A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A transznemű sportolók nem hajlandóak a számukra nyitott kategóriában versenyezni

Lia Thomas, transznemű úszó, Pennsylvaniai Egyetem, University of Pennsylvania
Lia Thomas, a transgender woman, finishes the 200 yard Freestyle for the University of Pennsylvania at an Ivy League swim meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. - Thomas placed first in the event. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
Az úszó-világbajnokság úgy döntött, hogy elveti a transznemű úszóknak szóló nyílt kategóriás verseny megrendezésére vonatkozó terveit, miután senki sem jelentkezett rá.
Vágólapra másolva!

A lépés kompromisszumként szolgált volna, miután a World Aquatice megszavazta, hogy 2022-ben a férfi úszók nem indulhatnak a női versenyeken. A terv az lett volna, hogy

a transz versenyzőknek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy más transz úszókkal versenyezzenek az 50 és 100 méteres versenyszámokban minden úszásnemben.

Az október 6-8. között megrendezésre kerülő berlini verseny nyílt kategóriájára azonban eddig senki sem jelentkezett.

A transz sportolók akkor kezdtek el beszivárogni a sport világába, és különösen az úszás világába, amikor a Pennsylvaniai Egyetem korábbi úszója, Will Thomas elkezdte magát nőként azonosítani, és Lia Thomas néven versenyzett az UPenn női csapatában. A férfiaknál alapvetően középszerű úszó a női csapathoz való csatlakozása után azonnal Ivy League úszóversenyeket és bajnoki címeket kezdett nyerni.

Végül pedig Thomas NCAA-bajnokságot nyert.

Lia Thomas, a transgender woman, walks to the pool to swim for the for the University of Pennsylvania at an Ivy League meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. (Photo by Joseph Prezioso / AFP) Forrás: AFP/Joseph Prezioso

A World Aquatics mellett a Union Cycliste Internationale, a világ kerékpársportot irányító szervezete és a World Athletics, az atlétikai világszervezet is kitiltotta a transznemű versenyzőket a női versenyekről.

A World Aquatics a nevezések hiányától függetlenül azt tervezi, hogy továbbra is alkalmazni fogja a nyílt kategóriás megoldást.

A politikai állásfoglalásra törekvő transzsportolók valószínűleg nem fognak nyílt politikai megerősítésként tekinteni a számukra nyitott kategóriára. Ők elsősorban nyerni szeretnének, de a saját nemükhöz tartozó úszók ellen közel sem fognak tudni annyi díjat bezsebelni, mintha a nők ellen versenyeznének.

Ez is azt mutatja, hogy a transz sportolók mozgalmának semmi köze nincs a sporteseményekhez való hozzáféréshez, mozgolódásuknak inkább politikai programhoz van köze és ahhoz, hogy a férfi születésű sportolóknak esélyt adjanak arra, hogy olyan sportteljesítményeket érjenek el, amelyeket egyébként nem érnének el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!