A transznemű színész kedvéért átszervezték az egész filmforgatást

Vágólapra másolva!
Az új Barbie filmben van „Pulitzer-díjas Barbie" és „Legfelsőbb bíróság Barbie", de a férfi szereplők mind „csak Ken" babák lettek.
Vágólapra másolva!

Barbie baba a Mattel játékcég sikerterméke, az első Barbie baba 1959-ben „született" és gyártása első évében majd' négyszázezer darabot adtak el belőle. Az elmúlt több, mint hatvan évben Barbie sok változáson ment keresztül és a progresszió őt sem kímélte: Sok kritika érte a játékot, amiért megjelenésével testképzavart és jelentős mennyiségű szorongást ültet el a fiatal lányokban, ahogy azért is, mert a „Barbie-életmód" szexista, felszínes és nem megfelelő értékeket közvetít a gyerekek felé. Az utóbbi időben ezért a klasszikus Barbie babák már nem is nagyon kaphatóak, helyette azonban már transznemű Barbie-t is lehet vásárolni. Az idei nyárra harangozták be az első Barbie mozifilmet, amiről eddig keveset tudhattunk, most azonban itt az új előzetes és megjelentek az első, szereplőket bemutató plakátok is. Úgy tűnik, az eredendően szexista játékból sikerült egy progresszív, transzbarát és férfiakat elnyomó filmet kreálni.

Meglepő? Aligha.

Egészen mostanáig alig lehetett tudni valamit az első élőszereplős Barbie-filmről, most azonban, hogy kikerültek a plakátok és az új előzetes, már lehet némi sejtésünk arról, hogy ez a film sem a klasszikus férfi-női szerepeken alapuló történetmesélést választotta célul, sokkal inkább az érzékenyítést. Azt eddig is tudtuk, hogy a két főszereplő Margot Robbie és Ryan Gosling lesz, az pedig mindent elárul, hogyan mutatják be őket a plakátok: „Margot Robbie : Barbie, a minden" és „Ryan Gosling : Ő meg csak Ken". A „csak-faktor" elég erős a többi férfi szereplőnél is, míg a női szerepek között találunk Nobel-díjas Barbie-t, túlsúlyos, ja, hogy ezt nem szabad mondani, akkor body-positivity diplomata Barbie-t, hableány Barbie-t (ez azért elég szexista, hé!) ügyvéd barbie-t, orvos Barbie-t, indiai Pulitzer-díjas Barbie-t, és természetesen afroamerikai elnök Barbie-t is! Semmi közhely, annyira eredeti!

Az orvos Barbie-t egy transznemű színésznő, Hari Nef játsza, akinek a kedvéért pedig az egész forgatási ütemtervet átszervezték, ugyanis félő volt számára, hogy ütközés miatt nem tudja vállalni a szerepet.

Ezért írt egy levelet a rendezőnek és a főszereplőnek (nem a férfinak nyilván), hogy jó lenne, ha át tudnák szervezni az egészet, hiszen fontos lenne számára a szerep, a transznemű baráti köréről nem is beszélve! Kit érdekel mindenki más beosztása, az előre szervezett ütemterv, az átszervezés miatti többletköltségek? Nyilván senkit, ezért az átszervezés természetesen megtörtént, így Nef ott is mosolyog a plakáton.

A filmről tehát annyit biztosan tudunk, hogy nagyjából az összes kvóta szerepet kapott benne, fontos lesz a transznemű-közösség szempontjából és az összes Barbie-nak van munkája és személyisége, kivéve a férfiaknak: Ők mind csak Ken babák.

Popcornt bekészíteni, már alig várjuk a filmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről