Egyszerű, de nagyszerű vendégváró falatkák, melyek fél óra alatt elkészülnek

Vágólapra másolva!
Egy óránk van csupán a vendégek betoppanásáig, vagy egy rég látott barát úgy döntött, hogy meglátogat bennünket egy hétköznap este, mi pedig nem készültünk semmivel? Ahelyett, hogy pánikszerűen lefutnánk a boltba egy csomag kekszért vagy sós rágcsálnivalóért, nézzünk szét a spájzban vagy a konyhaszekrényben, esetleg a hűtőben: egészen biztosan összeüthetünk valamit a maradékokból, ami gyors, finom és még mutatós is. Mostani cikkünkben hat megúszós partifalatkát mutatunk, amelyek olyan egyszerűek, hogy akár egy rohanós szerda estén is elkészíthetők, a vendégsereg pedig garantáltan el lesz ragadtatva.
Vágólapra másolva!

Szezámos csavart rudacskák

Ezzel a sós rágcsálnivalóval egyszerűen nem lehet mellélőni, garantáltan imádni fogja az egész vendégsereg. 

Ideális sörkorcsolya önmagában, de különféle mártogatósokkal - humusszal, padlizsánkrémmel, körözöttel, sajtkrémmel - is nagyszerű ropogtatnivaló.

 Ráadásul sütéssel együtt mindössze fél óra alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg tömlős sajt
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás
  • 8 dkg szezámmag

Elkészítés:

  1. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a krémsajtot, a tejfölt, és a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, majd pár percnyi pihentetés után fél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.
  2. A tojásfehérjét felverjük, megkenjük vele a tésztát, majd rászórjuk a szezámmagot.
  3. Ezután körülbelül 2 centi széles csíkokat vágunk a tésztából, a csíkokat pedig felvágjuk 15 centis darabokra. Spirál alakban feltekerjük őket, sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, majd a tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük a rudacskákat.