án is megmértkőzik a magyar válogatott, ami az első jeges rendezvény lesz a 2021-ben átadott multifunkciós létesítményben, de erre jegyeket még nem lehet kapni, így az egy nappal későbbi lesz az első nyilvános hokimeccs Európa egyik legnagyobb fedett sportcsarnokában.

Kanada ellen zárja majd a vb-felkészülést a magyar férfi jégkorong-válogatott Forrás: TSH Photo_Szucs Attila/Tsh Photo_Szucs Attila

A kanadai csapat az elmúlt húsz évben ötször járt Magyarországon. 2004 februárjában Székesfehérváron Kanada 5-4-re győzött, majd az év áprilisában a Budapest Sportarénában 10 ezren csodálták meg az NHL-sztárok 9-2-es sikerét – Kanada pár héttel később meg is nyerte az A csoportos vb-t. A következő találkozóra 2005 februárjáig kellett várni, akkor a többek között Frank Banhammel, a későbbi magyar válogatott csatárral felálló észak-amerikaiak 7-0-ra nyertek 7500 néző előtt.

2006-ban a Thunder Bay Bombers csapata Team Canada néven vett részt a budapesti tornán, ellenük 6-4-re győzött a magyar csapat. Ez az egyetlen magyar siker kanadai ellenféllel szemben.

Legutóbb 2016 novemberében a Tüskecsarnokban az Európában játszó kanadaiakból álló válogatott lépett jégre, és Sofron István találatával még vezettek a mieink, ám végül a rivális 5-1-re diadalmaskodott.

Nagy Krisztián (balra) és Greg Scott párharca a 2016. november 1-jén megrendezett találkozón Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kétszer az A csoportos vb-n is találkozott a két válogatott: 2009-ben Klotenben 9-0, 2016-ban Szentpéterváron 7-1 lett a végeredmény, a magyar gólt Bartalis István ütötte.

„Hosszú hónapok munkájával sikerült tető alá hozni ezt a régóta várt mérkőzést.

Reméljük, hogy telt házzal, remek hangulatban, emlékezetes módon indíthatjuk el a Tamperébe, az A csoportos vb-re utazó magyar válogatottat. Egyúttal köszönjük az állami sportvezetésnek az esemény megvalósításához nyújtott támogatását" – mondta el Sipos Levente, az MJSZ főtitkára.

A magyar válogatott ezekkel együtt összesen 11 felkészülési mérkőzést játszik a vb előtt.

Április 5-én és 6-án Ukrajnával, április 14-én és 15-én Japánnal találkozik Miskolcon. Ezután a csapat Sosnowiecben a lengyelekkel mérkőzik meg április 20-án és 21-én, aztán a britekkel játszik 25-én és 26-án. Ezt követi a Szlovénia elleni két mérkőzés, majd a Kanada elleni zárás.

A tamperei vb-n május 13-án, Dánia ellen kezdi meg a szereplését a magyar válogatott.