Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga utolsó fordulójában a Magyar Kupa-győztes Paksi FC hazai pályán 2-1-re legyőzte a Kisvárda csapatát, ezzel Bognár György együttese lett az ezüstérmes, amivel a tolnai csapat fennállása legsikeresebb szezonját zárta. A bronzérmet a Puskás Akadémia szerezte meg, amely Debrecen ellen diadalmaskodott 4-1-re a felcsúti Pancho Arénában. A negyedik Európa Konferencia-liga-selejtezős helyen Fehérvár FC végzett, amely 0-0-s döntetlent játszott a Diósgyőrrel a Sóstói Stadionban.

Az előző fordulóban az már eldőlt, hogy a bajnok Ferencváros mellett a Paks, a Fehérvár és a Puskás Akadémia lesz az a három csapat, amely a következő szezonban indulhat az európai kupákban. Miután szerdán a Paks egy drámai mérkőzésen legyőzte a Fradit a Magyar Kupa-döntőben, eldőlt, hogy Bognár György csapat indulhat majd az Európa-liga-selejtezőben, míg a két Fejér vármegyei klub a Konferencia-liga selejtezőjében lesz érdekelt nyáron.

Mol Magyar Kupa, Puskás Aréna, Paksi FC, Ferencvárosi TC, döntő, 2024. 05. 15.
Bognár György csapata már a Magyar Kupa-győzelemmel is történelmet írt
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

Innentől kezdve már csak az volt a kérdés a zárófordulóban, hogy mi lesz a végső sorrend. A legjobb helyzetben a Paks volt, amely a második helyről várhatta a fordulót és a már kiesett Kisvárdát fogadta. A harmadik Fehérvárnak még volt esélye arra, hogy odaérjen a második helyre, míg a negyedik Puskás Akadémiának még volt esélye arra, hogy letaszítsa a Vidit a harmadik helyről. A felcsútiak pontszámban még beérhették volna a Paksot is, azonban a második helyről már a forduló előtt le kellett mondaniuk, ugyanis az MLSZ versenykiírásában benne van, hogy azonos pontszám esetén első körben a több győzelem számít, márpedig abból a Paksnak kettővel többje van, mint a Puskásnak. 

A matek tehát így nézett ki az utolsó forduló előtt:

  • A Puskás Akadémia csak akkor bronzérmes, ha nyer, és a Fehérvár nem nyer. Egyébként a Puskás negyedik.
  • A Fehérvár csak akkor ezüstérmes, ha nyer, és a Paks nem nyer. Egyébként a Fehérvár harmadik vagy negyedik.
  • A Paks csak akkor csúszhat vissza a bronzérmes helyre, ha nem nyer, és a Fehérvár nyer. Minden más esetben a Paks az ezüstérmes. 

Az első szombati gólra negyedórát kellett várni. A Pancho Arénában a Puskás Akadémia kapott tizenegyest, miután magyar válogatott Nagy Zsolt lövésébe a korábbi válogatott Dzsudzsák Balázs kapott bele kézzel, Rúsz Márton játékvezető pedig azonnal tizenegyespontra mutatott. A labda mögé Marco Rossi Eb-keretébe is bekerülő Nagy Zsolt állt oda, aki védhetetlenül a bal felső sarokba lőtt (1-0), ezzel pedig a Puskás Akadémia feljött a bronzérmes helyre az élő tabellán. 

A magyar válogatott Nagy Zsolt már 11 gólnál jár az idei szezonban
Fotó: puskasakademia.hu

Néhány pillanattal később Pakson is megítéltek egy tizenegyest. 

A tolnai csapat támadóját, Könyves Norbertet rúgta meg Lippai Tibor a tizenhatoson belül, Andó-Szabó Sándor pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Könyves végezte el, de a lapos jobbra tartó lövését Kovács Marcell hárítani tudta. 

A paksi támadó hibája a 26. percben válhatott volna igencsak érzékennyé, ugyanis Székesfehérváron az ezüstéremért harcoló Vidi gólt lőtt a Diósgyőr ellen. A korábbi magyar válogatott Sigér Dávid cselezte ki magát az alapvonalig, majd a középre tekert labdájára Mamoudou Karamoko érkezett, aki Szabó Levente mellől három méterről fejelt védhetetlen gólt. Azonban a francia támadó gólját les miatt érvénytelenítette a videóbíró, így továbbra is a Paks maradt ezüstérmes pozícióban. 

A székesfehérvári szurkolók remek hangulatot csináltak 
Fotó: fehervarfc.hu

A Pancho Arénában közben a Puskás Akadémia óriási lépést tett a győzelem felé. Gólt ugyan nem lőtt a felcsúti csapat, de egy emberelőnybe került a 27. percben, miután a debreceni Manrique hátulról akasztotta a gólhelyzetben kilépő Komáromi Györgyöt. 

A 34. percben aztán a Paks is megszerezte a vezetést. 

A Magyar Kupa-döntőben gólpasszt adó Mezei Szabolcs csapott le egy röviden kirúgott labdára, betört a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről kilőtte a jobb felső sarkot (1-0).

A 23 éves Mezei Szabolcs az ötörik gólját lőtte a szezonban
Fotó: paksifc.hu

A 37. percben aztán gólra is váltotta a fölényét a Puskás Akadémia. Egy labdaszerzés után Komáromi György kapott labdát a jobb oldalon, befelé húzott, majd 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0).

Az első félidő végén Pakson pörögtek fel ismét az események. 

A 40. percben a Magyar Kupa-döntőben emberfeletti formában védő Szappanos Péter mutatott be egy bravúrt Driton Camaj bal alsóba tartó lövésénél. Két perccel később pedig a tolnai csapat növelhette volna az előnyét, de a ziccerben kilépő Szabó Bálint lövése levágódott a felső lécről. 

A hosszabbításban ismét a Pancho Arénában élénkült meg a játék. A debreceni Szuhodovszki Soma bal oldali beadására a korábbi válogatott Bódi Ádám érkezett, aki hat méterről, kapásból a hálóba lőtt (2-1), ezzel a Loki visszajött a meccsbe.

Egy félidőnyi játék után a Paks és a Puskás Akadémia is előnybe került, míg a Fehérvár csak egy lesgólig jutott a Diósgyőr ellen, így az élő tabellán a Paks volt az ezüstérmes, a Puskás Akadémia pedig megelőzte a Fehérvárt is bronzérmes helyre került. 

Székesfehérváron a francia Mamoudou Karamoko állt a legközelebb a gólszerzéshez
Fotó: fehervarfc.hu

A fordulás után ismét a Pancho Arénában született az első gól. Egy jobb oldali beadásra a balszélső Nagy Zsolt robbant be középen, és négy méterről védhetetlen gólt fejelt a kapu jobb oldalába (3-1). 

Az 53. percben Pakson is gyönyörű jelenetek játszódtak le. 

A kupadöntőben a Fradi ellen betaláló Haraszti Zsolt kevergetett a tizenhatos előtt, majd egy leheletfinom mozdulattal megpróbálta átnyesni a labdát Kovács Marcell fölött, azonban a kisvárdai kapus óriási bravúrt bemutatva kiütötte a labdát a léc alól. 

Eközben Székesfehérváron a Vidi mindent megtett a gólszerzését, de a Diósgyőr nagyon keményen futballozott. A miskolciak olykor a sportszerűség határát is súrolták, amit jól szemléltet, hogy az 53. percben már a negyedik sárga lapjukat gyűjtötték be. 

A 60. percben megszerezhette volna a vezetést a Fehérvár. 

A korábbi válogatott Schön Szabolcs futott el a bal szélen, az alapvonalról visszakészítette a labdát Karamokónak, aki teljesen üresen vehette át azt, azonban öt méterről azonban nem találta el a kaput.

A 77. percben újabb tizenegyest kapott a Paks. 

A csereként beállt Böde Dániel kapott egy remek indítást a jobb oldalon, majd tökéletes labdát tálalt az üres területbe befutó Hahn Jánosnak, aki ziccerbe került, de a Kisvárda horvát védője, Bernardo Matic hátulról felborította. A labda mögé a korábbi válogatott Hahn állt oda, és olyan csúnyán fölé lőtte, hogy kis híján kirúgta a stadionból a labdát. 

A Paks ezzel a kihagyott tizenegyessel akár izgalmassá is tehette volna a végjátékot, azonban a 84. percben Hahn János kijavította óriási hibáját. A Paks támadója egy lefejelt labda után egyedül léphetett ki, majd két pattanás után átemelte a labdát a kifutó Kovács Marcell felett (2-0). 

A hajrában a Puskás Akadémia Komáromi György második góljával bebiztosította a Debrecen elleni 4-1-es győzelmet, míg Pakson a hosszabbításban szépíteni tudott a Kisvárda. Úgy tűnt, nem lesznek már drámai fordulatok, azonban a Vidi gondoskodott az ellenkezőjéről. 

A 90. percben a norvég Tobias Christensen lövése felperdült egy diósgyőri védő lábán, a hosszú saroknál viszont érkezett Nikola Szerafimov, aki a jobb alsó sarokba lőtt. Ebben a pillanatban úgy tűnt, a Fehérvár megszerzi a bronzérmet, azonban a találatot hosszas videózás után visszavonták, ezzel pedig 0-0-s döntetlen, így az ezüstérmes Paks után a Puskás Akadémia végzett a harmadik helyen. 

A közel 72 éve alapított Paksi FC-nek eddig a 2010/11-es szezonja volt a legsikeresebb, amikor az NB I-ben ezüstérmes lett, mellette pedig megnyerte a Ligakupát is. Bognár György együttese az idei szezont egy Magyar Kupa-győzelemmel és a bajnoki ezüstéremmel zárta, ezzel az idei lett a klub történetének legsikeresebb idénye. 

A Paks történelmet írt a 2023/24-es szezonban
Fotó: paksifc.hu

OTP Bank Liga, 33. forduló:
Paksi FC-Kisvárda Master Good 2-1 (1-0)
gólszerzők: Mezei (34.), Hahn (84.), illetve Spasic (91.)

Puskás Akadémia-Debreceni VSC 4-1 (2-1)
gólszerzők: Nagy Zs. (15., 49.- az első 11-esből), Komáromi (36., 90.), ill. Bódi (45+4.)

Fehérvár FC-Diósgyőri VTK 0-0

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30