A dohánytermesztés szolgálatába állt a világ egyik legkorszerűbb magyar kastélya

Vágólapra másolva!
Szabadkígyós egy gyönyörű, hatalmas és a történelmünk szempontjából igazán jelentős kastélynak ad otthont. Ma már teljes pompájában, rengeteg program között "vendégeskedhetünk Wenckheiméknél" és fedezhetjük fel Békés vármegye legikonikusabb turisztikai látványosságát.
Vágólapra másolva!

Annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak

– kérte Ybl Miklóstól Wenckheim Krisztina, mikor 1875-ben a neves építész tervei alapján elkezdték megépíteni neoreneszánsz-eklektikus stílusban a szabadkígyósi kastélyt, amely akkoriban a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. Főképp az épület gépészete, víz- és gázellátása (világítás) és légfűtési rendszere volt, amely annak idején igazi ritkaságnak számított.

A kortársak szerint mindemellett a 19. század második felének egyik legszebb kastélya is volt. Az exkluzivitás pedig ritkán olcsó, így a leg-ek kastélyának megépítése igazán sokba került, korának egyik legdrágább kastélya volt, hiszen az építkezés összesen másfél millió forintból valósult meg.

Még ma is megvan az 1875-ös alapkő Wenckheim Krisztina nevével.

Ybl Miklós egyik legszebb alkotása a szabadkígyósi Wenckheim-kastély 19. századi metszeten
Fotó: Ybl Miklós / Wikimedia Commons

Ahol még Sissi is vendégeskedett

 

A hatalmas Harruckern-birtokot még 1798-ban osztották fel és a kígyósi gróf Wenckheim József birtokába jutott.

A Wenckheim-kastély építését gróf Wenckheim Frigyes (1842-1912) és Wenckheim Krisztina (1849-1924) kezdték el Ybl Miklós tervei alapján 1875-ben. 

A palota mindössze 4 év alatt készült el. 

Gróf Wenckheim József Antal (1780-1852) – akiről egyes feltételezések szerint Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének főhősét mintázta – Ókígyóson (1950-től Szabadkígyós község) nagy majorságot létesített, majd a mai napig megmaradt kastélyt építtetett, és onnan irányította gazdaságát.

A grófnak csak harmadik házasságából, közel hetven évesen született gyermeke, Krisztina Annamária, akire igen fiatalon, apja halálát követően minden örökség rászállt. 8 éves volt, amikor 1857-ben magyarországi látogatásuk apropóján betért hozzájuk a császári házaspár, Ferenc József és 

Erzsébet királyné, azaz Sissi. Tiszteletükre a család még egy impozáns diadalívet is emeltetett.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély
Fotó: Shutterstock Airpixel - Drone imagery/Shutterstock. No use without permission./Airpixel - Drone Imagery

 

A dohánytermesztés központja

 

Az 1800-as évek elején gróf Wenckheim József Antal kezdett a kastélyban dohányt előállítani; akkor ugyanis Európában a Napóleon által meghirdetett kontinentális zárlat miatt hiány volt dohányból. Az épület azért áll boltíves oldalfalakból, hogy a dohányleveleket megfelelően tudják szellőztetni, szárítani.

A gróf telepített a birtok nyugati részére egy új falut is azért, hogy ott termesszék a dohányt. Így született meg 1814-ben Újkígyós, a másik település neve pedig Ókígyós lett, amely 1950 óta a Szabadkígyós nevet viseli.

 

 

Újra régi pompájában ragyog a kastély

 

2018-ban több mint 3 milliárd forintos támogatással elkezdődött a kastély felújítása, amely 2022-ben ért véget.

Ennek során megvalósult a főépület teljes külső felújítása és restaurálása, elkészült a pinceszint talajnedvesség elleni szigetelése, valamint a tetőszerkezet komplett cseréje és sor került az épület tartószerkezeti megerősítésére is.

A műemlék épületben megtörtént az új gépészeti és elektromos rendszerek kiépítése is. Ehhez pedig kiépítették a telken belüli közműhálózatot is.

A kastélyt körülölelő több hektáros park is megújult, kihelyezésre kerültek új padok, kerékpártárolók és játszótéri elemek, megtörtént a szökőkút felújítása, amely modern fényelemekkel és vízjátékkal is gazdagodott. A kastély látogatása mellett érdemes a parkra is időt szánni, ugyanis az 1870-es években kialakított angol parkban találhatunk egy tavat és egy a gyerekek számára kialakított jásztóteret is. A park ingyenesen látogatható.