Készítsünk saját kezűleg ropogtatnivalót, a sok adalékanyagot tartalmazó, bolti édességek helyett!
Így készül a grillázs: 20 dkg diót megdarálunk, 10 dkg cukrot serpenyőben megolvasztunk, és aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk a diót, pár csepp ecetet és jól összekeverjük. Olajozott deszkára kiborítjuk és gyors mozdulatokkal, olajozott nyújtófával kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra. Vajas késsel feldaraboljuk. Zárt üvegben vagy dobozban 8-10 napig eltartható. Készíthetjük napraforgómaggal, mogyoróval vagy mandulával is.
Szép ajándék lehet a házi készítésű fűszerolaj is. Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.
Forrás: Ökoszolgálat