Vágólapra másolva!
Nincs könnyű helyzetben sem Mészöly Géza, sem az Újpest labdarúgócsapata. Bár a kiesést megúszták a lilák, az edzőkérdés folyamatosan a napirenden van. Újpesten gyakorlatilag azóta repkednek a nevek, amióta megtörtént a tulajdonosváltás. A legújabb név ifj. Bene Ferencé, de korábban más nevek is felbukkantak. Gyanítható, hogy az Újpest labdarúgócsapatának új tulajdonosai nem Mészöly Gézával képzelik el a közös munka folytatását Újpesten. De ki lehet a lila-fehér csapat edzője?

Először is rögzítsük a tényt: 

az Újpest megmenekült a kieséstől.

Egy héttel ezelőtt ugyanis 7-0-ra legyőzte hazai pályán a DVTK-t, s mivel a Kisvárda kikapott, eldőlt, hogy a Mezőkövesd mellett a szabolcsi csapat esett ki az idei NB I-es bajnokságból. (Milyen fura ez a bajnokság: egy héttel a történtek után a DVTK hazai pályán 2-0-ra verte a már bajnok Ferencvárost, míg az Újpest szintén hazai pályán simán kikapott a Kecskeméttől.)

Újpest FC, Fradi-Újpest, Újpest-szurkolók,
Az Újpest szurkolói évek óta várják a csodát
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

De most nem a furcsa eredményekről lesz szó, hanem arról, hogy ki lehet az Újpest edzője. Mert abban szinte biztosak vagyunk, hogy Mészöly Géza hosszabb távon nem marad tréner a Megyeri úton.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Ki lehet az Újpest edzője?

Mészölyt 2024 februárjában nevezték ki az Újpest edzőjének. Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a csapat ne essen ki az NB I-ből. Első meccsén, a DVTK otthonában 2-1-re nyertek, azaz fantasztikus volt a bemutatkozás. Egy hét múlva Kecskeméten kaptak ki 1-0-ra, majd jött a Fradi elleni hazai meccs, amelyet a bajnok 5-0-ra nyert meg. Aztán a következő négy mérkőzésből 10 pontot szereztek, legyőzték a Fehérvárt, idegenben a Paksot és a Puskás Akadémiát. Ezek - az Újpest szintjén - hatalmas eredménynek számítottak. Ám ezek után jött négy olyan meccs (Újpest-ZTE 1-5, Kisvárda-Újpest 4-1, Újpest-MTK 1-2, Debrecen-Újpest 1-0) amelyen nem szereztek pontot. 

Ebből a négy mérkőzésből különösen a Kisvárda és a ZTE elleni súlyos vereségek pecsételhetik meg Mészöly sorsát. 

Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy nem lehet könnyű úgy dolgozni, hogy a sajtó állandóan azt találgatja, ki lesz az új tréner Újpesten.

Kecskemét, Kecskeméti TE, OTP Bank Liga, NB I, Újpest FC
Az Újpest padlóra került, a Kecskemét kiütéssel nyert az NB I-ben
Fotó: facebook.com/kecskemetite

A négy meccses, rettenetes széria után jött az idegnyugtató 7-0 a DVTK ellen, majd a Kecskemét elleni 0-3. 

A bajnokságot a lilák az Üllői úton zárják,

sok babér ott sem teremhet majd nekik. Ezzel ér véget a bajnokság, amelyet az Újpest mindenképpen a 10. helyen zárja majd - éppen csak elkerülve a kiesést.

Nézzük akkor most azokat a tényeket, amelyek már biztosak a csapat jövőjével kapcsolatosan. Május 9-én nagy bejelentést tett a csapat vezetősége, mert a klub korábbi legendás játékosa, Kovács Zoltán főtanácsadóként segíti majd Ratatics Péter elnök és Benczédi Balázs ügyvezető munkáját. Kovács Zoltán érkezésének bejelentése után nem sokkal az Újpest a közösségi oldalán közölte, hogy a korábbi játékosa, Szakály Péter is visszatér a csapathoz, ahol vezető játékosmegfigyelőként fog dolgozni. 

Alakul tehát a csapatot segítő stáb, de érdemes azt is felidézni, mit mondott a kinevezése után Kovács Zoltán: "Olyan csapatot meg játékosokat és stábot szeretnék, amelynek az Újpest sikere a legfontosabb hétfőtől vasárnapig, onnantól, hogy aláírták a szerződésüket.

Azt szeretném, hogy itt mindenki szívét-lelkét beletegye ebbe a projektbe. Ilyen játékosokat, és ilyen embereket keresünk a klub minden szintjén, mert nem csak a csapatot kell újraépíteni, hanem az egész klubot.

Mondjuk ebbe a nyilatkozatba akár Mészöly Géza személyét is beleképzelhetjük, ám talán mégis azok járnak közelebb az igazsághoz, akik azt mondják, hogy Újpesten lázas edzőkeresés folyik.

Ifj. Bene Ferenc

A pénteki, Kecskemét elleni 0-3-ra végződött NB I-es bajnoki meccsen Kovács Zoltán mellett ifj. Bene Ferenc ült a lelátón. Mivel a csapat új sportigazgatójának neve sem ismert még, azt sem lehet tudni, hogy az egykori olimpiai bajnok és legenda, 

Bene Ferenc fia milyen minőségben dolgozhat a klubnál? Edzőként? Sportigazgatóként? 

Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor az Újpest - hosszú távon - több magyar játékos leigazolását szeretné, s hozzájuk magyar edzőt is hozhatnak. Ha ez igaz, akkor ebbe a képbe tökéletesen beleillik az ifjabb Bene.

Dárdai Pál

A hét végén dőlt el, hogy Dárdai Pál nem folytathatja edzőként a Hertha BSC csapatánál, azaz "szabadon igazolható" edző lett belőle. Az ő neve már többször felmerült az újpesti csapattal kapcsolatosan. Nem tudjuk, hogy Dárdait mennyire motiválná az a feladat, hogy ismét nagy csapatot építsen az Újpestből? A lila-fehéreknek már egy bajnoki érem és a nemzetközi kupaindulás is óriási siker lenne - elnézve az utóbbi évek vergődését. 

Hertha BSC - 1. FC Kaiserslautern, Dárdai Pál
Dárdai Pál ismét távozik a Herthától, de Újpesten aligha köt ki
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Márpedig ez nem lehetetlen feladat. Nézzük csak meg az idei bajnokságban a Fehérvár esetét. A "Vidi" az első három forduló után 0 ponttal, győzelem nélkül állt a tabella utolsó helyén, most meg az ezüstéremért harcol. 

Ebben az NB I-ben tehát nincs lehetetlen, ezt pedig az Újpest is tudná hozni, ha olyan edzője és játékoskerete lenne.

Ráadásul az idei, fehérvári projektben már nem a külföldiek, hanem a magyar játékosok domináltak. Dárdainak ez lenne edzőként az NB I-ben az első szerepvállalása.

Lőw Zsolt

Április közepén röppent fel a hír, hogy az Újpest a Bayern Münchennél másodedzőként dolgozó Lőw Zsolttal is egyeztet. „Nem titok, megvolt már a részükről a kapcsolatfelvétel velem.

 Beszélgettünk sok mindenről, s abban egyeztünk meg, hogy kapcsolatban maradunk. 

Lőw Zsolt még nem akar az Újpest edzője lenni
Fotó: AFP 

Próbálok visszaadni valamit abból, amit a magyar futballtól kaptam. Az MLSZ-szel már régóta van egyfajta szakmai kapcsolatom, és ha az Újpest tulajdonosai is igénylik ezt a jövőben, akkor nekik is segíteni fogok. Persze, ha marad energiám a munkám mellett" - mondta Lőw, aki szerint arról nem esett szó, hogy vezetőedző legyen a csapatnál. 

Azt gondolom, nem most van itt az ideje, hogy én az Újpest edzője legyek. Nem tudom, lehet, egyszer így lesz, de nyilván azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valamikor a magyar válogatott szövetségi kapitánya legyek.

Persze az újpesti kispad is kecsegtető, hiszen negyedik kerületi gyerekként arról álmodoztam, hogy egyszer ott játszhassak, ez sikerült. Edzőként is szép kihívás lenne, csodás lezárása egy pályafutásnak. Szóval, mindent egybevetve, nem hiszem, hogy a közeljövőben lenne ennek bármi realitása."

Lőw Zsolt ezek szerint a közeljövőjét nem Újpesten tervezi. A Thomas Tuchel mellett dolgozó magyar szakembert most épp a Manchester Uniteddel is szóba hozták, ami azért jóval nagyobb szakmai kihívás, mint az Újpest edzőjének lenni. 

Mészöly Géza

A Kecskemét elleni megrendítő 0-3 nem javított Mészöly helyzetén. Ráadásul ott van még a bajnokság utolsó fordulója, az FTC elleni idegenbeli meccs. Ha ezt is elveszíti az Újpest, akkor Mészöly úgy zárja le 4 hónapos újpesti tevékenységét, hogy nem sok mindent ért el. 

Mészöly Géza, Újpest
Mészöly Géza nehezen viselte az Újpest újabb vereségét - de mi lesz a sorsa?
Fotó: ujpestfc.hu

Amikor februárban átvette a csapatot, az Újpest a 9. helyen állt, 24 ponttal. Most pedig nem lehetnek jobbak a 10. helynél. 

Az Újpestnek jelenleg 37 pontja van, azaz Mészöly vezetése alatt 13 pontot szereztek. 

Ez nem egy acélos teljesítmény - még akkor sem, ha az 57 éves szakembert tényleg tűzoltónak hívták Újpestre. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy az újpesti klubvezetés és Mészöly eddig nem tárgyalt egymással.